Dışkınızda (gaitada) kan görülmesi normal bir durum değildir. Eğer gaitada eritrosit görülürse, parazitten ya da bakteriden kaynaklanan bir enfeksiyon geçirildiği ya da bağırsak ve mide rahatsızlıklarından kaynaklanan bir kanamanın varlığı üzerinde düşünceler yoğunlaşabilir.
Gaitada lökosit görülmesi, bağırsak mukozasını irrite eden bir enfeksiyon veya iltihabi olayın bulunabileceğini düşündürür.
Gaitada eritrosit görülmesi ne anlama gelir? Gaita içerisinde yani dışkıda kan görülmesi durumu tehlikeli olabilir. Bakteri, parazit kaynaklı ya da mide, bağırsak hastalıklarına bağlı olarak gelişen durumlarda gaitada eritrosit görülme nedenleri arasındadır.
Lökositlerin amacı vücuda giren bilinmeyen organizmalara saldırarak enfeksiyon veya hastalığa yanıt vermek için daha fazla beyaz kan hücresi üretmektir, böylelikle organizmaları yok edecek antikor proteinleri oluştururlar.
Gaitada lökositin görülmesi, bağırsak mukozasını irrite eden bir enfeksiyon veya iltihabi bir durumun olabileceğini düşündürmelidir.
İlgili 43 soru bulundu
“WBC kaç olursa lösemi olur?” sorusu da şu şekilde yanıtlanabilir: Bir mikrometre kanda 4500-11000 mm3=µm WBC normal değerdir. Ancak bu değerin 10 katı WBC yüksekliği oldukça tehlikelidir. Bu değer yetişkinler için 190.000 mm3=µm WBC lökosit olduğundan bu kan kanseri belirtisidir.
Eozinofiller: Eozinofiller, parazit enfeksiyonlarına ve alerjik reaksiyonlara karşı savaşan lökositlerdir. Alerjenlere ve parazitlere karşı bağışıklık tepkilerini düzenlerler. Bazofiller: Bazofiller, alerjik reaksiyonlarda ve inflamasyon süreçlerinde rol oynarlar.
Gaitada normal ph değeri 7-7,5 aralığında olmalıdır. Gaita testi sonucunda çıkan pozitif değer normal kabul edilmemektedir. Lökosit pozitif, mukus pozitif, gizli kan pozitif gibi analiz sonuçları mevcut hastalığa ilişkin bilgi verir ve doktor tarafından gerekli tedavi başlatılır.
Genel olarak, yetişkinlerde bir mikrolitre kanda 11.000'den fazla beyaz kan hücresi (lökosit) sayısının yüksek bir beyaz kan hücresi sayısı olduğu kabul edilir. Mikrolitre başına 4.000'den az bir lökosit sayısı mevcutsa, vücudun enfeksiyonla olması gerektiği gibi savaşamayacağı anlamına gelebilmektedir.
İdrarda lökosit sayısının 3 den fazla görülmesi böbrekler, üreter borucukları, idrar kesesi (mesane), prostat veya dış idrar yolunun herhangi bir yerinde bir infeksiyonun habercisidir. İdrarda anormal sayıda lökosit görülmesine lokositüri denilir ve idrar yolu infeksiyonu anlamına gelebilir.
Sonuçları birkaç gün içinde çıkan gaita testinde negatif sonuç dışkıda herhangi bir problem olmadığını gösterirken pozitif sonuçlar ise bazı enfeksiyon ve bakterilerin göstergesidir. Dışkıda zararlı bakteri ve enfeksiyonlar tespit edilirse doktor antibiyotik veya başka ilaçlar vererek enfeksiyon giderilmesini sağlar.
Gaita Kültürü: Tifo ve shigella bakterileri incelenmektedir.
Sonuç pozitifse, muhtemelen sindirim sisteminin bir yerinde kanama var demektir. Ancak bu mutlaka kanser olduğunuz anlamına gelmez. Gaitada gizli kan testinde pozitif sonuç verebilecek diğer durumlar arasında ülserler, hemoroidler, polipler ve iyi huylu tümörler bulunur.
Gaitada lökosit, genel anlamda bağırsak iltihaplarına ve zararlı mikroorganizmaların çoğaldığına işaret etmektedir. Tedbir almayı gerekli kılan mühim bir problemdir.
Gaita mikroskopisi: Hastanın gaita örneğinin sulandırılarak mikroskop camına yayılması ve incelenmesi yöntemidir. Bu şekilde, özellikle gaita içinde yer alan parazitler ve onlara ait yumurtalar tespit edilebilir. Benzer şekilde gaita içindeki çeşitli yabancı maddeler mikroskopi esnasında belirlenebilir.
Böbrek Enfeksiyonları: Böbreklerde var olan enfeksiyona bağlı olarak, idrarda bulunan lökosit sayısında artış gözlenebilir. Çoğunlukla tedavi edilmemiş idrar yolu enfeksiyonlarından kaynaklansa da bazı durumlarda, dolaşım sistemi ile taşınan bakterilerin böbreklere yerleşmesi sonucu da ortaya çıkabilir.
Enfeksiyon kaynaklı beyaz kan hücresi eksikliği durumunda ise kemik ve eklem ağrıları, gece terlemesi ve ateş ve gözlemlenebilir. Beyaz kan hücrelerinin düşük veya yüksek olması çoğu kişinin aklına kanser riskini getirse de kanserle WBC değerleri arasında doğrudan bir ilişki bulunmaz.
Vücutta Lökosit Sayısı Ne Kadar Olmalı
Normal beyaz kan hücresi sayısı, mikrolitre başına 4.000 ila 11.000 hücre arasında değişir. Beyaz kan hücre sayısının düşük olması sonucunda vücudun enfeksiyonlara (lökopeni) yakalanma olasılığı yüksektir.
Test sonuçları lökosit negatif olduğunda yüksek protein veya glikoza rastlanmış demektir. Bu durumda lökosit sayımı en kesin sonucu almak için tekrar yapılır.
Gaitada gizli kan testinin negatif olması, normal sonuçtur ve test örneğinde kan bulunmadığı anlamına gelir. Normal sonuç, kalın bağırsak kanseri olmadığını veya ileride asla olmayacağını garantilemez. Kişiye, 2 yıl sonra tekrar kalın bağırsak kanseri taraması için başvurması önerilir.
Gaita vücuda diyetle alınan besinlerden arta kalan ürünlerin birleşimi olması sebebiyle, test öncesi beslenme biçimine göre farklı sonuçlar ortaya çıkabilir. Gaita testini yaptıracak kişinin test öncesi 10 – 12 saat aç kalması önerilir.
Lökosit sayısı ile genital enfeksiyon varlığı arasında kesin bir ilişki kurulamamıştır. 1 milyon/ml'nin üzerinde lökosit bulunduğu durumlarda genital glandlara ait bir enfeksiyonun varlığı yönünden araştırma yapmak uygun olur.
Sağlıklı kişilerin kanlarında, 4 bin ila 10 bin mcL WBC ya da farklı bir deyişle lökosit bulunur. Yapılan kan testi sonuçlarında WBC değerinin 10 bin mcL'den yüksek olması, WBC yüksekliği olarak tanımlanabilir. Bu durum tıp dilinde lökositoz olarak tanımlanır.
LÖKOSİT ESTERAZ
İdrarda lökositlerin (akyuvar) bulunduğunun göstergesidir. Düşük idrar yoğunluğu, idrar pH değeri yüksekliği, idrar örneğinin değerlendirilmesinde gecikme olması durumunda lökosit esteraz pozitif olabilirken lökositler parçalanabileceği için lökositler görülmeyebilir.
Dışkıdaki gizli kan, kolon kanserini ya da polipleri gösterebilir. Ancak bu durum tüm kanserler için geçerli değildir. Gizli kan küçük miktarlarda olduğundan bu durum dışkıda gizli kan testinde kullanılan kimyasallar ile tespit edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri