Kur'ân-ı Kerîm'deki mecazi lafızların tefsirini konu alan ilim dalı ve bu dalda yazılan eserlerin ortak adı.
Garîbu'l-Kur'ân, yabancı dillerden geçerek veya Kureyş dışı lehçelerden gelerek Kur'ân'da yer alan anlamı kapalı lafızları sûre ve âyet tertibine göre ele alan bir ilimdir.
Öz: Garîbu'l-Kur'ân, yabancı dillerden geçerek veya Kureyş dışı lehçelerden gelerek Kur'ân'da yer alan anlamıkapalı lafızları sûre ve âyet tertibine göre ele alan bir ilimdir.
Ġarîbü'l-Ḳurʾân'ın mukaddimesinde İbn Kuteybe eserini kısa, açık ve derli toplu bir şekilde hazırlamaya çalıştığını; okuyucuyu bıktırmaktan kaygı duyduğu için çok kullanılan kelimelerle ilgili fazla örnek vermediğini; gramer örnekleri, hadisler ve isnadlarla eserin hacmini genişletmekten kaçındığını belirtir.
Arapça garâbet (gurbet) kökünden türeyen garîb kelimesi sözlükte “yurdundan uzak kalan; kendi cinsi arasında eşi ve benzeri bulunmayan, tek ve nâdir olan; bilinmeyen, müphem ve kapalı olan” anlamlarına gelir.
İlgili 41 soru bulundu
Hadis metinlerinde geçen nâdir kelimeleri konu alan ilim dalı ve bu dalda yazılan eserlerin ortak adı.
Garîbu'l-Hadis, rivayetlerde aktarılan ve anlamı kapalı olan kelimelerin manalarıyla ilgilenen hadis ilminin bir alt disiplinidir.
Kur'ân-ı Kerîm'deki mecazi lafızların tefsirini konu alan ilim dalı ve bu dalda yazılan eserlerin ortak adı. Belâgat âlimlerine göre, gerçek anlamın kastedilmesine engel olan bir karîne ile ve bir alâkanın varlığı sebebiyle gerçek anlamı dışında bir mânada kullanılan kelime ve terkibe mecaz denir.
Arka Kapaktan. Kur'an-ı Kerim'de geçen misaller, “Emsalü'l-Kur'an” tamlaması ile ifade edilmektedir. Bu tamlamadaki “emsal” kelimesi çoğul olup tekil formu “mesel”dir. Arapçada mesel kelimesi, Türkçe'de de kullanılan “misil” ve “misal” manalarında yani bir şeyin benzeri ve örneği anlamındadır...
Bu yemin şekli eski Arap toplumunda da mevcuttu. Burada lâ, “iş sizin söylediğiniz gibi değil, yemin ederim; hayır, kâfirlerin söyledikleri sözün bir değeri yoktur, yemin ederim” gibi mânalar ifade etmektedir.
Tefsir literatüründe, içerisinde bu tür kelimelerin tespit edilip farklı anlamlarının zikredildiği eserler vücûh ve nezâir genel adıyla anılır. Bir kelimenin, zikredildiği farklı yerlerde farklı anlamlarda kullanılması vücûh, aynı anlamda kullanılması nezâir terimleriyle ifade edilir.
Hz. Osman tarafından Zeyd b. Sâbit başkanlığında oluşturulan heyet, uzun bir süre çalışarak Kur'ân'ı, Hz. Peygamber'in ömrünün sonlarına doğru okuduğu Fâtiha, Bakara, Âl-i İmrân, Nisâ, Mâide…, İhlâs, Felak, Nâs sıralamasına göre 114 sûre olarak tertip etti ve Ebû Bekir mushâfındaki âyet dizilişine göre yazdı.
Kur'an'ı öğrenmek ve okumak demek;, onun kimin sözü olduğunu, ve onun insanları neye davet ettiğini, bizden neleri isteyip bizleri nelerden alıkoyduğunu ve yeryüzünde niçin var oldugumuzu, daha doğrusu Allah'a iman etmemizin ne demek olduğunu da bilmek için küçüklere bir mektup şeklinde yazılan bu kitap, aslında ...
Arapça garâbet (gurbet) kökünden türeyen garîb kelimesi sözlükte "yurdundan uzak kalan; kendi cinsi arasında eşi ve benzeri bulunmayan, tek ve nâdir olan; bilinmeyen, müphem ve kapalı olan" anlamlarına gelir.
Toplumumuzda hoca, hafız ve molla kelimeleri Kuran okuyanlar için kullanılır. Kâri Nedir, Türkçesi Nedir? Kuran'ı kurallarına uygun şekilde ve güzel bir şekilde okuyan kişilere kâri denir. Tecvid kurallarına uygun okuyan ve aynı zamanda Kuran-ı Kerim'e özel bir makamda okuyan kâriler özel eğitim görürler.
Istılah olarak “Kur'ân-ı Kerîm âyetlerinin bir araya getirilmesi sonu- cunda oluşan, sınırları vahiy doğrultusunda Hz. Peygamber (a.s.) tarafın- dan belirlenen bölüm” demektir.
"Yürüyen Kur'an demek, Müslümanın hayatının Kur'an ölçülerine göre olması demektir. Her şeyinin Kur'an gibi olması demektir. Müslümanın hayatının Kur'an'ı aksettirmesi demektir.
Evet 25 farklı Kur'an var diyemeyebiliriz belki, ama "qatele-qutile" veya "qale-qul" farklılıkları nihai olarak metnin anlamını çok değiştiriyor.
Kur'ân-ı Kerîm 30 bölüme (cüz) ayrılır, her bir bölüm kendi içinde alt bölümlere (rükû) ve bu her bir alt bölüm de daha sonra alt birimlere (âyet) ayrılır. Kur'ân'da top- lam 114 sûre vardır. Sûre(ler), mekkî ve medenî olarak tasnîf edilir.
İsnadında veya metninde adı açıkça zikredilmeyen bir râvinin bulunduğu hadis.
Kuranı Kerim Arapça olarak geldi, çünkü Hz. Muhammed Arap milletindendi ve ilk muhatapları Arap"tı. Kuranı Kerim"in de vurguladığı gibi, eğer o başka bir dille gelmiş olsaydı, onlar; "Arap bir peygamber ve yabancı dille gelmiş bir kitap, bu nasıl olur!" (41/44) diyeceklerdi.
Kur'ân-ı Kerîm âyetlerini açıklamayı ve yorumlamayı ifade eden terim; Kur'an âyetlerini yorumlama ilmi ve bu alandaki eserlerin ortak adı. İslâm dininin kutsal kitabı. Naslarda yer alan bir lafza taşıdığı muhtemel mânalardan birini tercih edip yükleme anlamında terim.
İlelü'l-hadis, hadislerin illetleri manasına gelir. Dirayetü'l-hadis ilminin bir nev'î olarak tetkik edilen ilelü'l-hadis ilmi, herkesin anlamayacağı ve açıkça görülmeyen, illet denilen gizli kusurları konu olarak alan, bunları inceleyen ilmidir.
Cerh ve Ta'dil, hadis rivayet eden kişilerin dini ve bilimsel açıdan eleştirisini konu edinen ilimdir. Cerh ve Ta'dil'in amacı hadisleri, güvenilirlik açısından zayıf olanlardan ayırmaktır. Temel hedefi ise İslam dinini korumaktır.
İmâm Şâfiî âhâd haberi “Peygamber'e (s.a.v.) veya ondan başka bir kişiye nispet edilmek üzere tek bir kişinin tek bir kişiden rivâyet ettiği haber” şeklinde tanımlamaktadır.18 Mezkûr tanıma göre âhâd haber, tüm tabakalarda tek bir râvinin rivâyet ettiği haber şeklinde anlaşılsa da aslında Şâfiî'nin burada haberin ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri