Daha az ve sık öğünlerle beslenmek mide asidinin etkilerini azaltacaktır. Aşırı baharatlı, asidik, kızarmış veya yağlı besinleri daha az tüketmek, aşırı alkol tüketiminden kaçınmak, ağrı kesicilerin mutlaka kullanılması gerekiyorsa değiştirilmesi gastritin önüne geçecektir.
Sindirim sisteminizdeki H. pylori için, doktorunuz bakteriyi öldürmek için klaritromisin (Biaxin) ve amoksisilin (Amoxil, Augmentin, diğerleri) veya metronidazol (Flagyl) gibi bir antibiyotik kombinasyonunu önerebilir. Genellikle yedi ila 14 gün boyunca tam antibiyotik reçetesini aldığınızdan emin olun.
Antibiyotikler: Antibiyotikler gastrite neden olan helicobacter pilori bakterisini yok etmek için kullanılır. Bu amaçla daha çok klaritromisin ve amoksisilin veya metronidazol gibi antibiyotikler kullanılır. Antibiyotik tedavisi genellikle 7 veya 14 gün sürer ve aksatılmadan kullanılması önemlidir.
Gastrit genellikle kendi kendine geçebilir. Bir haftadan uzun süren semptomlar, katranlı kusma ya da ateş görülüyorsa mutlaka doktora başvurulması önerilmektedir.
Gastrit genellikle herhangi bir ilaç tedavisine gerek duyulmadan alışkanlıklarda değişiklik ve beslenme önlemleriyle tedavi edilebilir.
İlgili 21 soru bulundu
Ekşi kabuklu ve kumlu meyveler. Bütün kuru baklagiller, bulgur, yarma. Hazır çorbalar, et suyu ile yapılmış çorbalar, tarhana, domates çorbaları Taze fasulye, bezelye, ıspanak, kabak, semizotu, pazı, ebegümeci, patates, havuç dışında kalan diğer sebzeler ve kızartmalar tercih edilmemelidir.
Gastritin nedenleri arasındaysa; aşırı alkol kullanımı, sigara, stres, yanlış beslenme, midenin fazla asit salgılaması, otoimmün hastalıklar ve helikobakter gibi faktörler gösterilmektedir. Gastritin tedavi edilmemesi üst sindirim sistemi kanaması ve kanser riskini artırmaktadır.
Şiddetli mide ağrısına dikkat!
Ancak hastalarda ağrı şiddetli ise, aşırı veya sürekli bulantı ve kusma varsa ve buna kilo kaybı da eşlik ediyorsa, ilaç kullanımına rağmen iyileşme olmuyorsa veya bu şikayetler 55 yaşın üzerindeki bir kişide yeni ortaya çıkmışsa hasta ileri tetkiklerle değerlendirilmelidir.
Gastrit ve ülser şikayeti olan hastalar çoğunlukla hekime başvurmadan bir mide koruyucu ilaç kullanmaya başlamaktadır. Mide koruyucu diye isimlendirilen bu ilaçlar midenin asit salgılanmasını durdurarak etki etmektedirler.
Taze meyve, sebzeler, elma, yulaf ezmesi, brokoli, havuç, hindistan cevizi yağı, balık, tavuk ve hindi göğsü gibi az yağlı yiyecekler, tarhana, ev yapımı yoğurt gibi probiyotik bulunduran besinler gastritinize iyi gelecek ve rahatlamanızı sağlayacaktır.
Nefes almada güçlük, kilo kaybı, ten renginin soluklaşması, özellikle uykudan uyanıldığında ağızda oluşan kötü tat, ishal veya kabızlık, ağızda sürekli olarak tükürük birikmesi, depresyon ve en önemli belirtilerden olan idrar problemleri kronik gastritin yaygın belirtileri arasındadır.
Gastrit ve ülserin çözümlenmesi için öncelikle aynısafa bitkisinin kullanılması gerekir. 21 gün Aynısafa bitkisinin kullanılmasının ardından bir hafta ara ile 21 gün daha brokoli kürünün uygulanması gerekir.
Özellikle bağırsak kökenli karın ağrılarında nane içerikli ürünler tedavide kullanılabilmektedir. Ancak limon asit içerikli bir besindir. Zeminde mideyle ilgili bir problem varsa nene ve limon ikilisi çözüm olmamaktadır. Özellikle reflü, gastrit veya ülseri bulunanlarda limonlu öneriler mide asit salgısını artırır.
Sıcak su torbası veya sıcak banyo ile ağrıyan yere sıcak kompres, bolca su ve berrak sıvı tüketmek, kraker, pirinç, elma püresi, muz ve yoğurt gibi hafif yiyecekler yemek, yatıştırıcı etkisi olan papatya ya da nane çayı içmek mideye iyi gelerek, mide ağrısını durdurmaya yardım eder.
Öksürük, diş çürümesi ve yutkunma güçlüğüne de sebep olabilir.
Gastrit tedavisinde mide asidini baskılayıcı antiasitler, proton pompa inhibitörleri, H2 reseptör blokerleri gibi ilaçlar kullanılır. Helicobacter pylori ve diğer bakterilerden kaynaklanan durumlarda antibiyotik tedavisi başlanır.
Gastrite hangi ilaçlar yol açar? Romatizma ilaçları olarak bilinen bazı ağrı kesiciler, aspirin ve bazı antibiyotikler gasrite neden olabilir.
Bu önlemlere ek olarak gastrit tedavisi belirli ilaçlar ile yapılabilir. Bu ilaçlar: Antibiyotikler: Antibiyotikler gastrite neden olan helicobacter pilori bakterisini yok etmek için kullanılır. Bu amaçla daha çok klaritromisin ve amoksisilin veya metronidazol gibi antibiyotikler kullanılır.
Uzmanlar artık sütteki kalsiyum ve amino asitlerin (proteinler) aslında daha fazla asit üretimini teşvik ettiğine ve gastrit semptomlarını daha da kötüleştirebileceğini belirtiyor.
Az ve sık beslenmeli. Aşırı sıcak ya da aşırı soğuk besinler tüketmekten kaçınmalıdır. Özellikle gastriti olan kişilerde: Turp, salça, sirke, ketçap, hardal, zeytin, kuruyemişler ve kurutulmuş meyveler tüketilmemelidir.
Gastrit tedavisi medikal ve beslenme tedavisiyle olur.
Karın ağrısı, baş ağrısı veya yüksek ateş varsa doktor ilaç tedavisi uygulayabilir. Akut ve kronik gastritte beslenme tedavisi ortaktır ve diyetisyenler tarafından gastrit diyeti uygulanır.
Erkan Koçyıldız, reflünün, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması, gastritin ise mikroskobik iltihaplanma olduğunu belirterek, 'Stres, sakız çiğnemek, aşırı yağlı yemek tüketimi reflüyü artırabilir. ' ifadesini kullandı.
Yemeklerinize hazmı kolaylaştıran, gaz giderici özelliğe sahip kekik, kimyon, kişniş, tarhun, kakule, rezene, zencefil, zerdeçal, tarçın ekleyebilirsiniz. Daha az gaz ve şişkinlik yaptığı için ananas, armut, ayva, elma, muz, şeftali, elma suyu, ananas suyu, havuç suyu tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri