Ragù, İtalya'da hamur işleriyle servis edilen et bazlı soslar için kullanılan bir terimdir. "Ragù", Fransızca "ragoût" veya "ragoûter" (tadını yeniden kazanmak) sözcüğünden gelmektedir. Bu tür soslar et ile beraber, genel olarak soğan, kereviz, havuç, domates ve mevsimlik sebzeler içermektedir.
Ragu, İtalyan mutfağının vazgeçilmez klasik soslarından biridir. Ragu temelinde kıyma, domates, kereviz ve havuçtan oluşmaktadır. En bilindik olarak lazanya içerisinde kullanılan ragu sos, hemen hemen her İtalyan yemeğinde kıyma sos olarak kullanılmaktadır.
Tagliatelle al ragù alla Bolognese, tagliatelle makarnası ve dana eti (ve bazen domuz eti) ve domates ile yapılan zengin bir ragùdan oluşan, Bologna'dan gelen geleneksel bir İtalyan yemeğidir.
Adını İtalya'nın Bolonya şehrinden alan bolognese sosu özellikle spagetti makarnaya çok yakışıyor. Kolayca yapabileceğiniz bu makarnayla, İtalya'yı sofranıza taşıyacak, çok fazla uğraşmadan çok çık bir yemek hazırlamış olmanın haklı gururunu yaşayacaksınız.
Bolonez sos, özellikle makarnayla özdeşleşmiş bir sos çeşididir. Bolca domates, sarımsak ve kuru soğandan yapılan bolonez sos, taze ve kuru baharatlarla tatlandırılır.
İlgili 22 soru bulundu
Ragù, İtalya'da hamur işleriyle servis edilen et bazlı soslar için kullanılan bir terimdir. "Ragù", Fransızca "ragoût" veya "ragoûter" (tadını yeniden kazanmak) sözcüğünden gelmektedir. Bu tür soslar et ile beraber, genel olarak soğan, kereviz, havuç, domates ve mevsimlik sebzeler içermektedir.
Kavrulan kıymanın üzerine salça ve domatesi ekleyerek pişirin. Sosun içerisine et suyu veya haşlanmış makarna suyu ekleyin. Ardından karabiber ve tuz ekleyerek sos kıvamını alana kadar karıştırın. Sos kıvamını alınca ocağın altını kapatın.
Etin kemiklerini her seferinde suyunu tamamen çektirecek şekilde defalarca kez deglaze edebilir ve böylece ortaya yoğun, lezzet dolu bir sos çıkarabilirsin. Ortaya çıkan bu sosu daha da zenginleştirmek için içerisine sebzeler ekleyebilir ve karamelize olup sularını sosa saldıktan sonra onları süzgeçle alabilirsin.
Kavrulan soğan ve sarımsağın üzerine 1 yemek kaşığı domates salçası koyun. Salçanın hafifçe kokusu çıkana kadar kavurun. Ardından tavaya doğranmış domatesleri, 1 çay kaşığı kuru fesleğen ve damak tadınıza göre tuz ekleyin. Domatesleri kısık ateş üzerinde iyice yumuşayana kadar pişirin.
Ragu'da kırmızı, Bolonez'de beyaz şarap kullanılır. Ragu genellikle spagetti ile, Bolonez ise taglietelle, lazanya gibi geniş yüzeyli makarnalarda kullanılır. Bolonez sosta et kıyma gibi ince çekilirken, Raguda daha iri kuşbaşı büyüklüktedir. Ragu bolca fesleğen içerir ama Bolonezde hiç fesleğen kullanılmaz.
Oldukça kolay malzemelerle, şipşak hazırlanan chimichurri sos, Arjantin'de kırmızı ete özel olarak yapılsa da aslında her türlü yemekle birlikte servis edilebilecek bir sos. İçindeki taze otların sirkeyle bir araya gelerek capcanlı rengini ve keskin tadını ortaya çıkarmasına şahit olacaksınız.
Peki bu mükemmel sosun tadı nasıldır? Worcestershire sosu, hamsi, pekmez, demirhindi, soğan, sarımsak ve diğer malzemelerle tatlandırılmış, fermente edilmiş sirke bazlı bir çeşnidir. Lezzet güçlü bir sirke tadı ve demirhindi ekşiliği ile hem tatlı hem de tuzludur. Sos eşsiz lezzet profilinin çoğunu hamsiye borçludur.
Teriyaki sos, yemeklere lezzetin yanı sıra parlaklık da veren, temelde susam yağı ile soya sosunun karıştırılması ile elde edilen bir ürün. İçerisinde biraz şeker, biraz sarımsak, zencefil, bal ve hatta biraz nişasta da barındıran enfes bir lezzet.
Garlic Sos (Sarımsak Sos) Tarifi Nasıl Yapılır? Yarım kase yoğurdun üzerine sarımsağı rendeliyoruz. Nane, tuz, mayonez, zeytinyağı ekleyip sulandırıp karıştırıyoruz. Afiyet olsun.
Pesto sos, makarna, ekmek ve salataların içerisinde kullanılan bir sos çeşididir. Gerçek pesto sosu çam fıstığı, fesleğen ve parmesan peyniri ile hazırlanır. Ancak zeytinli, rokalı, kişnişli ve cevizli gibi çeşitleri de mevcuttur.
Jalapeno biberlerinin sarımsakla harmanlanması sonucu çekirdeksiz sos haline getirilmiştir. Her türlü et ve dip soslarda, tüm ızgara et ve tavuk yemeklerinde, salata ve kızartmalarda gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Izgarada, mikrodalgada veya bain-mariede ısıtmaya uygundur.
Muhammara, Suriye'den mutfağımıza gelen ve vazgeçilmez olan bir lezzet. Köz biber, salça ve baharatların uyumu ile damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor. Genellikle meze olarak sofralarımızda yer alsa da, akşam yemeklerinde meze olarak ya da sabah kahvaltılarda tüketilebilir.
Sarımsakları soyun ve tuzla birlikte robottan geçirin. Sarımsaklar püre haline gelince sıvı yağı azar azar ekleyip robotu çalıştırmaya devam edin. Karışım pürüzsüz bir hal alınca limon suyunu da ekleyin ve son bir kez daha karıştırın. Sosu kapaklı bir kavanoza koyun ve buzdolabında saklayarak 7 gün içerisinde tüketin.
Suyunu salıp hafif suyunu çekince soğan ,sarımsak, domates ve havuç eklenir. 3, 5 su bardağı kaynamış suyu ekleyelim ve karışımı pişirelim. 1, 5 su bardağı soğuk suda un sirke muskat rendesi şeker ve tuzu alıp karıştıralım. Bir yerde de defne yaprağı ve maydanozları iple bağlayalım etin içine atalım.
Mousseline sos için, 2 adet yumurta akını, çok az suyla, benmari yöntemiyle (sıcak su dolu bir tencerenin içine yerleştireceğiniz bir kapta) koyulaşana dek çırpın. 6 tatlı kaşığı eritilmiş tereyağı, tuz, karabiber ve arpacık soğanı ekleyin. İri parçalar halinde doğranmış 2 adet kalkanı tavada 5 dakika kadar kızartın.
Yöresel Yemekler
Tavuk Kalamar yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, çeşmi nigar çorbası, tavuk kalamar, cevizli makarna salatası ve çikolatalı irmik helvası son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Deniz Ürünlerinin ve Ara Sıcakların Lezzet Arkadaşı Tarator sos, lezzetinin aksine yapımı oldukça basit bir sos. Genellikle deniz ürünleriyle uyum sağladığı bilinse de, birçok ara sıcak ile de harika bir ikili olur. Patates cipsi gibi atıştırmalıkların yanında dip sos olarak da tüketilir.
Tarator, Osmanlı mutfağında bulunan bir çeşit mezedir. Günümüzde ise tarator, toroto veya taratuar; bazı Balkan ülkelerinde ve Kıbrıs Adası'nda yapılan ve cacıktan esinlenmiş, ona benzeyen soğuk yemek olarak bilinir. Kıbrıs'ta talatur olarak tanınır.
Maydanozu ince ince doğrayın, limon suyu, ezilmiş sarımsak, tahin ve cevizi ekleyip karıştırın. Karıştırırken yemek kaşığı ile yavaş yavaş su ilave edin, süzme yoğurt kıvamına gelene kadar su ekleyip iyice karıştırın. Düz meze tabağına humus açar gibi açın, ve üzerine nar ekşisi gezdirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri