Galata Kulesi ilk olarak Bizans İmparatoru Justinianos tarafından MS 507 - 508 yılında inşa edilmiştir. Günümüzdeki kuleyi 1348 - 49 yılında Cenevizliler yeniden inşa etmiştir. Kule 1445 - 46 yılları arasında yükseltilmiştir. 1500'lü yıllarda depremden zarar görerek Mimar Murad bin Hayreddin tarafından onarılmıştır.
Galata Kulesi, Bizans İmparatoru Anastasius tarafından 528 yılında fener kulesi olarak inşa ettirilmiş, ancak Cenevizliler kuleyi 1349 yılında yeniden inşa etmiş. 1500'lü yıllarda ise depremden zarar gören kule, Mimar Hayreddin tarafından onarılmış.
Efsanelerden ilkine göre; Romalılar, bir kadın ve erkeğin Galata Kulesi'ne ilk kez birlikte çıktıklarında, onların mutlaka evlenmeleri ile sonuçlanmaktadır. Galata Kulesi'ne çıktıysa bu tılsımın bozulacağına inanılır. Bir diğer efsane ise biraz daha masalsıdır.
Efsaneye göre yüzyıllardır ayakta durmalarının nedeni iki kulenin arasındaki sonsuz bağdır. Çok meşhur olan Galata Kulesi hikayesi de böyle bilinmektedir. Ayrıca Galata Kulesi efsanesi hala dilden dile aktarılan bir efsanedir.
Galata Kulesi ilk olarak Bizans İmparatoru Justinianos tarafından MS 507 - 508 yılında inşa edilmiştir. Günümüzdeki kuleyi 1348 - 49 yılında Cenevizliler yeniden inşa etmiştir. Kule 1445 - 46 yılları arasında yükseltilmiştir. 1500'lü yıllarda depremden zarar görerek Mimar Murad bin Hayreddin tarafından onarılmıştır.
İlgili 43 soru bulundu
İstanbul'un Kadim Sembolü: Galata Kulesi
Galata Kulesi'nin, Bizans İmparatoru Justinianos döneminde gözetleme kulesi olarak inşa edildiğini kaydeden Vural, “Galata Kulesi, günümüzdeki kule görüntüsüne ise bölgeye yerleşen Cenevizliler tarafından 1348 yılında ulaştırıldı.
Efsaneye göre Galata, Kız Kulesi'ne deliler gibi aşıktır. Öyle bir aşk ki adeta Kız Kulesi'ni sevmek, Galata'nın ayakta durmasındaki en büyük sebeptir. Onu seyre dalıp gittiği her an Galata'nın aşkı denizleri taşma noktasına getirir. Efsane bu ya; İstanbul Boğazı bu iki aşığın bir araya gelmesini engellemektedir.
Galata Kulesi her gün 08:30 - 24:00 saatleri arasında açıktır. Galata Kulesi bileti ne kadar? Galata Kulesi giriş ücreti 100 TL'dir. Not : İstanbul Müzekart Sahipleri ücretsiz giriş hakkına sahiptir.
Galata Kulesi, 68 metre yüksekliğinde olup deniz seviyesinden itibaren kulenin tepesi 140 metrelik bir irtifadadır. Kulenin zirvesine kadar taşdan ve tahtadan 211 basamak mevcut olup 95 adedi taşdır.
Galata Kulesi, 1855 yılından 2020'ye kadar İstanbul Belediyesi tüzel kişiliğinin mülküydü. İBB'ye bağlı BELTUR, 2013'te kulenin işletmesini devralmıştı. Mayıs 2020'de kulenin mülkiyeti, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne geçti.
Galata Kulesi'nden Üsküdar'a kanat takarak uçtuğu öne sürülen Hezârfen Ahmed Çelebi, sadece Evliyâ Çelebi'nin Seyahatnâme'sinde anıldığı ve başka hiçbir kaynak tarafından doğrulanamadığı için efsaneden öte bir anlam taşımaz.
Galata Kulesi yığma moloz taş örgü sistemde inşa edilmiştir. Dış cephe taş örgüdür. Girişteki kitabede 16 mısralık methiye II. Mahmut döneminde yapıldığı için onun adına yazıldığı düşünülmektedir.
Galata Kulesi'nde asansör 6. kata kadar çıkmaktadır. Kulenin en üst katı olan 8. kata merdivenle çıkılır.
Dönemin Bizans krallarından birinin kızı olur ve prenses hakkında 18 yaşına geldiğinde yılan sokması sonucunda öleceğine dair bir rivayet ortaya atılır. Bunu duyan kral kızını korumak için derhal denizin ortasındaki adaya kule yaptırır ve prensesin yaşayabileceği bir alan oluşmasını sağlar.
'TURUNCU GALATA KULESİ' İLGİ ODAĞI OLDU
Cumartesi akşam vakit geçirmek için Galata Kuledibi'ne gelenler, turuncu aydınlatma ile farklı bir görünüm kazanan Galata Kulesi'ne yoğun ilgi gösteriyor. Vatandaşlar ve turistler 'turuncu Galata Kulesi' ile bol bol hatıra fotoğrafı çektiriyor.
Kız Kulesi de aşıkları izledikçe zamanla kendi yalnızlığını hissetmeye başlamış. Bir gün karşısında Galata Kulesi yükselmeye başlamış, tüm büyüleyici duruşuyla. O an Kız Kulesi ve Galata Kulesi tüm İstanbul huzurunda birbirlerine âşık olmuşlar. Lakin araya giren koskoca İstanbul Boğazı, imkânsızlaştırmış aşklarını.
Galata Kulesi, tüm şehri tepeden izleyerek İstanbul'a hakim olan eşsiz bir yapı. Kız Kulesi ise Boğaz'ın yalnız ve büyüleyici bir olarak tüm şehrin ilgi odağı haline gelmiş bir yapı. İkisinin de hakkında çok efsan olmasına rağmen en güzeli, birbirlerine olan aşklarıdır.
Galat Kulesi giriş ücreti 2023 yılı dahilinde her bir kişi için 120 TL olarak belirlenmiştir.
İstanbul Valiliği'nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda Galata Kulesi'nde 8. kattaki seyir terasının restorasyon sebebiyle kapatıldığı, diğer katların ise açık olduğu duyuruldu.
Yüzlerce yıl önce inşa edilmiş bir ortaçağ yapısı olan Galata Kulesi, tamamen taştan yapılmıştır.
Mahkeme sürerken Galata Kulesi, vakıf varlığı olduğu iddiasıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildi. İBB'nin o dönem Kültür Varlıkları Daire Başkanı olan Mahir Polat, “Galata Kulesi MS 6. yüzyılda Bizans tarafından yapılıp sonra Cenevizliler tarafından yeniden inşa edilmiş bir tarihî eser.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri