Galata Kulesi'nde seyir terasına çıkan yabancı uyruklu bir şahıs, metrelerce yükseklikten düşerek hayatını kaybetti. Üzerinden kimlik çıkmayan şahsın intihar ettiği üzerinde duruluyor. Olay, saat 15.00 sıralarında Beyoğlu Bereketzade Mahallesi Büyük Hendek Caddesi üzerindeki Galata Kulesi'nde meydana geldi.
İnançlarının bir tezahürü olarak martıyı Hz İsa ile özdeşleştiren Cenevizliler, onu yuvasına kadar takip ettikten sonra yakalar, pişir ve yerler. Yuvasının bulunduğu yere de onun hatırası için Galata Kulesi'ni inşa ederler. Galata Kulesi'ne beraber çıktığın kişiyle evlenirsin derler. Bu efsane, Roma döneminden kalma.
Galata Kulesi'ne ilk kiminle çıkarsan onunla evlenirsin!
Bu hikayelerden biri Romalılar tarafından anlatılırmış. Söylenenlere göre bir kadın ve bir erkek beraber kuleye çıkarsa, onların evliliği gerçekleşirmiş.
Efsaneye göre Galata, Kız Kulesi'ne deliler gibi aşıktır. Öyle bir aşk ki adeta Kız Kulesi'ni sevmek, Galata'nın ayakta durmasındaki en büyük sebeptir. Onu seyre dalıp gittiği her an Galata'nın aşkı denizleri taşma noktasına getirir. Efsane bu ya; İstanbul Boğazı bu iki aşığın bir araya gelmesini engellemektedir.
Galata'ya kiminle çıkarsan, onunla evlenirmişsin... Herkes duymuştur bunu... Galata Kulesi'ne birlikte çıkan iki aşığın evleneceği rivayet edilir.
İlgili 24 soru bulundu
Galata Kulesi ilk olarak Bizans İmparatoru Justinianos tarafından MS 507 - 508 yılında inşa edilmiştir. Günümüzdeki kuleyi 1348 - 49 yılında Cenevizliler yeniden inşa etmiştir. Kule 1445 - 46 yılları arasında yükseltilmiştir. 1500'lü yıllarda depremden zarar görerek Mimar Murad bin Hayreddin tarafından onarılmıştır.
Günümüzde Galata Kulesi olarak bilinen ve bir gözetleme kulesi olmasının yanı sıra karadan yapılabilecek bir kuşatmada, koloninin düzlükte bulunan kıyı kısmının korunması amacı güden surların baş kulesi, 1348'de inşa edildi.
Kız Kulesi de aşıkları izledikçe zamanla kendi yalnızlığını hissetmeye başlamış. Bir gün karşısında Galata Kulesi yükselmeye başlamış, tüm büyüleyici duruşuyla. O an Kız Kulesi ve Galata Kulesi tüm İstanbul huzurunda birbirlerine âşık olmuşlar. Lakin araya giren koskoca İstanbul Boğazı, imkânsızlaştırmış aşklarını.
Dönemin Bizans krallarından birinin kızı olur ve prenses hakkında 18 yaşına geldiğinde yılan sokması sonucunda öleceğine dair bir rivayet ortaya atılır. Bunu duyan kral kızını korumak için derhal denizin ortasındaki adaya kule yaptırır ve prensesin yaşayabileceği bir alan oluşmasını sağlar.
Battal Gazi'nin korkusundan deniz yüzünde büyük bir kale yaptırıp Üsküdar Tekfuru'nun kızını ve diğer kıymetli ve lüzumlu insanı içine koydurur. O kuleye de 'Pirgos Tiskuris' dediler ki, 'Kız Kulesi' demektir.
1. Galata Kulesi'nin evlilik hikayesi. Hikaye odur ki, Galata Kulesi'ne kiminle ilk kez çıkarsan onunla evlenirmişsin. Bu hikaye ne kadar gerçek bilinmez ama dilden dile aktarılmış hikayeler arasında en bilineni olduğu bir gerçek.
Galata Kulesi her gün 08:30 - 24:00 saatleri arasında açıktır. Galata Kulesi bileti ne kadar? Galata Kulesi giriş ücreti 100 TL'dir. Not : İstanbul Müzekart Sahipleri ücretsiz giriş hakkına sahiptir.
Kyzikos'taki deniz zaferinden sonra, MÖ 408'de Atinalı general Alkibiadis, muhtemelen Karadeniz'den gelen gemiler için Üsküdar'ın önündeki küçük bir kaya üzerine özel bir istasyon inşa etti. Üsküdar'ın sembolü hâline gelen kule, Üsküdar'da Bizans devrinden kalan tek eserdir.
Galata Kulesi'nden Üsküdar'a kanat takarak uçtuğu öne sürülen Hezârfen Ahmed Çelebi, sadece Evliyâ Çelebi'nin Seyahatnâme'sinde anıldığı ve başka hiçbir kaynak tarafından doğrulanamadığı için efsaneden öte bir anlam taşımaz.
Galata Kulesi'nde asansör 6. kata kadar çıkmaktadır. Kulenin en üst katı olan 8. kata merdivenle çıkılır.
Kız Kulesi, İstanbul'un simgelerinden biri olarak Boğaz'ın insanı mest eden fotoğraflarında her zaman yer bulur. Zamanında Damalis ve Leandros gibi isimlerle anılan bu kule, İstanbul'da aşkın ve zarafetin bir simgesi olarak aynı zamanda şehirde romantik bir aktivite yapmak isteyenlere ilham verir.
400lü yıllarda Atinalı bir general olan Alkibiadis, bugün Kız Kulesi'nin yer aldığı kaya üzerine, o günkü gemilerin duraklaması için bir istasyon inşa eder. Günümüze kadar kalabilmiş Üsküdar'daki tek Bizans İmparatorluğu eseri olan Kız Kulesi, o zamanki istasyonun üzerine eklenerek bugünkü formuna getirilmiştir.
İstanbul Salacak açıklarındaki ada'nın üzerine inşa edilmiş olan kız kulesi efsanelere konu olmaktadır. Kız kulesi efsanesi hikayeleri bir yana muhteşem boğaz manzarasıyla başlı başına efsanedir.
Kentin en önemli tarihî eserlerinden biri Galata Kulesi'dir. Galata'da sinagoglar ve Rum, Ermeni ve Aziz Petre gibi Gürcü kiliseleri mevcuttur. 1671 tarihinden bu yana var olduğu bilinen Zülfaris Sinagogu, 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi olarak 25 Kasım 2001'de açılarak hizmete girmiştir.
İstanbul Valiliği'nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda Galata Kulesi'nde 8. kattaki seyir terasının restorasyon sebebiyle kapatıldığı, diğer katların ise açık olduğu duyuruldu.
Galata Kulesi, 68 metre yüksekliğinde olup deniz seviyesinden itibaren kulenin tepesi 140 metrelik bir irtifadadır. Kulenin zirvesine kadar taşdan ve tahtadan 211 basamak mevcut olup 95 adedi taşdır.
Galata Kulesi, 1855 yılından 2020'ye kadar İstanbul Belediyesi tüzel kişiliğinin mülküydü. İBB'ye bağlı BELTUR, 2013'te kulenin işletmesini devralmıştı. Mayıs 2020'de kulenin mülkiyeti, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne geçti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri