Bu bağlamda Gagne, öğrenme sürecinin daha verimli bir şekilde sürdürülmesi için dokuz öğrenme olayı ya da etkinlileri; dikkat çekme, hedeften haberdar etme, önkoşul öğrenmeleri hatırlatma, uyarıcı materyal kullanma, öğrenmede rehber olma, performansı ortaya çıkarma, dönüt sağlama, değerlendirme, kalıcılığı ve transferi ...
Gagne'ye göre, öğrenme çıktılarının, beş ana kategorisi vardır: Sözel bilgi, zihinsel beceri, biliş stratejileri, tutumlar ve motor beceriler (Driscoll, 2012, s.397-399). Öğrenmeden doğan bu beş çeşit sonuç (çıktı) farklı koşullarda gerçekleşir: İçsel koşullar, ön koşul beceriler ve bilişsel işlem şartlarından oluşur.
d) Önkoşul öğrenmelerin hatırlatılması: İşlenecek konuya ön koşul teşkil edecek öğrenmelerin hatırlatılmasıdır. Öğrencilerin yeni bilgiyi daha önce öğrendikleri bilgiler üzerine oturtması için ön bilgilerin hatırlatılması gerekir. Öğrenciler, önce öğrendikleri ile yeni öğrendikleri arasında bağ kurarlar.
Performansı ortaya çıkarma (tepkide bulunma)
Bu aşamada çocuktan öğrendiklerini kendisinin uygulaması istenir. Çocuğa müdahale edilmez, yapması beklenir. Öğretmenin öğrencinin problem çözme becerisini değerlendirme fırsatı olur.
İlgili 25 soru bulundu
Eğitim modellerini oluştururken öğrencinin öğretmeye verdiği tepki üzerine durmaktadır. Buna göre bireyler öğrendiğinde çeşitli yeni davranışlara sahip olur. Gagné'ye göre sözel bilgi, entelektüel beceriler, bilişsel stratejiler, tutum ve motor beceriler olmak üzere beş tür öğrenilmiş beceri vardır.
Gagne'ye göre çocuk dünyaya bir donanımla gelir ve her şeyi yaratılıştan öğrenmeye hazırdır. Öğrenme doğumla bireye verilen doğal bir yetenektir ve birey bilgiyi işleyerek öğrenir. Zihinde öğrenme sürecinin oluşumundan sorumlu özel alanlar bulunur ve bu alanlar da bilgi işlenerek zihne kaydedilir.
Bu aşamada öğrencilerin zihinlerin sorular oluşmalı ve sorgulamaya ve öğrenmeye aktif olarak motive olmalıdırlar. Bu nedenle bir öğretmen her şeyden önce bu aşamada öğrencilerin öğrenme ortamına katılımını sağlamalıdır. Öğrenci bir probleme, bir duruma ve bir olaya zihinsel olarak odaklanmalıdır.
2. Güdüleme-İstekli Kılma: Öğrencilerin işledikleri konuyu niçin öğrendikleri bir tartışma ortamıyla ortaya konur. Öğretmen bu derste öğrenilecek davranışların ya da becerilerin bir sonraki derste ve hayatta nasıl işe yarayacağını ortaya koyar.
Tam öğrenme modeli; Benjamin Bloom tarafından geliştirilen, uygun öğretim ve öğrenme ortamı yaratıldığında her öğrencinin öğrenebileceği fikrine dayanan bir öğrenme modelidir. Tam öğrenme modeline göre öğrencinin bir konuyu öğrenememesi, sorunun kendinde olduğunu göstermez.
1. Temel öğretim modeli, öğretmenin sınıf içerisindeki öğrencilerin öğrenmesini sağlamak için kullandığı, önceden yapılandırılmış, çoğunlukla standartlaştırılmış bir öğretim uygulamasıdır.
Kuantum öğrenme yaklaşımı belirsizlik, olasılık ve bütünsellik ilkelerine dayanmaktadır. Kuantum öğrenme, sonuçları kesin ve net ifadeler yerine olasılıklar ile ortaya koyar. Olaylara holistik bir bakış ile yaklaşarak olayların birbirini etkilediğini ve birbirinden ayrılmayacağını vurgulamaktadır.
Basit Zincirleme
Basit uyarıcı tepki bağlarını bir sıra içinde kullanma. Örnek: Deney yapma, kapı açma, kalemi tutma, arabayı çalıştırma.
Beş basamak sırasıyla: (1) ilgi çekmek (engagement), (2) keşif (exploration), (3) açıklama (explain), (4) detaylandırma (elaboration), (5) değerlendirme (evaluation).
Belirli bir plan ve program dâhilinde, öngörülen bilgi, beceri, tutum ve davranışları kazandırmayı amaçlayan öğretim süreci, bazı öğrenme ve öğretme etkinliklerini içerir. Bu nedenle öğretim süreci, öğrenme-öğretme süreci olarak da ifade edilir.
Tam Öğrenme modeli (Benjamin Bloom) Ek olanaklar verildiğinde her öğrenci öğrenebilir. Bireysel öğrenmeden ziyade grupla öğrenmeye vurgu yapar. Ek öğrenmeler yapılacaksa homojen gruplara bölünerek yapılabilir. Tam öğrenme için her öğrenci hedeflerin en az %70'ine ulaşması gerekir.
İnsan davranışlarını etkileyen güdüleri dört başlık altında incelemek mümkündür. Bunlar; psikolojik güdüler, iç güdüler, sosyal güdüler, fizyolojik güdülerdir.
2- Düzeltici Dönüt:
Düzeltici dönütün, teşhis edici geri bildirimden en önemli farkın mesajı iletinin doğru cevabı kendisinin vermesidir. Eğitim kurumlarında düzeltici dönütler çok fazla tercih edilmez. Çünkü öğrencinin akıl yürüterek doğru sonuca ulaşması hedeflenir.
Öğrenme-öğretme durumunu düzeltme şeklinde yapılır. Tekrar Güdüleme: Dersin sonunda öğrencilere sonraki öğrenmeleri için istek uyandırılır. Güdülemedeki temel amaç sonraki öğrenmeler için ilginin devamlılığını sağlamaktır.
Gözden geçirme basamağında ise öğretmen, dersin amaçlarından öğrencileri haberdar eder, hedef ve davranışları kısaca açıklar. Öğrenciler, dersin başında öğrendikleriyle ne yapabileceklerini ve öğrendiklerini nasıl davranışa dönüştürebileceklerini bilmeyi bekler.
Robert Gagné, 1960'lı yıllarda yeni davranışçı akımın temsilcilerinden biri olarak kabul edilmekle birlikte, sonraki yıllarda bilgiyi işleme kuramcılarının öncülerinden biri olmuş, davranışçı yaklaşımın ilkeleri ile bilgi işlem süreci yaklaşımının ilkelerini birleştirmiştir.
Farkına varmadan, ödül olmadan, bilinçsizce yapılan öğrenmedir. Kişi ihtiyaç durumuna kadar bu öğrenmenin farkında olmaz, ihtiyaç ortaya çıktığında bilginin farkına varır. Örn. Her gün aynı yoldan evine giden bir kişi, yol üstündeki mağazaları görür, ancak farkına varmadan etraftaki bilgiyi zihnine kaydeder.
Aktif öğrenme öğrencilerin aktif olarak doğru bilgiyi ve farklı fikirleri edindiği; ders boyunca görev ve aktivitelerin tamamlanması için gerekli becerileri kazanma ya da geliştirme ile ilgilendiği bir süreçtir. Öğrenme sürecinde öğrenciyi içine alan herhangi bir aktivite için aktif öğrenme denilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri