Semtin adının kaynağına ilişkin en itibar edilen görüş, Galata'nın İtalyanca “denize inen yol” ya da “denize çıkıntı teşkil eden toprak” anlamındaki “calata” sözcüğünden türetilmiş bir isim olduğudur (Deleon, 2000:15, Koçu, 1973:5882, Banoğlu, 2007:189, Freely, 2000:241).
En sık telaffuz edilen söylentilerden biri “Gala” kelimesinin Rumca'da süt anlamına geldiği ve Galata'da birçok süthane olduğu için semte bu ismin verildiğidir. Bir diğer söylentiye göre, Galata ismi deniz kenarına dek uzanan dik yokuşları yüzünden bu semte uygun görülmüştür ve “denize inen yol” anlamına gelmektedir.
Adını, bulunduğu Galata semtinden alır. Galata Surları dahilinde bir gözetleme kulesi olarak inşa edilen kule, farklı dönemlerde farklı amaçlarla kullanılmasının ardından 2020'den itibaren, bir sergi mekânı ve müze olarak hizmet verir. Hem Beyoğlu'nun hem de İstanbul'un sembol yapılarındandır.
İnançlarının bir tezahürü olarak martıyı Hz İsa ile özdeşleştiren Cenevizliler, onu yuvasına kadar takip ettikten sonra yakalar, pişir ve yerler. Yuvasının bulunduğu yere de onun hatırası için Galata Kulesi'ni inşa ederler. Galata Kulesi'ne beraber çıktığın kişiyle evlenirsin derler.
Galata Kulesi efsaneleri ile dikkat çeken, tarihi önemi ile öne çıkan ve şehrin en güzel manzaralarını görme imkanı sunan turistik bir yer olarak hem yerli hem yabancı turistler tarafından sık sık ziyaret edilen ikonik bir yapı.
İlgili 35 soru bulundu
Devlet adamı yetiştirmek amacıyla II. Beyazıt tarafından 1481'de kurulan mektep, adını kurulduğu bölgeden alır ve "Galata Sarayı" olarak anılmaya başlar.
Tepesindeki haçtan ötürü o dönem "Kutsal Haç Kulesi" (Turris Sancte Crucis) olarak anılıyordu. İki devlet arasında o yıl patlak veren savaş, ertesi yıl imzalanan antlaşmayla sona ererken kulenin bulunduğu tepe Ceneviz kontrolüne bırakıldı.
Galata Kulesi'ne ilk kiminle çıkarsan onunla evlenirsin!
Bu hikayelerden biri Romalılar tarafından anlatılırmış. Söylenenlere göre bir kadın ve bir erkek beraber kuleye çıkarsa, onların evliliği gerçekleşirmiş.
Efsaneye göre Galata, Kız Kulesi'ne deliler gibi aşıktır. Öyle bir aşk ki adeta Kız Kulesi'ni sevmek, Galata'nın ayakta durmasındaki en büyük sebeptir. Onu seyre dalıp gittiği her an Galata'nın aşkı denizleri taşma noktasına getirir. Efsane bu ya; İstanbul Boğazı bu iki aşığın bir araya gelmesini engellemektedir.
Tarihi Galata Kulesi, uzun zamandır İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı Büyük İstanbul Eğitim Turizm ve Sağlık Yatırımları İşletme (BELTUR) tarafından işletiliyordu. Ancak tarihi kule, 2020 yılından itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlandı.
Kız Kulesi de aşıkları izledikçe zamanla kendi yalnızlığını hissetmeye başlamış. Bir gün karşısında Galata Kulesi yükselmeye başlamış, tüm büyüleyici duruşuyla. O an Kız Kulesi ve Galata Kulesi tüm İstanbul huzurunda birbirlerine âşık olmuşlar. Lakin araya giren koskoca İstanbul Boğazı, imkânsızlaştırmış aşklarını.
İstanbul'un siluetini oluşturan en önemli yapılardan biri olan Galata Kulesi, uzun dönem yangın gözetleme kulesi olarak kullanıldı ve Galata Yangın Kulesi olarak adlandırıldı.
İstanbul Avrupa yakasında görülmesi gereken temel eserlerden biri: Galata Kulesi, İstanbul, Türkiye - Tripadvisor.
Galatasaray, 1905 yılında Türkiye'nin İstanbul şehrinin Avrupa yakasında bulunan Galatasaray Lisesinde, Ali Sami Yen ve arkadaşları tarafından kurulmuş Türk profesyonel futbol kulübüdür.
Kralın Kızı
Kuleyle ilgili anlatılan efsanelerden en bilineni; kral ve kızının hikayesidir. Bir falcı tarafından kızının yılan sokması nedeniyle öleceği hakkında uyarılan kral, kızını koruyabilmek adına Salacak açıklarındaki kayalıklar üzerine kız kulesini inşa ettirir ve kızını bu kuleye yerleştirir.
Galata Kulesi toplamda 11 kattan oluşmakta ve 210 metrekarelik bir alana sahiptir. Galata Kulesi'nin en bilinen hikayesi, Hezarfen Ahmet Çelebi'nin baş rolde olduğu hikayedir. 17. Yüzyılın önemli Türk bilim adamlarından birisi olan Hezarfen Ahmet Çelebi rivayetlere göre dünyanın ilk kez uçmayı başarmış insanıdır.
Galata Kulesi, 68 metre yüksekliğinde olup deniz seviyesinden itibaren kulenin tepesi 140 metrelik bir irtifadadır. Kulenin zirvesine kadar taşdan ve tahtadan 211 basamak mevcut olup 95 adedi taşdır.
İstanbul Valiliği'nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda Galata Kulesi'nde 8. kattaki seyir terasının restorasyon sebebiyle kapatıldığı, diğer katların ise açık olduğu duyuruldu.
Galata Kulesi her gün 08:30 - 24:00 saatleri arasında açıktır. Galata Kulesi bileti ne kadar? Galata Kulesi giriş ücreti 100 TL'dir. Not : İstanbul Müzekart Sahipleri ücretsiz giriş hakkına sahiptir.
'TURUNCU GALATA KULESİ' İLGİ ODAĞI OLDU
Cumartesi akşam vakit geçirmek için Galata Kuledibi'ne gelenler, turuncu aydınlatma ile farklı bir görünüm kazanan Galata Kulesi'ne yoğun ilgi gösteriyor. Vatandaşlar ve turistler 'turuncu Galata Kulesi' ile bol bol hatıra fotoğrafı çektiriyor.
Düzce'deki Akçakoca Kalesi, Amasra Kalesi ve Sinop Kalesi'ni önemli ticaret merkezi haline getirdi. Batı Anadolu'da ise Foça bulunuyordu." Tarihi kalelerin öneminden bahseden Çam, "Amasra, koloni kurulduğu dönemlerden Bizans dönemine kadar varlığını sürdürmüş önemli bir ticaret merkezi" dedi.
Atinalı Alkibiades tarafından inşa edilen kule, Boğaz'dan geçen gemileri kontrol etmek ve vergi almak amacı ile kullanılıyormuş. İstanbul, Roma hakimiyetine geçtikten sonra Bizans İmparatoru Manuel Komnenos (I. Manuil) yapıyı taşlarla güçlendirip tam bir kule olarak tasarlatmış ve bir savunma binası haline getirmiş.
Galata Kulesi'nde asansör 6. kata kadar çıkmaktadır. Kulenin en üst katı olan 8. kata merdivenle çıkılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri