Galaksiler çarpıştıklarında merkezlerindeki kara delikler birleşecek, galaksilerin spiral yapıları bozulacak ve daha büyük bir galaksi oluşacak.
Gökadaların büyük bölümünü oluşturan gaz ve toz, galaksi birleşmeleri sırasında çok büyük hızlarla birbiriyle çarpışır ve sıkışır. Bu sıkışma, muazzam büyüklükte yıldız oluşum bölgeleri meydana getirir ve birleşme sırasında milyarlarca yeni yıldız oluşur.
Yaklaşık 1,4 milyar yıl sonra, yani iki galaksi çarpışmadan çok önce, Güneş'in kademeli olarak artan parlaklığından ötürü Dünya üzerinde su kalmayacaktır. Bu da iki galaksi etkileşmeye başladığında Dünya'nın çoktan yaşanamayacak bir yer olacağı anlamına gelmektedir.
Gök bilimciler Hubble Uzay Teleskopu'nu kullanarak Samanyolu Galaksisi'nin komşu yıldızı Andromeda'ya ne zaman çarpacağını ortaya çıkardı. Bilim insanları yerçekiminin etkisiyle gittikçe birbirine yaklaşan gezegenlerin 4 milyar yıl sonra birleşmeye başlayacaklarını tahmin ediyor.
Buna göre iki galaksi önce yaklaşık 4 milyar yıl sonra birbirine teğet geçecek ve dış kısımları etkileşime girecek. Sonrasında ise çekim kuvvetleri, galaksileri birbirine çekecek ve birleşme yaşanacak. Bu sürecin tamamlanması ise toplamda günümüzden yaklaşık 7 milyar yıl sonrasını bulacak.
İlgili 32 soru bulundu
Andromeda Galaksisi, Andromeda Takımyıldızı'nda bulunan sarmal bir galaksidir.
En yakın galaksiye ulaşmak 1 milyon sürüyor
Saatiniz normal görünür. Ancak zaman sizin için yavaşlar, Dünya'da size kıyasla neredeyse iki kat hızlı akar. Güneş Sistemi'nden çıkmanız size göre 9 ay, Dünya'ya göre 1,5 yıldan daha fazla sürer.
Orijinal Soru: Başka galaksilerde hayat var mı? Öncelikle başka bir galaksiye gitmek amacıyla dünyadan yollanan bir astronot, insanlı veya insansız bir uzay yolculuğu yoktur. Bahsettiğiniz araç olsa olsa 1977'de fırlatılan NASA'nın Voyager-1 aracı olabilir.
16 milyon ışık yılı genişliğiyle, şimdiye dek keşfedilen en büyük galaksi olan Alcyoneus Galaksisi'nde Avrupa'da LOFAR adı verilen 52 ayrı noktaya yerleştirilmiş 20.000 radyo anteninden alınan sinyaller sayesinde incelenebildi.
Bir gökada milyonlarca veya milyarlarca yıldıza ev sahipliği yapar. Bize en yakın gökada olan Andromeda 2,5 milyon ışık yılı uzaklıktadır. Yani biz Andromeda Gökadasının 2,5 milyon yıl önceki haline bakıyoruz.
Andromeda'nın çapı 260.000 ışık yılıdır (Samanyolu'nun yaklaşık 2,5 katıdır.) ve 1 trilyon yıldıza (galaksimizdeki yıldız sayısının dört katı) ev sahipliği yaptığı düşünülen gökadanın eni ise 100.000 ışık yılıdır. Galaksinin merkezinde Samanyolu'nda olduğu gibi süperkütleli bir karadelik mevcut.
Dünya'nın 395-280 milyon yıl önceki haline çok benzer bulgular elde eden astrofizikçilerle jeologlar, "Bu gezegende yaşam mutlaka var. Çünkü gezegenin çapı ve beslendiği güneşın (yıldızın) uzaklığı, Güneşimiz ve Yer'e yakın, yani tahminen 14 bin km ve 168 milyon km uzaklıkta" dediler.
Andromeda ise bizim yerel galaksi grubumuzda yer alıyor ve bize oldukça yakın, zaten bu sebeple bize doğru yaklaşıyor, birbirimize çekimsel bir etkileşim uyguluyoruz.
Hesaplara göre galaksimizin merkezinde bulunan kara delik yaklaşık 3.6 milyon Güneş kütlesine sahiptir. Buna karşılık, galaksimizin yıldızlar, gaz ve karanlık madde toplam kütlesi kabaca 10.000.000.000.000 (10 trilyon) Güneş kütlesi civarındadır! Yani galaksimiz, kara deliğimizden 1 milyon kat daha iridir.
Dünya'dan çıplak gözle sadece dört galaksi görülebilir. Kuzey Yarım Küre'den #Samanyolu ve Andromeda'yı (M31) görebilirken, Güney Yarım Küre'den Büyük ve. Küçük Macellan Bulutları'nı görebiliriz.
Galaksiler uzayda tek yönlü hareket ederler, galaksilerin yörüngeleri yoktur. Galaksiler çeşitli çoklu yıldız sistemlerini, yıldız kümelerini ve çeşitli nebulaları da içerebilirler. Çevresinde gezegenler ve asteroitler gibi çeşitli kozmik cisimler dönen Güneş, Samanyolu Galaksisi'ndeki yıldızlardan yalnızca biridir.
Samanyolu galaksisi; yalnızca büyük bir spiral galaksi olmayıp, milyonlarca ışık yılına uzanan büyük bir imparatorluğun merkezidir. Samanyolu'nun imparatorluğun merkezi oluşunun nedeni; çevresinde bulunan 10 tane galaksiyi çekimsel olarak yönetmesidir.
Görebildiğimiz bu küçük alanı ise, Gözlemlenebilir Evren olarak adlandırmaktayız. Ama buna rağmen bizler, gözlemlenebilir evrenin içerisinde birçok devasa yapı keşfettik. Şimdiye kadar keşfettiğimiz en büyük yapıysa Herkül-Corona Borealis Büyük Duvarı olarak bilinen bir oluşumdur.
gözlenebilir Evren'de, Samanyolu veya Andromeda Galaksisi gibi "büyük" galaksilerden 225 milyar civarında, cüce galaksi olarak tanımlanan daha ufak galaksilerden ise 7 trilyon civarında bulunmaktadır.
Andromeda Galaksisi'ne 1G hızlanma ile 50 yılda seyahat etmek mümkün, ancak pratik sorunların ve tehlikelerin göz önünde bulundurulması gerekiyor.
Samanyolu galaksisi, 100 bin diğer galaksiyle birlikte, Evren'in doğumundan gelen ilk ışığın kalıntısı olan ve uzayın her yerini kapladığı için referans noktası olarak alacağımız kozmik mikrodalga artalan ışınımına göre, saniyede 630 km hızla Shapley Çekicisine doğru gidiyor.
Işık hızında yolculuk yaparsanız zaman genişlemesi olarak adlandırılan bir durumla karşılaşacaksınız. Çok hızlı hareket eden nesneler için çok yavaş akması söylenilen bir teoridir bu. Yani ulaşırsınız büyük ihtimalle zaman sizin için duracaktır.
Ve ışık hızına ne kadar yaklaşırsanız sizin için zaman o kadar yavaşlayacaktır. Einstein ilk başta özel görelilik kuramını oluşturmuştur. Bu kuramda ışık hızı sabitliği ile zamanın ve hareketin kişiye göreceliğinden bahseder. Fakat özel görelilik newtonun kütleçekim kuramı ile ters düşüyordu.
Işığın hızı boşlukta yaklaşık 299 bin 792 km/saniyedir ve kütleli hiçbir cisim ışık hızına ulaşamaz veya ışıktan hızlı gidemez. Einstein ünlü formülü E=mc2 gereği kütle enerji, enerji de kütle demektir.
Zamanın belirli noktalarında, gezegenler birbirinden 365 mil uzaktadır; bazen bu mesafe 600 mil de olabilir. Buna bağlı olarak; Jüpiter'e ulaşmak yaklaşık iki ila altı yıl sürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri