Artık trafik sigortası, aracın plakasına değil sigortayı yaptıranın, sürücünün TC kimlik numarasına göre düzenleniyor, primler de ona göre belirleniyor. Yani, plaka ne olursa olsun, araç sahibinin ikameti neredeyse; o ilin primleri ile sigorta yapılıyor.
Trafik Sigortasında primi etkileyen nedenlerin başlıcaları; Aracın kayıtlı olduğu il, Araç sahibinin ikametgâh adresi, aracın kullanım tarzı, aracın, markası, modeli ve tipi, Sigortalının poliçe döneminde ve /veya geçmiş poliçe dönemlerinde kusurlu olarak karıştığı kazalar, poliçe yenileme süresini 30 günden fazla ...
7. Aracın Plaka Numarası Şehir de sigorta fiyatlarını etkiler.
Evet, plaka değişikliği sigorta poliçesini etkileyebilir. Plaka değişikliği işlemi, aracın plaka numarasının değiştirilmesi anlamına gelirken, bu değişiklik sigorta poliçesini etkileyebilir çünkü sigorta poliçesi aracın ve plakanın tanımlandığı bir belgedir.
Trafik sigortasında teminatlar ve teminat limitleri, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından belirlenir ve trafik sigortası tavan fiyatı; aracın modeli, yaşanılan il (plaka numarası) ve aracın hasar geçmişi gibi unsurlar dikkate alınarak hesaplanır.
İlgili 45 soru bulundu
Yeni poliçe döneminde hasar talebine bağlı olarak sigorta primlerinde artış olabilmektedir. Sigortalı kişinin trafiğe çıktığı şehir de poliçe fiyatlarını etkilemektedir. En fazla trafik kazası raporlaması bulunduran şehirlerde trafik sigortası primlerinde artış göstermektedir.
1-2-3 basamakları hasarlı sürücülerin, 5-6-7 basamakları hasarsız sürücülerin basamaklarıdır. İlk kez sigorta yaptıranlar 4.basamaktan girer. Hasarsız geçen her yıl için 5-6-7 basamaklarına geçilir. Yükseldikçe primler de her yıl buna göre azalır.
Hususi ve kamyonet kullanım tarzında; çoğu kişi tarafından trafik sigortası aracın marka ve modeline göre değiştiği bilinir ancak bu yanlıştır. 2017'de yürürlüğe giren uygulama ile Trafik sigortası fiyatları arabanın marka/modeline göre değil, kişiden kişiye göre değişir. Trafik sigortalarında 7 basamak vardır.
Araç Satışı Sonrası Sigorta Yaptırma
Sigortalının değiştiği her durumda mevcut sözleşme, değişim tarihi itibarıyla kendiliğinden sona erer ve ilgiliye gün esasına göre prim iadesi yapılır.
2023 Plaka Değişiklik Ücreti Ne Kadar? Noter araç devri işleminin ücreti 1.398.975 TL'dir. Ayrıca plaka yenileme için tek plakanın basım ücreti ise 165 TL, çifti 330 TL'dir. (2023 fiyatlarıdır).
Peki, ilk trafik sigortası primi neden yüksek çıkar? İlk kez trafik sigortası yaptıracaklar için ücretler; aracın markasına, modeline ve plakanın ait olduğu ile bağlı olarak belirlenir. Fiyatlandırma da ise trafik sigortası tavan fiyat uygulaması dikkat çeker.
Nüfus'ta ikamet adresi kayıtlı olmayan kişi adres sorgulamasını geçemediğinden, SGK'nın sistemi provizyon vermemekte, dolayısıyla sağlık yardımı alması mümkün olmamaktadır. Bu nedenle Nüfus'ta Türkiye ikamet adresinin kayıtlı olması büyük önem taşımaktadır.
Sigortasını yaptırmayarak para cezası alan kişinin günü geçmeden ödeme yapması büyük önem taşımaktadır. Kişinin ödemeyi geciktirmesi durumunda ise araç sigorta gecikme cezası devreye girmektedir. Trafik sigortası gecikme zammı olarak cezanın yazıldığı tarihten sonra her ay %5 oranında gecikme zammı uygulanmaktadır.
Tıpkı araç satış ve devir işlemlerinde olduğu gibi ikamet değişikliği nedeniyle yapılan plaka değişimi başvurusunu da araç sahibinin şahsen yapması gerekir.
Gecikme cezası: Trafik sigortasının vade tarihinde yaptırılması gerekir, bir gün bile gecikirse %5 sürprim cezası vardır. Yani gecikme olduktan sonraki 1. ayın içerisinde %5 prim artışı ile trafik sigortası yaptırılabilir. 2.ay sürpim cezası %10 olur ve her ay ceza oranı artar.
Plaka değişikliğinin zorunlu bir işlem olmadığını belirtebiliriz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, yaşadığınız şehirden taşındığınızda ya da farklı bir yerden araç aldığınızda plakayı değiştirebilirsiniz. Onun dışında bir zorunluluğu bulunmamaktadır.
Yanan Arabayı Trafik Sigorta Karşılar mı? Araçlarda farklı nedenlerden dolayı yanma durumu oluşabilmektedir. Zorunlu trafik sigortası, karşı tarafta meydana gelen hasarları teminat altına almaktadır. Bu nedenle araçta oluşan yangın, zorunlu trafik sigortası kapsamında değerlendirilmemektedir.
Tanımdan anlaşılacağı üzere sigorta prim tutarı hariç, diğer tüm kapsamları kamu otoritesi tarafından belirlenmektedir. Bundan dolayı, trafik sigortasının hangi şirketten yapıldığı önemli değildir.
Trafik sigortanızın bitiş tarihinden sonraki 15 gün boyunca geçerli olmasına rağmen, bir kaza durumunda sigorta şirketi hasarınızı karşılamayabilir. Bu nedenle, trafik sigortanızın bitiş tarihinden önce yenilenmesi önemlidir.
Satmış olduğum aracın trafik sigortasını yeni aracımda kullanabilir miyim? Araç değişikliği durumunda mevcut trafik sigortası poliçenizi iptal ettirip yeni aracınız için yeni bir poliçe düzenlemeniz gerekiyor. Trafik sigortası kapsamında kazandığınız hasarsızlık indirimi yeni poliçenize aktarılabilir.
Trafik Sigortanızı yenilerken e-devlet kapısından girerek şahıs ya da şirket araçlarınızın yenileme trafik sorgulama yaparak fiyat alabilirsiniz. Trafik sigortanızın bitimine 29 gün kala, fiyat teklifi oluşturabilirsiniz.
8.basamak son trafik sigortası düzenlemesiyle getirilen sürücüyü ödüllendiren bir basamaktır. 8.basamakta olan sürücüler trafik sigortalarını %50 indirimle yaptırabilirler. Bu anlamda hasarsızlık indirim basamaklarında ulaşılabilecek en son kademedir yani maddi açıdan en avantajlısıdır.
7. Basamak: Poliçenin üçüncü yılında da hasarsızlık olması halinde %40 indirim uygulanır. 8.Basamak: En az 5 sigorta süresi boyunca 7.basamakta bulunanlara sözleşme süresi içinde herhangi bir tazminat ödemesi yapılmaması durumunda uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri