Garig, Akdeniz ve Ege bölgesinin kıyı kesimlerinde makilerin tahrip edildiği alanlarda görülen çok kısa boylu dikenli çalılardan oluşan bitki toplulukları.
Garig, Akdeniz ülkelerinde çıkmakta olan, makinin tahribatı sonucunda ortaya çıkan daha kısa boylu çalı toplulukları olarak tanımlanmaktadır. Bu çalı türüne, Akdeniz'e sınırı olan tüm ülkelerde rastlayabilmek mümkündür.
➢ Garig Akdeniz ikliminin hâkim olduğu alanlarda, ancak toprakların daha elverişsiz, yer şekillerinin daha eğimli ve yağış miktarının daha az olduğu kesimlerde, makilerin insanlar tarafında tahrip edildiği alanlarda görülür. Bunlar son derece kurakçıl bitkilerdir.
Başlıca garig türleri; kermez meşesi, akçakesme, kekik, adaçayı, laden, katran ardıcı ve gevendir. Garig formasyonuna Frigana da denir.
Ağaççık veya çalı formasyonu, ormanların tahribi sonucunda oluşan 3-4 m boyundaki ağaçların (maki, garig gibi) meydana getirdiği bitki formasyonudur.
İlgili 21 soru bulundu
Türkiye'de gariglerin yaygın olduğu bazı sahalar; Akdeniz Bölgesindeki Mut havzası, Ege'de Çeşme dolayları, Karaburun yarımadasının batı bölümü, İzmir'de yamanlar dağı, Dumanlı dağ çevresi, Bodrum ve Bergama dolaylarıdır.
Formasyon, üniversitelerin eğitim fakültelerinde açılan sertifika programı tamamlanarak alınır. YÖK tarafından yayınlanan Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına İlişkin Çerçeve Usul ve Esaslara göre ilgili lisans bölümlerinden mezun olan her aday programa başvurabilir (1).
Garig, makilerin tahrip edilmesiyle seyrek çalılardan oluşan ve kısa boylu olan bitki topluluğudur. Genellikle eğimli sahalarda oluşan bu çalıların başlıca türleri; tüylü laden, lavanta, yasemin, kekik, funda, kermez meşesi ve süpürge çalısıdır.
b.
Akdeniz ikliminin hâkim olduğu alanlarda makinin tahribi sonucu oluşan, seyrek ve kısa boylu çalılardan meydana gelen formasyona garig formasyonu denir. Maki formasyonunun tahribi ile ortam şartlarının değişmesi, toprak örtüsünün süpürülmesine ve zayıflamasına yol açar.
Çöl Formasyonu
Dünyadaki bitki toplulukları, yıllık yağış miktarının 200 mm'nin altında olduğu çöllerde görülen otlar, çalılar ve kaktüslerden oluşur. Kaktüslerin yaprakları yüksek sıcaklıklar karşısında terlemeyi azaltmak için iri dikenlere dönüşmüştür.
Maki, Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelere özgü, ortalama 1-2 metre boyundaki küçük ağaç ya da çalıların oluşturduğu bitki örtüsü. Bu bitki örtüsüyle kaplı alanlara makilik denir.
Çalılık, ormanların tahribi ile meydana gelen 1-2 metre boyundaki ağaçcıkların oluşturduğu bitki formasyonuna denir. Bu formasyon asıl bitki formasyonu olmayıp insanların orman açma, orman yakma gibi faaliyetleri sonucu oluşur. Çalıların kışın yaprak döken ve dökmeyen (her dem yeşil) türleri bulunur.
Yörede yaygın olarak görülen step, bitki örtüsü az yağış alan çukur alanlarda ve platolar üzerinde yer alır. Bu bitki topluluğu içinde ağaç yok denecek kadar azdır. Genelde dikenli çalılar dikkati çeker. Bunun yanı sıra, akarsu boylarında görülen iğde, söğüt ve kavak ağaçları da step alanı içinde yer alır.
İspanya'nın kuzeyinde meşe ve gürgen ağaçlarının ağırlıkta olduğu karışık ormanlar bulunuyor. Ülkenin doğu kesimlerine geçildiğinde yeşil meşelerin, sulak alan bitkilerinin ve bozkırların egemenliği göze çarpıyor. Ülkenin güneyine inildikçe Akdeniz iklimine özgü bitki türleri ağırlık kazanıyor.
Tundra iklimi, Kuzey Yarım Küre'de 60 derece paraleli civarı ile kutup ikliminin yayılış alanlarının arasındaki bölgelerde görülür. Avrupa'nın Kuzey kıyıları, Kuzey Sibirya, Kuzey Kanada, Krolla Adası kıyıları ve orta kuşaktaki yüksek dağlarda etkilidir.
Tundra, fiziki coğrafya da ağaç gelişiminin düşük sıcaklıklar ve kısa süreli yeşerme mevsimleri ile engellendiği biyom çeşididir. Tundra terimi, "yaylalar", "ağaçsız dağlık arazi" anlamına gelen Kildin Samice тӯндар (tūndâr) sözcüğünün Rusça'ya geçmiş hâli olan тундра (tundra) sözcüğünden gelir.
Makinin tahribinden sonra sahaya yerleşen bu sekonder bitki topluluğuna da garig adı verilir. Karadeniz kıyıları boyunca ise, Akdeniz iklim şartlarının görüldüğü alanlarda psödomaki denilen farklı bir bitki topluluğu vardır. Bunlar orman örtüsünün tahrip edildiği alanlarda yayılış gösterirler.
Psödomaki (yalancı maki), Karadeniz kıyılarında ormanların bozulması sonucu oluşan, makiye benzer, nemcil çalı topluluklarına verilen addır. Ormanların bozulduğu yerlerde oluşan çalı türleri gelişir.
Preri, ekologlar tarafından benzer ılıman iklimlere, ılıman yağışlara ve baskın bitki örtüsü tipi olarak ağaçlardan ziyade otların, bitkilerin ve çalıların bir bileşimine dayanan ılıman otlakların, ovaların ve çalılık biyomlarının bir parçası olarak kabul edilen ekosistemlerdir.
Bitkilerin sıcaklık, nem ve toprak istekleri farklı olduğundan, kutup iklimi dışında, her iklim tipi kendine özgü doğal bir bitki örtüsü meydana getirmiştir. doğru; Geniş yapraklı ormanlar, Savanlar, Çöl, Bozkır, Maki, Orman-çayır, Tayga ormanları, Tundra Şeklinde sıralanır.
Tayga ormanları dünya üzerinde yaygın olarak Rusya, ABD ve Kanada'da görülmektedir. İğne yapraklı olan ormanların bitki örtüsü olarak bilinen Tayga fazla yağış olan sert karasal iklimlerde bulunur.
Türkiye'nin bitki örtüsü
Orman bitki örtüsü: Ormanların geniş yapraklı ve iğne yapraklı olarak ikiye ayrıldığını söyleyebiliriz. Hatta bazı ormanlarda her iki yaprak çeşidinin bulunur. Türkiye'de ormanların çoğunluğu kıyı bölgelerinde bulunur ve İç Anadolu'ya doğru ormanlar seyrekleşir.
Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı bir sertifika programı olup; sadece YÖKSİS ve MEBBİS 'te görünmektedir.
Formasyon Eğitim Fakültesi mezunu olmayan kişilerin öğretmen olabilmesini sağlayan bir belgedir. Gerekli eğitimleri tamamlayan bireylere öğretmenlik hakkında teknik bilgiler verilir ve kişi öğretmenlik mesleğini yapmak için yetkinlik kazanır. Formasyon derslerinde kişilere öğretmenlik mesleğine uygun dersler verilir.
*Kesin kayıt işlemleri şahsen veya noter onaylı vekâletname ile yapılacaktır. * Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı harç ücreti (8200 TL) iki eşit taksitte (4100 TL + 4100 TL) dönem başlarında bankaya yatırılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri