Bu efsane, Roma döneminden kalma. Galata Kulesi'ne ilk kez beraberce çıkan bir kadın ve erkek, mutlaka evlenirmiş o zamanki inanca gör. Eğer taraflardan biri, önceden kuleye çıkmışsa bu tılsım bozulurmuş ama. Ayrıca eğer kuleye beraber çıkacak çiftin kaderinde kavuşamamak varsa karşılarına mutlaka bir engel çıkarmış.
Galata Kulesi'ne ilk kiminle çıkarsan onunla evlenirsin!
Bu hikayelerden biri Romalılar tarafından anlatılırmış. Söylenenlere göre bir kadın ve bir erkek beraber kuleye çıkarsa, onların evliliği gerçekleşirmiş.
Efsaneye göre Galata, Kız Kulesi'ne deliler gibi aşıktır. Öyle bir aşk ki adeta Kız Kulesi'ni sevmek, Galata'nın ayakta durmasındaki en büyük sebeptir. Onu seyre dalıp gittiği her an Galata'nın aşkı denizleri taşma noktasına getirir. Efsane bu ya; İstanbul Boğazı bu iki aşığın bir araya gelmesini engellemektedir.
Efsanelerden ilkine göre; Romalılar, bir kadın ve erkeğin Galata Kulesi'ne ilk kez birlikte çıktıklarında, onların mutlaka evlenmeleri ile sonuçlanmaktadır. Galata Kulesi'ne çıktıysa bu tılsımın bozulacağına inanılır. Bir diğer efsane ise biraz daha masalsıdır.
Galata Kulesi, tüm şehri tepeden izleyerek İstanbul'a hakim olan eşsiz bir yapı. Kız Kulesi ise Boğaz'ın yalnız ve büyüleyici bir olarak tüm şehrin ilgi odağı haline gelmiş bir yapı. İkisinin de hakkında çok efsan olmasına rağmen en güzeli, birbirlerine olan aşklarıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Galata Kulesi'nin bir efsanesi var, üstelik o kadar romantik ki… Efsaneye göre Galata Kulesi ile Kız Kulesi birbirine aşıktır ama aralarında bulunan İstanbul Boğazı, sevgililerin kavuşmasını engellemektedir. Galata Kulesi aşkını mektuplara yazar yıllarca ve Kız Kulesi'ne olan hasretini kelimelere döker.
Dönemin Bizans krallarından birinin kızı olur ve prenses hakkında 18 yaşına geldiğinde yılan sokması sonucunda öleceğine dair bir rivayet ortaya atılır. Bunu duyan kral kızını korumak için derhal denizin ortasındaki adaya kule yaptırır ve prensesin yaşayabileceği bir alan oluşmasını sağlar.
Galata Kulesi ilk olarak Bizans İmparatoru Justinianos tarafından MS 507 - 508 yılında inşa edilmiştir. Günümüzdeki kuleyi 1348 - 49 yılında Cenevizliler yeniden inşa etmiştir.
Hem Beyoğlu'nun hem de İstanbul'un sembol yapılarındandır. Bizans İmparatorluğu ile ittifak hâlinde olan Cenevizliler 1267'de, Haliç'in kuzeyinde bulunan Galata'da "Pera" adlı bir koloni kurmuş, bu koloninin hâkimiyet alanını da zaman içinde Bizans tarafından verilen izinlerle genişletmişti.
Atinalı Alkibiades tarafından inşa edilen kule, Boğaz'dan geçen gemileri kontrol etmek ve vergi almak amacı ile kullanılıyormuş. İstanbul, Roma hakimiyetine geçtikten sonra Bizans İmparatoru Manuel Komnenos (I. Manuil) yapıyı taşlarla güçlendirip tam bir kule olarak tasarlatmış ve bir savunma binası haline getirmiş.
Galata Kulesi'nde asansör 6. kata kadar çıkmaktadır. Kulenin en üst katı olan 8. kata merdivenle çıkılır.
1. Galata Kulesi'nin evlilik hikayesi. Hikaye odur ki, Galata Kulesi'ne kiminle ilk kez çıkarsan onunla evlenirmişsin. Bu hikaye ne kadar gerçek bilinmez ama dilden dile aktarılmış hikayeler arasında en bilineni olduğu bir gerçek.
Galata Kulesi giriş ücreti 100 TL'dir. Not : İstanbul Müzekart Sahipleri ücretsiz giriş hakkına sahiptir.
Tarihte yaşanan birçok önemli olaya ev sahipliği yapmış olan Galata Kulesi'ne giriş ücreti ise şöyledir; Galata Kulesi 2022 yılı giriş ücreti 100 TL'dir.
Galata Kulesi'nden Üsküdar'a kanat takarak uçtuğu öne sürülen Hezârfen Ahmed Çelebi, sadece Evliyâ Çelebi'nin Seyahatnâme'sinde anıldığı ve başka hiçbir kaynak tarafından doğrulanamadığı için efsaneden öte bir anlam taşımaz.
İstanbul Valiliği'nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda Galata Kulesi'nde 8. kattaki seyir terasının restorasyon sebebiyle kapatıldığı, diğer katların ise açık olduğu duyuruldu.
Galata Kulesi, 68 metre yüksekliğinde olup deniz seviyesinden itibaren kulenin tepesi 140 metrelik bir irtifadadır. Kulenin zirvesine kadar taşdan ve tahtadan 211 basamak mevcut olup 95 adedi taşdır.
İstanbul'un rengi, boğazın incisi erguvanlar çiçek açtı… Tarih boyunca İstanbul'un simgesi olan erguvanlar, pembe ve mor renkleriyle boğazı boydan boya sararak adeta bir mücevher gibi süslüyor. Böylece seyre değer, huzur ve mutluluk veren görüntüler ortaya çıkıyor.
Üsküdar'ın sembolü hâline gelen kule, Üsküdar'da Bizans devrinden kalan tek eserdir. MÖ 24 yıllarına kadar uzanan bir geçmişe sahiptir.
Evliya Çelebi, Kız Kulesi'nin dört köşe 80 arşın (takriben 5.5 m.) yüksekliğinde bir kale ve çevresinin ise 200 adım olduğunu, içinde dizdarı, 100 muhafızı, cephaneliği ve topları ve kulenin iki tarafa nazır bir demir kapısının bulunduğunu yazmaktadır. Yazara göre kule, sahilden bir ok menzili kadar uzaklıktadır.
Kız Kulesi Giriş Bileti: 550 TL. Kız Kulesi Ulaşım Ücreti: 50 TL.
Kulenin bugünkü temelleri ve alt katın önemli kısımları Fatih Sultan Mehmet zamanında yapılmıştır. Tarihi boyunca birçok kez harap olup tekrar restore edilen Kız Kulesi, 1998 yılında başlayan restorasyon çalışmalarının ardından 2000 yılında turizme açıldı.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri