Birçok kadında, 40'lı yaşlarının sonunda ya da 50'li yaşlarının başında gerçekleşir ama menopoz bundan önce ya da sonra da görülebilir. Bazı kadınların regl döngüsü 35 yaşında sona erebilir ve bazılarının da 50'li yaşlarının sonuna kadar devam eder.
Regl, halk arasında bilinen adıyla adet kanaması, kadınlarda 28 günlük aralıklarla yaşanan vajinal kanama sürecidir. Ortalama 8 ila 14 yaş arasında başlayan regl dönemi, 40-55 yaş aralığında, kadının menopoz dönemine girmesiyle birlikte sonra erer.
Bazı genç kızlar 16 yaşına kadar hiç adet görmeyebilirler. Ancak 15 yaşında olup adet görmeyen genç kızlar için doktor kontrolü önerilir. Ayrıca adet görmeye başladıktan sonra 3 ay süreyle adet görememe durumunda da doktor kontrolü gereklidir.
Kişinin ergenlik döneminde gördüğü ilk menstrüasyonun ardından, hormonal düzen sağlanana kadar 12 ile 18 ay boyunca adet düzensizliği ve bununla beraber adette gecikme görmesi normaldir. Aynı durum menopoz dönemi başlangıcındaki kadınlar için de geçerlidir.
İlgili 23 soru bulundu
Genç kızlarda fazla östrojen salgılanması, progesteron hormonunun az olması adet düzensizliğine neden olmaktadır. İki adet döngüsünde, ortalama 45 günlük geç kalma durumunda doktor kontrolüne ihtiyaç vardır.
Bazı kızlar ilk defa 8 ya da 9 yaşında regl olurlar, bazıları da 15 ya da 16 yaşına kadar regl olmazlar. Ortalama yaş 11 ila 13 yaş arasıdır. Regl olmaya başlayacağını anlamanın en iyi yolu vücudundaki diğer gelişim işaretlerini aramaktır.
Stres, kullanılan ilaçlar, hormonal hastalıklar, rahim ve yumurtalıkları ilgilendiren hastalıklar (myom, kist gibi...) adet gecikmesine neden olabilir. Öte yandan aşırı egzersiz de önemli bir nedendir. Bu yüzden spor yapan kadınlarda adet düzensizliği çok gözlemlenir. Stres ağır adet gecikmesinin nedenleri arasındadır.
Gebelik gerçekleşmezse östrojen salımı azalır ve kan düzeyindeki progesteron düzeyi artar. Böylece olası gebelik için kalınlaşan rahim içi duvarı, pul pul dökülerek incelmeye başlar. Rahim içi dokunun bir miktar kanla birlikte vücut dışına atılmasıyla regl ya da diğer bir deyişle âdet kanaması gerçekleşir.
Premenstrüel sendrom; adetten hemen önceki dönemde kadınların memelerinde şişlik oluşması, karında gaz şikayeti, halsiz kalınması durumu, kilo alımı, enerji azlığı, baş ağrısı, depresif ruh hali, gerginlik ve huzursuzluk gibi belirtilerle kendini gösteren ve yaşam kalitesini etkileyen bir durumdur.
Androlog ve Psikosomati Uzmanı Dr. Sylvain Mimoun; "Hayır... Kadınlardaki gibi düzenli bir döngüleri, yani regl dönemleri ya da ağrıları yoktur. Ancak sperm oluşumu söz konusu olduğunda, 72 günlük bir döngüden söz edilebilir.
İlaçlar dışında kekik çayı, papatya çayı, civanperçemi çayı ve zencefil çayı gibi bitki ve çaylarda yine içilmek sureti ile adet söktürücü olarak kullanılabilir.
Genel olarak adet gecikmesi belirtileri arasında yorgunluk, ruh hali değişimleri, alt karın ağrısı ve bel ağrısı görülür. En yaygın nedeni hamilelik olarak kabul edilen adet gecikmesinin sebepleri arasında emzirme, menopoz, kullanılan ilaçlar, tiroid ve stres gibi durumlar da yer alır.
Vücutta östrojen hormonunun üretiminin azalmasıyla beraber yumurtalıklar küçülür ve üreme yeteneği kaybolur bu da adet döngüsünün sonuna gelindiği menopoz dönemi olarak tanımlanır. Dünya genelinde menopozun meydana geldiği yaş 45 ila 55 yaş arasıdır.
→ Türkiye'de adet görme yaşı 11-14 arasındadır. Adet kanamasının ilk başladığı yıllarda adet düzensizlikleri olabilir/ Bu durum 2-3 yıl içerisinde düzelir. Adetin görüldüğü ilk dönemlerde adet kanamasının düzensiz olması normaldir. → İlk adet gördükten 3 yıl sonra artık adet düzeni oturur.
Erken regl olmak için rahime giden kan akışını artırmayı deneyebilirsin. Sıcak su torbası ile kasık bölgendeki kan akışını hızlandırmak kanama döngünün erken başlamasına yardım edebilir. Eğer kanamanı öne almak istiyorsan sıcak suyla banyo yapma yöntemine şans verebilirsin.
Adet başlangıcında hafif bir karın ve kasık ağrısı, uyku hali, yorgunluk, halsizlik ve sinirlilik, baş ağrısı olabilir. Östrojenin su tutucu özelliğinden dolayı oluşan ödem, baş ağrısına yol açar. İlk gün biraz daha fazla karın ağrısı ve daha koyu renkli kanamalar olabilir.
Bunlar hem fiziksel hem ruhsaldır. Sinirlilik hali, gerginlik, duygusallık, ani değişebilen duygu durumu, tatlı yeme isteği, kasıklarda ağrı, baş ağrısı, karında şişkinlik, ishal, ciltte sivilcelenme, memelerde hassasiyet hissi, yorgunluk veya halsizlik en önemli belirtilerdendir.
Âdet kanaması olarak da bilinen regl, aylık döngüler hâlinde gerçekleşen vajinal kanamadır.
Adet görememe (amenore), ergenlik döneminde veya daha sonra gelişebilir. Eğer 16 yaşına kadar hiç adet görülmemişse buna primer amenore denir. Sekonder amenore ise daha önce adet görüp sonradan göremeyenlere denilir. Eğer adetiniz geciktiyse ilk düşünülecek şey gebeliktir.
2 Ay Adet Gecikmesi Normal midir? 2 ay boyunca devam eden adet gecikmesi normal bir durum olarak görülmez. Bu kadar uzun süre adet olamayan kişilerin vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurmaları gerekir.
Sağlıklı bir süreçte ilerleyen adet döngülerinin 21-35 günde bir tekrarlaması beklenir. İlk adet kanamasından sonraki döngülerde düzensizlik yaşanması doğaldır. Ancak ikinci adet döngüsü, genellikle 18-32 gün sonra yeniden başlar.
Kızlarda ergenliğin başlamasından sonra ortaya çıkan adet görme dönemine menarş adı verilir. Ülkemizde ortalama menarş yaşı 12 ila 15 arasındadır. Yaşam tarzı, beslenme, spor, stres ve genetik olarak adet yaşında değişiklik olabilir. Genç kızlarda adet gecikmesi ve düzensizliği yaşanması normal bir durumdur.
Beyaz ve sarım renk tonlarında vajinal akıntı görülür
Bu dönemde yaşanan akıntıların rengi beyaz ve sarımsı tonlarda olur. Bu süreçte iç çamaşırının kirlenmesinden hoşlanmayanlar ped kullanımına başlayabilir. Vajinal akıntı ortaya çıktıktan sonra 6-8 ay içinde adet kanaması görülecektir.
Bir kadındaki adet siklusu son adet tarihinin ilk gününden bir sonraki adet tarihinin ilk gününe kadar geçen süredir ve bu süre normalde 28 gün olmasına karşın 21 ile 35 gün arasında olması da normal kabul edilir. Adet günleri hesaplanırken adetin ilk günü her zaman başladığı gün olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri