Empatik dinleme, bir konuşma esnasında karşı tarafın ifadelerine özenle ve duyarlılıkla yaklaşma pratiğidir. Bu tür bir dinleme, diğer kişiyle duygusal bir bağ kurmayı ve kendi deneyimleriniz ile onların deneyimleri arasında benzerlikler bulmayı içerir, böylece daha samimi bir yanıt vermenizi sağlar.
Empatik dinleme, konuşma sırasında diğerlerinin söylediklerine karşı dikkatli ve duyarlı olma pratiğidir. Empatik bir şekilde dinlemek, diğer kişiyle duygusal bir bağlantı kurmayı ve daha içten bir yanıt verebilmeniz için onların deneyimlerini varsayımdan uzak durarak içselleştirebilmeyi içerir.
Aktif dinleme, dinleyicinin konuşmacıyla etkileşime girerek, dinleme faaliyetini yerinde getirmesi şeklinde tanımlanır. Bu süreçte dinleyici, tekrar etme, vurgulama, yansıtma, empati kurma, netleştirme, özetleme, duygusal durumunu okuma ve bunu yansıtma gibi iletişim tekniklerini kullanır.
İlgili 36 soru bulundu
Bu yöntem/teknikler katılımlı dinleme, katılımsız dinleme, not alarak dinleme, kendini konuşanın yerine koyarak dinleme (empati kurma), yaratıcı dinleme, seçici dinleme ve eleştirel dinlemedir.
Seviye 4 / Daha fazlası için sormak: Bu seviyede, dinleyen kişi karşı tarafı daha iyi anlamak için sorular sorar ve daha fazlasını anlatması için onu teşvik eder.
1. Aktif dinlemede, dinleyici tanımlanmış bir sorumluluğa sahiptir, pasif dinlemede ise eğer dinleyicinin kişisel bir ilgisi varsa kelimelere ya da mesajlara dikkat eder. bir görev olarak görmektedir.
Bireyin beğenilerinin şekillendirdiği ve bu niteliğiyle subjektif bir nitelik arz eden takdir edici dinleme -appreciative listening- mesajdaki görsel ve işitsel öğeleri değerlendirerek gerçekleştirilen dinlemedir.
Etkin bedensel dinleme:
Dinleyici iletişim kurduğu kişinin hem sözel hem de sözel olmayan mesajlarını dikkate alır. Aynı zmaanda dinleyici de karşı tarafa dinlediğini ve anladığını belirten uygun bedensel mesajlarla cevap verir. Bu süreçte sözlü mesajlarla beden ile verilen mesajlar arasındaki uyum çok önemlidir.
Etkin dinleme, kişinin karşısındakini iletişim esnasında aktif bir şekilde dinlemesine denmektedir. Etkin dinleme sadece sessiz bir şekilde dinlemek değil, doğru bir şekilde dinleyip anlama becerisidir.
Empatik iletişimin kurulabilmesi için, bir tarafın karşı tarafı yalnızca dinlemesi yeterli olmaz. Dinlediklerini anlamaya çalışması, ona duygularını ve düşüncelerini dilediği şekilde yansıtabilme fırsatı vermesi ve acımasız yargılamalardan kaçınması gerekir.
Empati sayesinde, insanlar arasındaki ilişkiler daha sağlıklı hale gelir ve güven duygusu artar. Empatinin bir diğer önemli yönü ise, hoşgörü ve kabul etme duygusunu geliştirmesidir. Empati göstermek, insanların farklı bakış açılarına saygı duymalarına ve diğer insanların düşüncelerine açık olmalarına yardımcı olur.
Bir kişinin kendisini karşısındaki kişinin yerine koyarak olaylara onun bakış açısıyla bakması, o kişinin duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlaması, hissetmesi ve bu durumu ona iletmesi sürecine "empati" adı verilir. Empatinin en önemli basamakları sevmek, değer vermek ve paylaşmaktır.
Üçüncü Seviye Dinleme Alıştırması: Amaç: Yalnızca üçüncü seviyede dinlemek. Danışanı düşüncelerine ve fikirlerine odaklanarak dinlerken çevrede olup bitenden haberdar olarak dinlemek.
Bir şeyi dinlemek için ilk aşamada, o sesi diğer sesler arasından seçmek gereklidir. Daha sonra, o ses ile ilgilenme, anlama ve hatırlama aşamaları gerçekleşmektedir. En son aşamada ise karşılık vermek dinlemenin gerçekleştiğini ifade etmektedir.
1. Gönüllü veya gönülsüz dinleme: Herhangi bir dış baskı altında dinleme, amacına ulaşmayacağı gibi bireyin kendi arzusuyla dinlemesi dinleme sürecinin etkililiğini artıracaktır.
Terapatik (Empatik) Dinleme: Konuşmayı/konuşulanı eleştirmeden empati kurularak yapılan dinleme türüdür. Yargılama yolunu tercih etmeden, herhangi bir tavsiyede bulunmadan, muhatabın duygularını anlamaya çalışarak yapılan dinleme, terapatik/empatik dinlemeye örnek olarak verilebilir.
Dinleme türleriyle ilgili farklı kaynaklarda değişik sınıflandırılmalara gidilmiştir. Durukan (2011) “dinleme stilleri” şeklinde yaptıkları sınıflandırmada aktif, katılımcı, pasif ve tarafsız dinleme olmak üzere dört tür dinlemeden bahsetmişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri