Garîbu'l-Kur'ân, yabancı dillerden geçerek veya Kureyş dışı lehçelerden gelerek Kur'ân'da yer alan anlamı kapalı lafızları sûre ve âyet tertibine göre ele alan bir ilimdir.
Kur'ân-ı Kerîm'deki garîb lafızların tefsirini konu alan ilim dalı ve bu dalda yazılan eserlerin ortak adı.
Öz: Garîbu'l-Kur'ân, yabancı dillerden geçerek veya Kureyş dışı lehçelerden gelerek Kur'ân'da yer alan anlamıkapalı lafızları sûre ve âyet tertibine göre ele alan bir ilimdir.
Ġarîbü'l-Ḳurʾân'ın mukaddimesinde İbn Kuteybe eserini kısa, açık ve derli toplu bir şekilde hazırlamaya çalıştığını; okuyucuyu bıktırmaktan kaygı duyduğu için çok kullanılan kelimelerle ilgili fazla örnek vermediğini; gramer örnekleri, hadisler ve isnadlarla eserin hacmini genişletmekten kaçındığını belirtir.
Kur'ân sözcüğü Arapçada okudu anlamındaki karâ'e (قرأ) sözcüğünün üç harfli mastarıdır. Kelime anlamı bakımından "okunan şey" veya "okumak" anlamına gelir. Kerîm sözcüğü ise "soylu, asil" ve "eli açık, cömert" anlamlarına gelir ve İslam'da Allah'ın 99 isminden biridir.
İlgili 27 soru bulundu
Mâverdî, Kur'ân-ı Kerîm'de Allah'ın kendi kitabını “el-kur'ân, el-furkān, el-kitâb, ez-zikir” isimleriyle adlandırdığını söyler. Muhammed Tâhir b. Âşûr'a göre ise Kur'an'ın en meşhur isimleri şunlardır: Kur'ân, tenzîl, kitâb, furkān, zikr, vahy, kelâmullah. Hz.
Günümüzde Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te Eski Eserler Müzesi'nde metal bir sandık içinde muhafaza edilmekte olan Kur'an sayfaları, literatürde “Semerkant Kur'anı” olarak anılır. Özbekler tarafından Halife Osman'a ait olduğu; dünyada el yazması Kur'anlar içerisinde en eski olduğuna inanılmaktadır.
Garîbu'l-Hadis, rivayetlerde aktarılan ve anlamı kapalı olan kelimelerin manalarıyla ilgilenen hadis ilminin bir alt disiplinidir.
Arapça garâbet (gurbet) kökünden türeyen garîb kelimesi sözlükte “yurdundan uzak kalan; kendi cinsi arasında eşi ve benzeri bulunmayan, tek ve nâdir olan; bilinmeyen, müphem ve kapalı olan” anlamlarına gelir.
Hadis metinlerinde geçen nâdir kelimeleri konu alan ilim dalı ve bu dalda yazılan eserlerin ortak adı.
Tefsir literatüründe, içerisinde bu tür kelimelerin tespit edilip farklı anlamlarının zikredildiği eserler vücûh ve nezâir genel adıyla anılır. Bir kelimenin, zikredildiği farklı yerlerde farklı anlamlarda kullanılması vücûh, aynı anlamda kullanılması nezâir terimleriyle ifade edilir.
Arka Kapaktan. Kur'an-ı Kerim'de geçen misaller, “Emsalü'l-Kur'an” tamlaması ile ifade edilmektedir. Bu tamlamadaki “emsal” kelimesi çoğul olup tekil formu “mesel”dir. Arapçada mesel kelimesi, Türkçe'de de kullanılan “misil” ve “misal” manalarında yani bir şeyin benzeri ve örneği anlamındadır...
Meâni'l-Kur'ân; Kur'ân'da geçen Arapça ifade tarzları, kelimelerin sözlük manaları, kelime ve cümle irâbları esas alınmak suretiyle âyet-i kerîmelerin izah edildiği bir tefsir nevidir2. , Riyad-1422/2001, s. 265.
Bu yemin şekli eski Arap toplumunda da mevcuttu. Burada lâ, “iş sizin söylediğiniz gibi değil, yemin ederim; hayır, kâfirlerin söyledikleri sözün bir değeri yoktur, yemin ederim” gibi mânalar ifade etmektedir.
Hz. Osman tarafından Zeyd b. Sâbit başkanlığında oluşturulan heyet, uzun bir süre çalışarak Kur'ân'ı, Hz. Peygamber'in ömrünün sonlarına doğru okuduğu Fâtiha, Bakara, Âl-i İmrân, Nisâ, Mâide…, İhlâs, Felak, Nâs sıralamasına göre 114 sûre olarak tertip etti ve Ebû Bekir mushâfındaki âyet dizilişine göre yazdı.
Istılah olarak “Kur'ân-ı Kerîm âyetlerinin bir araya getirilmesi sonu- cunda oluşan, sınırları vahiy doğrultusunda Hz. Peygamber (a.s.) tarafın- dan belirlenen bölüm” demektir.
Arapça ġrb kökünden gelen ġarīb غريب “yabancı” sözcüğünden alıntıdır.
Garibin Eş Anlamlısı Olan Sözcükler
Garip kelimesi çift anlamlı olduğu için her iki anlamına da ait olan eş anlamlı sözcükler vardır. İlk anlamına ait olan eş anlamlıları; tuhaf, acayip ve gülünçtür. İkinci anlamına ait olanlar; zavallı, yabancı ve acınasıdır.
O kelimelerden biri olan gureba, garip sözcüğünün çoğuludur. Genellikle kimsesizler, himaye edilmeye ve yardıma muhtaç olan kimseler gureba olarak tanımlanır. Bu kelime Osmanlı askeri teşkilatında terim anlamında kullanılmıştır. Örneğin: Gureba Bölüğü.
Ebû Ubeyd Kāsım b. Sellâm'ın (ö. 224/838) hadislerde geçen nâdir kelimelere dair eseri.
Cerh ve Ta'dil, hadis rivayet eden kişilerin dini ve bilimsel açıdan eleştirisini konu edinen ilimdir. Cerh ve Ta'dil'in amacı hadisleri, güvenilirlik açısından zayıf olanlardan ayırmaktır. Temel hedefi ise İslam dinini korumaktır.
Hadis Ricâli ilmi veya kısaca Ricâl ilmi adı verilen ilim dalının ismindeki 'ricâ- l'den maksat, erkek olsun kadın olsun hadis ve haber nakleden râvîler demektir. Arapçada 'erkekler' için kullanılan bu kelime, kadın râvîlerin sayısının erkeklere nazaran az olduğu için kullanılmış olabilir.
Ebubekir zamanında Mushaf yazısı, Hz. Osman zamanına göre az gelişmişti. Yazının az gelişmişliği yüzünden bu Mushaf, okuma ayrılıklarına neden olabilirdi. İşte Mervan bu tehlikeyi önlemek için o Mushaf'ı da imha etmiştir.
Rivayetlere göre, Kuran ilk olarak Ebu Bekir tarafından kitap formatında derlenir.
Kuran'ı Kerim Hz. Muhammed'e 610 yılında, Ramazan ayı ve Kadir Gecesi'nde Mekke yakınlarında Nur Dağı üzerindeki Hira Mağarası'nda inzivada iken indirilmeye başlamıştır. Hz. Peygamber, ramazanın Allah'ın isimlerinden biri olduğunu ifade buyurmuştur (Buhârî, İman, 28).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri