Birleşik Krallık (Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı / “United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland”); İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda olmak üzere dört kurucu ülkeden oluşan bir devlettir. Büyük Britanya (“Great Britain”) terimi sadece; İngiltere, İskoçya ve Galler'i kapsamaktadır.
Britanya adasının güney batısında yer alan Galler'in doğusunda İngiltere yer alıyor. Üç tarafı denizlerle çevrili ülke, yağışlı ve kapalı havasıyla yılın büyük bölümünü geçiriyor. Britanya'nın en çok yağış alan yerlerinden olan Galler, geniş parkları ve doğal güzellikleriyle de dikkati çekiyor.
Galler (İngilizce: Wales, [weɪlz] ( dinle); Galce: Cymru, [ˈkəm.rɨ] ( dinle)), Büyük Britanya'da Birleşik Krallık'a bağlı dört ülkeden biri.
Birleşik Krallık (BK) dört ülkeden oluşur: Galler, İngiltere, İskoçya ve Kuzey İrlanda. Üniter bir egemen devlet olan Birleşik Krallık'ta Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda bir süreç dâhilinde bir şekil özerklik edinmişlerdir.
Eski Büyük Britanya Krallığı, bazen 'Büyük Britanya Birleşik Krallığı' da denir, 1707-1801 yılları arasında Kuzeybatı Avrupa'da egemen olan bir devlet. 1 Mayıs 1707'de İskoçya Krallığı ve İngiltere Krallığı'nın (Galler dahil) siyasi birleşmesi sonucu ortaya çıkmıştır.
İlgili 39 soru bulundu
Birleşik Krallık (Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı / “United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland”); İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda olmak üzere dört kurucu ülkeden oluşan bir devlettir. Büyük Britanya (“Great Britain”) terimi sadece; İngiltere, İskoçya ve Galler'i kapsamaktadır.
İngiltere günümüz dünya kültürüne çok katkısı olmuş bir ülkedir. İngiltere, dört ülkeden oluşan Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı'na bağlıdır. Bu bölgeye bağlı olan diğer ülkeler ise Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'dır. İngiltere sanayi devrimini Avrupa'da ilk gerçekleştiren ülkedir.
Üye ülkelerin 16'sı hâlen Britanya Kraliyet Ailesi yönetimindedir.
Bayrakta Galler azizi Aziz David'in temsil edilmeme sebebi Galler'in o dönemde İngiltere Krallığı'nın bir parçası olmasından kaynaklanır.
Bağımsızlıktan sonra birçok eski Britanya sömürgesi İngiliz Milletler Topluluğu üyesi oldu. Günümüzde ise 14 bölge hâlâ Britanya'nın egemenliği altındadır; bunlar Britanya Denizaşırı Toprakları olarak adlandırılmaktadır.
1707 Birlik Eylemleri, İngiltere Krallığı ve İskoçya Krallığı'nın "Büyük Britanya Adıyla Tek Bir Krallıkta Birleştiğini" ilan etti. 1800 Birlik Eylemleri, 1801'de Büyük Britanya Krallığı ile İrlanda Krallığını birleştirdi ve Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı'nı oluşturdu.
Cardiff (yardım·bilgi) İngilizce telaffuz: ['kɑːdɪf], Galce: Şablon:Ses-nohelp), Birleşik Krallık'ın dört ana bölgesinden biri olan Galler'in başkenti ve 481,082 kişilik nüfusu ile en büyük şehridir.
Bunun üzerine İngiliz başbakanı Lloyd George İrlandalı yurtseverlerle görüşme masasında barış yaptı. Anlaşma sonucunda Güney İrlanda uygulamada İrlanda Bağımsız Devleti adıyla bağımsızlığını kazandı (6 Aralık 1921, İngiltere-İrlanda Anlaşması). Kuzey İrlanda ise Birleşik Krallık'a bağlı kaldı.
Galliler (Galce: Cymry), Büyük Britanya adasının batısında yer alan Galler bölgesinde yaşayan ve ana dilleri Galce olan Kelt kökenli bir etnik gruptur.
İngiltere bayraklarından Birleşik Krallık'ı temsil eden lacivert, kırmızı, beyaz bayrak ise Union Jack olarak bilinmektedir.
1707 yılından itibaren resmi olarak kullanılan Birleşik krallık bayrağı, İngiltere, İskoçya ve Galler'in koruyucu azizlerine ait haçların birleştirilmesi ile oluşmuş “Union Jack” olarak bilinen bir tasarıma sahiptir. Union Jack tasarımı, Kral I. James tarafından oluşturulmuştur.
İngiltere bayrağı renkleri beyaz ve kırmızı olsa da Birleşik Krallık bayrağında 3 renk bulunmaktadır.
II. Elizabeth (Elizabeth Alexandra Mary Windsor; 21 Nisan 1926 - 8 Eylül 2022), Birleşik Krallık ve aralarında Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın da olduğu İngiliz Milletler Topluluğu üyesi 14 ülkenin 1952-2022 yılları arasındaki kraliçesi.
Bunlar: Antigua ve Barbuda, Avustralya, Belize, Kanada, Grenada, Jamaika, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Solomon Adaları, Bahamalar, Tuvalu ve Birleşik Krallık.
İngiliz monarşisi resmi olarak halkın vergilerinden yapılan ödemelerle geçiniyor. Hükümdar Ödemesi (Soverign Grant) olarak adlandırılan bu tutar Kraliyet Serveti'nden elde edilen karın yüzde 15-25'i üzerinden hesaplanıyor. 2021-2022'de kraliyet ailesinin mali raporunda bu rakam 85,9 milyon sterlin olarak bildirildi.
Avustralya monarşisi, Avustralya'nın yönetildiği monarşidir. Avustralya, İngiliz Milletler Topluluğu bölgesine dâhil olup mevcut hükûmdar 8 Eylül 2022 tarihinden bu yana Kral III. Charles'tır. 6 Şubat 1952'den 8 Eylül 2022'deki ölümüne dek hükümdar Kraliçe II. Elizabeth'ti.
1801'de Büyük Britanya, başka bir Birlik Yasası aracılığıyla İrlanda Krallığı ile birleşerek Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı oldu. 1922'de Özgür İrlanda Devleti Birleşik Krallık'tan ayrıldı ve Birleşik Krallık'ın adı Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı olarak değiştirildi.
Birleşik Krallık dışında Norveç, İsveç, Danimarka, Hollanda, Belçika ve İspanya monarşinin varlığını sürdürdüğü ülkeler. Bunlardan özellikle Norveç ve Danimarka'da kraliyet ailesinin geçmişi 1000 yıl öncesine dayanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri