Ses kısıklığının ne kadar sürede geçeceği, nedenine ve tedaviye bağlıdır. Genellikle 2-3 gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak, ses tellerinin ciddi şekilde tahriş olması veya iltihaplanması durumunda, ses kısıklığı birkaç hafta veya daha uzun süre devam edebilir.
Ses kısıklığının ana nedeni olan larenjit çoğu durumda herhangi bir tedavi gerektirmeden bir hafta içinde iyileşir. Bu süreci hızlandırmak için sigara ve dumanlı ortamlardan uzak durmak, kahve ve alkol tüketiminden kaçınmka, su başta olmak üzere bol sıvı tüketmek ve sesi dinlendirmek işe yarayacaktır.
Tedavi yöntemleri arasında; sigaranın kesinkes bırakılması, günlük içilen sıvı miktarının artırılması, sesin dinlendirilmesi sayılabilir. Ses telinde meydana gelen iltihaplarda, alerji, psikojenik ses kısıklıklarında ilaç tedavisine başvurulmaktadır.
Kızlarda ses değişimi 15 yaşında, erkeklerde 14-15 yaşında tamamlanır. Kızlarda ses değişimi daha erken başlasa da tamamlanması hemen hemen aynı zamanda olur.
İlgili 17 soru bulundu
Vücuttaki öbür değişimler gibi, ses değişimi de ortaya çıkmaya başlamaktadır. Genel olarak, erkeklerde ses değişikliği 12 ya da 13 yaşlarında ya da ortaokul senelerinde başlamaktadır. 17 ile 18 yaşlarına gelindiğindeyse değişim tamamlanmaktadır ve yeni ses yapısına kavuşulmaktadır.
Kalıcı Ses Sorunlarına Neden Olabiliyor
Nezle, grip gibi rahatsızlıklarda larenjit dediğimiz ses teli iltihabı nedeniyle ses daha kalın çıkar. Üst solunum yolundaki ödem, enfeksiyon geçtiğinde ses sorunları da kendiliğinden kaybolur. Ancak bazen de tedavi edemediğimiz kalıcı ses sorunları olabiliyor.
Soğuk algınlığı gırtlaktaki hassas ses oluşma mekanizmasını bozar. Bunu boğazda iltihaplanmaya neden olarak yapar. İltihaplanma sonucunda ses telleri şişer ve bu şişkinlik tellerin titreşimini bozar. Sonuç olarak soğuk algınlığı geçiren kişilerde ses kısıklığı sorunu ortaya çıkar.
Ses kısıklığı birçok nedene bağlı
Bunların yanı sıra nörolojik bozukluklar, psikolojik hastalıklar, genetik sendromlar, ergenlik dönemi, hipotiroidi, gebelik, yaşlılık, hipertansiyon ilaçları, hormonlar, doğum kontrol hapları, nodüller, polipler ve kötü huylu tümörler de ses kısıklığına yol açabilir.
Larenjit ses kısıklığının en sık görülen sebebini oluşturuyor ve çoğunlukla nezle, grip veya sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları sonrasında ortaya çıkıyor. Bazen ateş ve boğaz ağrısıyla birlikte görülse de, çoğu zaman ağrısız bir ses kısıklığı olarak gelişiyor.
Gırtlak kanseri, boğazın farklı kısımlarını farklı şekillerde görülerek özellikle ses kısıklığı şeklinde ortaya çıkabilir. Ses kısıklığının yanında öksürük, nefes darlığı, kulak, boğaz ve boyunda ağrı şeklinde de boğaz kanseri belirtileri görülebilir.
olması, konuşma esnasında nefes koordinasyonunun sağlanamaması, ses şiddetinde düşüş, kişinin şarkı söylerken tiz ve pes notalara geçişlerde zorlanması, boğazda acıma, yanma ve kaşıntı hissi, ses bozukluğunun başlıca belirtileridir.
Ergenlik çağındaki bir diğer önemli olay da boy uzunluğundaki artıştır. Ergenlikte kızlarda 20–25, erkeklerde ise 25–30 cm boy uzunluğu artışı olur. Ergenlikte sesin kalınlaşması, erkek ergenlerde görülür. Genellikle 13 yaş civarında ses değişmeye başlar.
Larenjit, uzun süre düzelmiyorsa nedeni “kronik larenjit” olabilir; ancak3 haftadan uzun süren ses kısıklığı gırtlak kanseri işareti olabileceğinden mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Sesteki çatallanma, kalınlaşma, iniş çıkışlar, boğuk ses ve diğer tüm farklılıklar ses kısıklığı olarak değerlendirilir. Ses çıkarmamızı sağlayan organlarda oluşan bir problem seste bozulmaya yol açar.
Seste değişikliğe neden olabilecek burun tıkanıklığı, bademciklerde büyüklük, ses tellerinde patolojiye neden olabilen farenjit, sinüzit, alerjik rinit araştırılmalıdır.
Larenjit, çeşitli sebeplerle ses telleri iltihabı oluşması neticesinde boğazda yumru hissi, ağrı ve ses kısıklığı ile giden bir rahatsızlıktır. Ses telleri, boğazın hemen arkasında boynun üst kısmında yer alan gırtlakta konumlanmıştır.
Enfeksiyon, alerji, reflü, psikojenik ses kısıklığı gibi durumlarda ilaç tedavisi verilir. Ses telinde oluşan nodül ve polibin tedavisinde, tek taraflı ses telinin çalışmadığı durumlarda, nörolojik ses kısıklıklarında, ses teli cerrahisi öncesinde ve sonrasında ses terapisinden fayda görülebilir.
Gırtlağınızın ve ses tellerinizin muayene edilmesi için kameraya bağlı bir endoskop sistemi kullanılmaktadır. Endoskopla yapılan bu muayene ağız içerisinden veya burun içerisinden olabilir. Her iki muayene de hastaların büyük bir çoğunluğu tarafından herhangi bir zorluk yaşanmadan yapılabilmektedir.
Ses kısıklığı için pastil kullanmak boğazı nemlendirilmesini ve ağrının yatıştırılmasına yardımcı olur. Sakız çiğnemek tükürük üretimini artırdığı için boğazın nemli kalmasını ve ses tellerinin rahatlamasına yardımcı olur. Tuzlu su gargarası bakterilerle savaşarak ses kısıklığının iyileşmesine fayda sağlar.
Hayır, çiğ yumurta sesi güzelleştirmez. Bu söylentiler klasik halk arasında çıkan söylentilerdir. Çiğ yumurta/herhangi bir besin yemeklerin nefes borusuna kaçması haricinde ses tellerine direkt olarak değmez. Ancak sigara gibi tütün ürünleri ses kalitesini düşürür, çünkü ses tellerine değer.
Ses kısıklığı problemi sıklıkla karşılaşılan ve tedavi edilen bir durumdur. Seste çatallanma ile tamamen sesin çıkmaması arasında semptomlar değişmektedir.
Tiroplasti Tip 3: Ses kalınlaştırmak için yaygın olarak kullanılan bu yöntem, ses kalınlaştırma ameliyatı olarak da isimlendirilir. Lokal anestezi altında gerçekleştirilen bu yöntemde ilk olarak boynun ön tarafından küçük bir kesi yapılır. Bu kesiden ses tellerine ulaşılarak ses telleri gevşetilir.
Zencefil ve bal karışımı hem çocuklar hem de yetişkinler için rahatlatıcı bir etki sunar. Buna ek olarak zeytinyağı da ses kısıklığına çözüm olan doğal ürünler arasında yer alır. Boğazda görülen enfeksiyonların giderilmesi sağlar ve bu şekilde de ses tellerini yumuşatır..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri