Modern fiziğin babası Bu kitap yüzlerce yıl sonra Albert Einstein tarafından övüldü. Çalışmaları için Galileo'ya “modern fiziğin babası” adı verildi. 1638'de tamamen kör olduğunda tıbbi müdahale için Floransa'ya gitmesine izin verildi. 8 Ocak 1642'de, 77 yaşındayken ateş ve kalp çarpıntısı nedeniyle hayatını kaybetti.
77 yaşındayken (8 Ocak 1642), ateş ve kalp çarpıntısı sebebiyle öldü.
Yine de dönüyor (İtalyanca: E pur si muove veya Eppur si muove), İtalyan matematikçi, fizikçi ve filozof Galileo Galilei'ye atfedilen bir sözdür. Galileo'nun bu sözü 1633'te Dünya'nın Güneş etrafında dönmesi iddiasından vazgeçmeye zorlanması üzerine söylediği iddia edilir.
Galileo Galilei'nin yaşam özetinde gözlemsel astronomiye katkılarının arasında Venüs'ün evrelerinin teleskopik kanıtı, Jüpiter'in en büyük dört uydusunun keşfi ve güneş lekelerinin gözlemi analizi bulunmaktadır.
1609'da yapılmış basit bir teleskoptan ilham alarak daha üstün teleskoplar geliştirmiş ve uzay hakkında daha önce hiç yapılamamış gözlemler yapmıştır. Galileo, kendisinden önce Copernicus'un öne sürdüğü güneş merkezli evren kuramını benimsemiş ve bu nedenle Vatikan kilisesi tarafından iki defa yargılanmıştır.
İlgili 30 soru bulundu
İtalyan bilim insanı Galileo Galilei, 385 yıl önce Dünya'nın Güneş'in etrafında döndüğünü söylemişti. Bu fikirleri kilise tarafından yanlış olarak kabul edildiği için ölümle yargılandı. Galilei, 20 Eylül 1642 yılında ölünceye kadar ev hapsinde kaldı.
Cuma günü İran'ın başkenti Tahran yakınlarında suikast sonucu öldürülen İranlı bilim insanı Muhsin Fahrizade bugün devlet töreniyle toprağa verildi. Açık havada yapılan tören, devlet televizyonundan naklen yayımlandı. Tahran'da ana caddeler, Fahrizade'nin büyük boy resimleri ve İran bayraklarıyla donatıldı.
Bîrûnî (4 Eylül 973 Kat - 13 Aralık 1048 Gazne), İslam'ın Altın Çağı'ndaki çalışmaları ile bilinen hezârfen. Tam adı Ebu Reyhan Muhammed bin Ahmed el-Birûnî'dir (Farsça: بیرونی, Arapça: ابو الريحان محمد بن احمد البيروني).
Dünyanın yuvarlak olduğu fikrini ilk kez ortaya atan kişi antik dönemin önde gelen filozoflarından biri olan Pisagor'dur. Pisagor, M.Ö.
Galileo, teleskopu bulan bilgindir. 1632 yılında “Dünya dönüyor” dediği için yargılanmış ve yakılarak ölüme mahkûm edilmiştir. O devirde, dünyanın yuvarlak olduğunu ve döndüğünü kimse kabul etmiyordu. Engizisyon Mahkemesi “Eğer bu lâfını geri alırsan ölüm cezanı affederiz.
Galileo'nun inancından döndüğünü ve pişmanlık duyduğunu belirten belgeleri imzalarken “Siz ne derseniz deyin dünya gene de dönüyor” dediği söylenir. Galileo gene de cezasız kurtulamadı.
Yani Dünya'nın kendi etrafında dönmesine ilişkin kanıtlar gözlemsel verilere dayanıyordu. Ancak Fransız fizikçi Leon Foucault, Dünya'nın kendi ekseni etrafındaki hareketini kanıtlayacak bir deney düzeneği hazırladı ve düzeneğini 1851 yılının Şubat ayında Paris Gözlemevi'nde sergiledi.
Güneş'i de gözlemleyen ve Güneş üzerinde bulunan gölgelerin leke olduğunu kanıtlayan Galileo, bunların ne Merkür'ün Güneş'in önünden geçerken oluşan gölgesi ne de Güneş ve Dünya arasında bulunan küçük gökcisimlerine ait olmadığını ortaya koydu.
İbn-i Heysem optik alanında yaptığı deneysel çalışmalar ve teoriler sebebiyle optik biliminin babası olarak kabul edilmektedir. Bazıları, İbn-i Heysem'i modern bilimsel metodu geliştirdiği için "ilk bilim insanı" olarak nitelendirdiler.
On dört yaşındayken Dominiken tarikatına girdi. Kopernikus sistemi ile tanışınca, Bruno tarikat mensubu bir kişi olmaktan sıyrıldı ve buna bağlı olarak Hristiyan inancıyla arasındaki bütün bağları koparttı. Kiliseye karşı bir sistem içinde yer aldığından din sapkınlığı ile suçlandı.
Dünyanın Yuvarlak Olduğu Ne Zaman Kanıtlandı? Macellan ilk deniz yolculuğuna 1505 yılında 25 yaşındayken başladı. Macellan, dünyanın yuvarlak olduğunu kanıtlamak için ilk kez keşif seferlerine ise 1512 yılında çıktı. Macellan'nın çıktığı bu keşif gezisi dünya çevresinde yapılan ilk gezi olarak tarihe geçti.
Dünyanın yuvarlak olduğunu fiilen ilk kanıtlayan Macellan oldu. Macellan keşif için çıktığı deniz yolculuğunda Batıya ve doğuya gidildikçe saat farkları olduğunu gözlemledi. Dünyanın Yuvarlak Olduğunu Kim Buldu ve Keşfetti? Dünyanın yuvarlak olduğunu yaptığı keşif gezileri sonucunda Macellan buldu.
Kısa cevap Kopernik değil, MÖ 310 yılında doğmuş olan Samoslu Aristarkos. Aslında bu gerçeği tüm dünyaya kabul ettiren kişi ünlü Rönesans gökbilimcisi Kopernik olmasına rağmen, ondan 1800 yıl önce doğmuş olan Aristarkos, ilk doğru tahmini yapan insandı.
Galileo, İtalyan astronom, filozof, fizikçi, mühendis, matematikçidir. Tam adı Galileo Galilei'dir. 15 Şubat 1564'te İtalya'nın Pisa şehrinde doğan Galileo, 8 Ocak 1642 yılında Floransa'ya bağlı Arcetri şehrinde hayatını kaybetmiştir. Galileo, Rönesans'ın bilimsel devrimine büyük katkıda bulunmuştur.
Galileo Galilei 1564 yılında Pisa'da doğmuştur. 1370-1450 yılları arasında Floransa'da yaşayan doktor, siyasetçi ve üniversite profesörü olan büyük büyük dedesi Galileo Bonaiuti'nin ismi verilmiştir. Galileo gençliğinde babasının teşviği ile Pisa Üniversitesinde tıp eğitimi almaya başlamıştır.
Bilim alanına yaptığı katkıları saymakla bitiremeyeceğimiz Pisagor ve öğrencileri ne yazık ki alevler arasında yanarak ölmüştür.
Hart'ın 1978 yılında yayımladığı "Dünyaya Yön Veren En Etkin 100" adlı kitabında ise Newton, 2. sırada yer alarak Albert Einstein dahil tüm bilim insanlarının en üstünde tutulmuştur. Ünlü bilimkurgu yazarı Isaac Asimov da, Newton'dan ''tarihin en büyük bilim insanı'' olarak bahsetmiştir.
Aziz Sancar
Hücre dizilimi, DNA onarımı, biyolojik saat ve kanser tedavisi üzerinde çeşitli çalışmalar gerçekleştiren Sancar, 415 bilimsel makale ve 33 kitap yayımladı. Bu zamana kadar pek çok ödül alan Sancar ayrıca 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü'ne de layık görüldü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri