Yumurtlama dönemleri Ekim – Aralık aylarında olur ve 100–150.000 yumurta dökerler. Eti az kılçıklı, sert ve beyazdır. Izgarada pişirilmesi tercih edilir.
Çipuralar gümüş pullu, 20 – 30 cm boy aralığında, elips vücut şeklinde, yanları basık, gövdesi kalın, başı büyük, gözlerinin arasında hilal şeklinde sarı bir leke bulunduran balık türleri olarak tarif edilebilir. Oldukça lezzetli olduğu bilinen çipura, beyaz etiyle günlük olarak sıklıkla tüketilir.
levrek kanal ağzında takılır fare ile beslenir, çipura daha derin sularda takılır. levreğin eti daha yumuşak ve tatlıyken çipuranın eti biraz daha sert ve aromalıdır. gelelim kültür mü değil mi nasıl anlarsınız, ikisi içinde renkleri özellikle çipura gümüş rengi olur ve üçü adedi bir kilo gelirse tadından yenmez.
İçeriğinde bolca A, B1, B2, B6, C, D ve E vitamini bulunan çupra, eti son derece lezzetli bir balıktır.
İlgili 38 soru bulundu
Eti çok lezzetli olan çipura balığı, vitamin ve mineral bakımından da zengin bir balıktır. Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri içerir. İçerisinde A, B1, B2, B6, C, D ve E vitaminlerinin yanı sıra demir, kalsiyum ve bolca fosfor bulunur.
Pulları az, küçük ve yumuşaktır. Tırnağınızla bile kolaylıkla pulları sıyırabilirsiniz. Besin konusunda sıkıntı yaşamadığından beden ve karnı şiş olur. Yağlı olur (ki bu lezzet açısından olumludur) ayrıca karnında bazen yem olduğundan yumuşak olur.
Oldukça etli bir balık olan çipura, ülkemizde en çok tüketilen balıklardandır. Çipuranın en lezzetli olduğu dönem Ağustos ve Eylül aylarıdır. Dil balığı: Geniş ve yassı yapısıyla dile benzetilen dil balığı, her mevsim tüketebileceğiniz leziz balıklardandır.
Öncelikle balığın kılçıkları güzelce temizlenmelidir. Geniş bir kapta un ve tuz karıştırılır. Balığın üzerine 2 adet çizik atılır. Temizlenen balıklar, unlu karışıma bulanır.
Balığın kılçığı, kafası ve kuyruğu kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Özellikle hamilelikte ve kemik erimesinde bunlar çok faydalıdır.
Besleyici ve lezzetli bir balık olan levrek tezgahta tercih edilecek öncelikli bir balıktır. Nisan : Kırlangıç, levrek, mercan bolca çıkar. Tekir ve tekirin büyüğü diye sayılan barbunya da önemli miktarda tutulur. Barbunya (Ya da barbun) balığı en lezzetli balıklardandır.
Balıkçıda temizlettiğiniz çupraları yıkayın, bıçakla iki yanını derince kesin. Unu ve tuzu karıştırın. Unladığınız balıkları kızgın yağa atın (atın derken yavaşça koyun yosa sıçrar yanarsınız valla :) ) Ocak orta ateşte ağır ağır kızartın.
Ebatına göre fiyatı 200-240 TL arası değişmektedir. 400-600 gr: 120-140 TL arasında satılmaktadır. Defolu çiftlik çipurası: 95-115 TL arası satılmaktadır.
Balıkçılarda veya balık satın aldığınız yerlede balığı fileto şeklinde isteyebilirsiniz. Balık ekmek için en sık tercih edilen uskumrunun çok ama çok ince ve piştiği zaman yerken rahatsız etmeyen bir derisi olduğu için derisini çıkarmaya gerek yok.
Izgarada balık pişirecekseniz çipura ve palamut gibi yağlı ve iri balıkları tercih etmelisiniz. Kızgın yağda kızartmak için küçük balıklar çok daha uygundur. İstavrit, hamsi, sardalya, barbun gibi balıkları kızgın yağda pişirebilirsiniz.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Hanefi mezhebine göre, balık suretinde olmayan deniz hayvanlarının etlerini yemek haramdır. Buna göre, daima suda yaşayan, suda barınan hayvanlardan her çeşit balık eti yenebilir. Kalkan balığı, sazan balığı, yunus balığı, yılan balığı bu kabildendir. Fakat, diğer su hayvanları caiz değildir.
Balığın daha kolay pişmesi için de üzerine çizikler atılmalıdır. Önceden hazırlanan balıklar, önceden kızgınlaşmış yağda ve ağır ateşte pişirilmelidir. Tavada kızaran çupra balıkları yaklaşık 15 dakika içerisinde pişmektedir. Izgarada pişmiş çupra, bu balığın en lezzetli hali olarak kabul edilmektedir.
Eğer balık buğulama yapmak ve iyi bir lezzet elde etmek istiyorsanız levrek tercihi daha uygun olacaktır. Levrek balığı çipuraya göre daha yağlı balık olduğu için buğulaması lezzetli olmaktadır.
Çipura, levrek, barbun, sardalya, hamsi, istavrit gibi balıklarda et biraz daha elastikidir. Eğer bu balıklarda et yumuşaksa ve parmağınızı batırdıktan sonra geri gelmiyorsa bayattır.
1 limonun suyu, 1 çay kaşığı deniz tuzu, 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı, ince kıyılmış dereotu ve biberiye bir kapta karıştırın. Marine etmek istediğiniz deniz ürünlerini, karışımın içerisine alın ve her tarafının sosa bulanmasını sağlayın. Bir süre dinlendirdikten sonra pişirebilirsiniz.
Tahin, balıklarda biriken ağır metallerin sıfırlanmasını sağlıyor. Radyasyona karşı vücudu koruyor, vücuttaki fosforu düzenliyor, midedeki asit dengesini normale döndürüyor. Yani, balığın üzerine fırında tahin helvası hem çok yakışıyor, hem de sağlığımızı koruyor.
Sarımsaklar soyulur . Bütün olarak hepsi birlikte tepsiye konulur . Üzerine 1 çay kaşığından biraz fazla tuz kara biber pul biber kekik ve kimyon serpilir ve elle hepsi birbirine karıştırılır .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri