Söz konusu Kredi borcu ödenmediği takdirde borcun kapatılması için Banka yasal takip süreci başlatabilecektir. Bu takip esnasında Müşteriye başvurmadan, Banka doğrudan kefil ve/veya kefillerden borcun kapatılması talep edebilir.
Bankalar, kredi borcu ödememe cezası olarak bir faiz uygular. Sözleşme kapsamında belirtilen bu oran, kredinin faizinden maksimum %30 fazla olabilir. Örneğin %2'lik faizle aldığınız krediyi ödememeniz hâlinde borcunuza en fazla %2,60'lık bir gecikme faizi eklenir.
Kredi ya da kredi kartı borcunu ödeyemeyen borçlu, ödeyeceğine dair bir taahhütname imzalar ve ödemezse taahhüdü ihlal suçu işlemiş olur. Taahhüdü ihlal suçundan dolayı hapis cezası alır. Bu hapis cezası olarak adlandırılan; tazyik hapsi, en fazla 3 aylığına verilen bir disiplin hapsidir.
Üst üste iki kredi taksiti ödemesi yapılmaması durumunda inisiyatif tamamen bankanın elinde olsa bile yasal takip sürecinin başlaması için tüketicinin en az 90 gün süresi bulunmaktadır.
Bu hususta ayrılan nokta ise bankaların 90 iş günü sonunda yasal takip başlatma hakkı olsa bile bankalar 60 gün içinde yani 2 dönem borcun ödenmemesi durumda borcunu ödeyemeyen kişiye idari takip başlatabilmektedir. İdari takibin amacı ise borçluya baskı kurarak 3. Döneme uzamadan borcun tahsilini sağlamak olmaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Ekstre erteleme ile kredi kartı son dönem ekstre borcunun, en az asgari tutarının ödenmesi sonrasında kalan ertelenebilir borç tutarını işlem tarihinden itibaren aylık %3,66 faiz oranı üzerinden 3 aya kadar erteleyebilir; 12 aya kadar taksitlendirebilirsiniz.
Bir takvim yılı içinde kredi kartı borcunun asgari tutarı üç kez ödenmezse kredi kartı nakit avans çekimine kapatılır. Üç dönem üst üste borç ödenmediğinde kredi kartı kullanıma tamamen kapatılır.
Kredi kartı borcunuzun asgarisini ya da tamamını ödeyemediğinizde öncelikle borcunuza kredi kartı geç ödeme faizi uygulanmaya başlar. Bir takvim yılı içerisinde, borcunuzun asgari ödeme tutarını üç kez ödemezseniz kartınız nakit kullanımına kapatılır. Üst üste üç kez borcunuzu ödemezseniz de kartınız tamamen kapatılır.
Kredi kartınızın borcunun son ödeme tarihi geçtiği takdirde, ödemediğiniz her gün için gecikme ve akdi faiz ödersiniz. Söz konusu faiz günlük olarak hesaplandığından dolayı 1 günlük gecikmeler için de geçerlidir. Bu nedenle bir gün geç ödediğinizde, bir günlük gecikme ve akdi faiz ödemiş olursunuz.
Kredi kartı borcunun geç ödenmesi durumunda, 2023 yılı 1 Kasım tarihinden itibaren asgari ödeme tutarına kadar olan kısmı için en fazla aylık %3,96 gecikme faizi, dönem borcunun asgari ödeme tutarı dışında kalan kısmı için ise en fazla aylık %3,66 akdi faiz (alışveriş faizi) uygulanabiliyor.
Ödeme gecikmesi Kredi Kayıt Bürosuna ulaştırılır ve geç ödeme bilgisi tüm finansal kurumlar tarafından ulaşılır hale gelir. Çoğu zaman ilk iki taksidin ödenmemesi halinde, kayıtlı adrese ihbarname ulaştırılır. İhbarnamede yazan süre bitiminde ödeme yapılmaması halinde (çoğunlukla bu süre 30 gündür) yasal süreç başlar.
Yukarıda belirtmiş olduğumuz kredi ödemelerinden herhangi birinin son ödeme tarihi bir gün geciktirilse bile kredi notuna “geç ödeme” olarak yansır. Kredi notunda bir geç ödeme ise kredi notunu 200 puana kadar düşürebilir. Ayrıca bankaların son ödeme günü mesai bitiminde değil, saat 24'te (gece 12'de) sona erer.
Ertelemeli kredilerin vade ötelemesi, bankadan bankaya değişmekle birlikte genellikle 3 ay erteleme seçeneği yaygın olarak sunulur. Banka müşterisi, ödeme potansiyeline göre kendisine sunulan vade seçeneklerinden birisini seçer. Banka müşterisinin seçeceği herhangi bir günde kredi ödemesinin ilk taksidi ödenir.
İhbarnamede verilen süre sonunda ödeme yapılmaması durumunda (genellikle bu süre 30 gündür) yasal süreç başlatılır. Yasal süreç başlatılması ile kredi dosyası bankanın ilgili avukatı veya bazı bankalarda takip birimlerine aktarılır ve bu süreçten sonra banka ile değil, bu birim veya avukat ile muhatap olunur.
Kredi Notu 1 Ayda Kaç Puan Yükselir? Kredi notunuzu ayda en az 100-150 puan artırmanız mümkün.
Asgari ödeme tutarının son ödeme tarihinde tam olarak ödenmemesi durumunda borcunuz gecikmeye girer ve ödeme yapılana kadar geçen gün sayısı üzerinden asgari ödeme tutarına aylık %2.40 oranında gecikme faizi artı BSMV ve KKDF uygulanır.
Kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarının altında ödeme yaptığında ise %3,96 oranında gecikme faizi kalan borcuna uygulanır. Kredi kartı gecikme faizi, genellikle aylık olarak hesaplanır ve önceki dönemde ödenmeyen bakiyenin üzerine uygulanır.
Evet. Bu süreçte gecikilen tutara temerrüt faizi işletilebilir. Temerrüt veya geç ödeme durumunda tüketiciden sözleşmede yer alan akdi faiz oranının yüzde otuz fazlasından daha yüksek bir oranda gecikme faizi tahsil edilemez.
Kredi kartlarına uygulanabilecek en yüksek faizi oranı Merkez Bankası tarafından her ayın sondan beşinci günü açıklanır. 1 Kasım 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Merkez Bankası tarafından belirlenen akdi faiz oranı (alışveriş ve nakit çekim faizi) aylık %3,66, gecikme faiz oranı ise aylık %3,96'dır.
Mesela sizin borcunuz karşısında alacaklı taraf icra takibi başlatsın. Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer. Eğer ki 1 yıl içerisinde hiçbir işlem yapılmayan ve takipten düşen icra dosyası için karşı taraf yenileme başvurusu yapar ise dosya aktifleşir ve zamanaşımı süresi durur.
Kart sahibi, sadece 900 TL olan asgari ödeme tutarını öderse geri kalan 2.100 TL tutarındaki borçtan kredi kartı faizi alınır. 2.100 TL üzerinden alınan faiz, bir sonraki kart ekstresine eklenerek borcun katlanmasına ve ödeme disiplininin bozulmasına neden olur.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez.
Ödeme gecikmesi halinde kredi notunuz olumsuz etkilenir. Bu da gelecekteki kredi başvurularınızı zorlaştırabilir veya daha yüksek faiz oranlarıyla karşılaşmanıza neden olur. En ciddi durumlarda, hukuki yollara başvurulabilir ve icra süreci başlatılabilir.
Kredi kartı ekstresi, dönem içi harcama ya da taksit özelinde erteleme yapabilmek mümkündür. Söz konusu hizmetin şartları bankalara göre değişkenlik gösterir ve bazı bankalar asgari ödeme tutarı da dahil olmak üzere ekstre borcu erteleme işlemi de yapmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri