Gaita tahlili bir takım rahatsızlıkların teşhis edilmesinde kullanılan dışkı testi yöntemidir. Dışkı testi genellikle bir takım şüphelerden sonra istenmektedir. Hastanın karnında, bağırsaklarında veya gastrointestinal sisteminin herhangi bir bölümünde yaşanan sorunlar hakkında detaylı bilgi verir.
Gaita Testi Nedir? Gaita testi, bağırsaklarda herhangi bir enfeksiyon ve bakteri olup olmadığını kontrol etmek, sindirim sistemi ve gastrointestinal kökenli bir hastalık varlığının bulunup bulunmadığını belirlemek için dışkıdan alınan örnek ile yapılan testtir.
Gaita mikroskopisi: Hastanın gaita örneğinin sulandırılarak mikroskop camına yayılması ve incelenmesi yöntemidir. Bu şekilde, özellikle gaita içinde yer alan parazitler ve onlara ait yumurtalar tespit edilebilir. Benzer şekilde gaita içindeki çeşitli yabancı maddeler mikroskopi esnasında belirlenebilir.
Besinlerin sindirilmesi sonucu oluşan ve sindirim kanalıyla atılan atık maddeler halk arasında büyük abdest, dışkı, kaka (gaita) olarak adlandırılır.
Gaitada gizli kan testi, hiçbir sorun yok ise negatif sonuç verir. Pozitif olması; gastrointestinal kanalında anormal bir kanamanın mevcut olduğu anlamına gelir.
İlgili 37 soru bulundu
Dışkıdaki gizli kan, kolon kanserini ya da polipleri gösterebilir. Ancak bu durum tüm kanserler için geçerli değildir. Gizli kan küçük miktarlarda olduğundan bu durum dışkıda gizli kan testinde kullanılan kimyasallar ile tespit edilebilir.
Gaita testleri genel olarak 3-4 gün içinde çıkar. Patojen bakteri araştırılması yapılan testlerin süresi, gaitada gizli kan test ile farklılık gösterir. Bunun nedeni alınacak gaita numunesi zamanı ile ilişkilidir. Gaitada gizli kan test yapabilmek için üç farklı gün ve saatte alınacak örneğe ihtiyaç vardır.
Gaitada normal ph değeri 7-7,5 aralığında olmalıdır. Gaita testi sonucunda çıkan pozitif değer normal kabul edilmemektedir.
Gaitada gizli kan testinin negatif olması, normal sonuçtur ve test örneğinde kan bulunmadığı anlamına gelir. Normal sonuç, kalın bağırsak kanseri olmadığını veya ileride asla olmayacağını garantilemez. Kişiye, 2 yıl sonra tekrar kalın bağırsak kanseri taraması için başvurması önerilir.
Gaita vücuda diyetle alınan besinlerden arta kalan ürünlerin birleşimi olması sebebiyle, test öncesi beslenme biçimine göre farklı sonuçlar ortaya çıkabilir. Gaita testini yaptıracak kişinin test öncesi 10 – 12 saat aç kalması önerilir.
Test için hazırlanan gaita örneğinin en geç yarım saat içerisinde laboratuvara teslim edilmesi gerekir. Eğer belirtilen sürede laboratuvara ulaşamayacaksa numune buzdolabı gibi serin bir yerde saklanmalıdır. Böylece testte kullanılacak numunenin sterilliği korunur ve testin hata payı en aza indirgenir.
Gaitada Gizli Kan Testi (GGK) 'nizi Tüm Aile Hekimliklerinden Yaptırabilirsiniz. Bu program, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafınca yürütülen toplum tabanlı bağırsak kanseri tarama programının ulusal standartlarını kapsamaktadır.
Gaita testi e-nabızda görünür mü birçok tahlil sonucunda olduğu gibi görünür. Dışkıdan hareket edilerek yapılan testin sonuçlarına internet ortamından ulaşılması kolaylık sağlamaktadır.
Sonuç pozitifse, muhtemelen sindirim sisteminin bir yerinde kanama var demektir. Ancak bu mutlaka kanser olduğunuz anlamına gelmez. Gaitada gizli kan testinde pozitif sonuç verebilecek diğer durumlar arasında ülserler, hemoroidler, polipler ve iyi huylu tümörler bulunur.
Parazitolojik incelemeler ve kültür testi için diski örneği laboratuvara ne kadar sürede ulaştırılmalıdır? Parazitolojik incelemeler için fındık büyüklüğünde dışkı örneğinin, özel kabında en geç 30 dakika içinde laboratuvara ulaştırılması gerekir.
Gaita testi yapılmadan önce gaita kabı üzerine steril bir biçimde hastanın adı ve soyadı yazılmalıdır. Ardından hastanın doğum tarihi ve testin yapıdığı günün tarih bilgisi de eklenmelidir. Gaita tahlili alındıktan sonra kesinlikle hızlı bir şekilde soğuk ortama alınmalıdır.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Görüntülerde kanserli doku varsa, doktor biyopsi yaparak doku örneği alır. Biyopsi, kanserin kesin tanısını koymak için kullanılır. Kolon kanserinin teşhisinde kullanılan diğer testler şunlardır: Dışkıda gizli kan testi: Dışkıdaki gizli kana bakarak kanserin erken teşhis edilmesine yardımcı olabilir.
Gaitada lökosit görülmesi, bağırsak mukozasını irrite eden bir enfeksiyon veya iltihabi olayın bulunabileceğini düşündürür.
Kolorektal kanser taramaları;
50-70 yaş aralığındaki erkek ve kadınlarda 2 yılda bir gaitada gizli kan testi yapılması, 50-70 yaş arasında 10 yılda bir Kolonoskopi yapılmaktadır.
Ağrısız olmalıdır: Sağlıklı bir bağırsak hareketi ağrısız ve kolay olmalıdır. Yumuşak dokuya sahip olmalı : Tek bir parça veya birkaç küçük parçadan oluşan dışkı, tipik olarak sağlıklı bir bağırsak belirtisi olarak kabul edilir. Dışkının uzun olması veya şekli bağırsakların şeklinden kaynaklanır.
Gaita incelemelerinde bu test özellikle kullanılır. Buradaki amaç parazit olup olmadığını kesin bir şekilde öğrenmektir. Kişiden gaita örneği alındıktan sonra lamel üzerinde gaita örneği seyreltilir ve mikroskop sayesinde incelenir. Eğer ki gaita örneği kişiden sabah saatlerinde alınmış ise direkt inceleme yapılır.
Yeşil kapağı çevirip tüpü açınız. Kapağın, ucunda çıkıntılı bir kısmı olan küçük bir çubuğu vardır. Çıkıntılı kısmı dışkınızın dört (4) farklı yerine batırınız. Çubuğun çıkıntılı kısmında çok küçük miktarda dışkı bulunması yeterlidir.
Yağ malabsorpsiyonu tanısı için dışkıda yağın varlığı aranır. Yine kanda çölyak için testlere bakılabilir. Dışkı incelesmesinde pankreas enzim yetersizliği için fekal elastaz ve iltihabi barsak hastalığı için fekal kalptrotektin bakılabilir. Gerekirse hastalara endoskopi ve kolonoskopi yapılarak biyopsi de alınabilir.
Gaitada pH <5 ve redüktan madde pozitifliği karbona hidrat emilim bozukluğunu gösterir. Redüktan madde saptandıktan sonra kromatografik yöntemle atılan şekerin tipi belirlenir. Steatokrit pozitifliği yağ emilia minin bozulduğu durumlarda saptanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri