Savunmaya geçme; sözlü saldırılar, inkâr, uydurma, kaçınma (konu hakkında herhangi bir tartışmaya izin vermeme), vb. tepkileri içermektedir. Savunma davranışlarının kökenine baktığımız zaman şu şekilde bir ortak noktayla karşılaşırız: Diğer kişiye, söylediklerinin yanlış olduğuna dair mesaj göndermektir.
Bastırma (represyon ve supresyon): Tehlike arz eden dürtüleri durdurup, onları bilinçdışına bastırmak en temel savunma düzeneğidir. Bilince gelen dürtünün geri gönderilmesi, dürtünün bilinçdışında tutulması ve reel olarak yaşanan travmanın bilinçdışına gömülmesi bastırma mekanizması ile yapılır.
Yer Değiştirme (Displacement)
Egonun kabullenemediği, tehlike oluşturabilecek bir dürtü veya duygunun farklı bir nesneye yöneltilmesidir. Yer değiştirme düzeneği günlük yaşamda ve rüyalarımızda sıkça görülür.
- Yadsıma (Yok Sayma; Denial)
Tüm ilkel savunma mekanizmaları, çevredeki tehlikelerin varlığını yadsıma amacını güder. Eğer kişi tehlikeyle baş edemez ya da ondan kaçınamazsa, kullanılabilecek tek yol bu tehlikeyi yok saymak olur.
İnsanlar için, tartışırken veya kavga ederken beynimizde olup bitenlerin, büyük ölçüde ne söylediğimizi veya ne yaptığımızı belirleyebilme ve anlamaları önemlidir. Birisi, sorumluluktan kaçınmanın ve diğer kişinin geri adım atmasını sağlamanın bir yolu olarak savunmaya geçer.
İlgili 40 soru bulundu
Savunma mekanizmaları, insanların, onlara kötü hissettiren düşüncelerden, kişilerden veya olaylardan kaçınmak için geliştirdikleri davranışlardır. Freud bu davranışları, insanların büyük hüzünlerden, suçluluk, öfke ve utanç gibi duygulardan kaçınmak için bilinçli ve kontrollü bir şekilde yapmadığını söyler.
Bilinçaltına itme, unutma, zihinden uzaklaştırma gibi ifadeler için kullanılır. Bireyler kaygı ve acı veren şeylerden uzak durmaya çalıştığında bastırma yöntemini sıklıkla kullanır. Avusturyalı psikolog Freud'a göre bireylerde çocukluktan beri bilinçaltına itilmiş birçok şey vardır.
Mantığa Bürüme (Rationalization):
Kişinin yaşadığı suçluluk, başarısızlık gibi olumsuz duygulara farklı bahaneler bulmasıdır. Diğer bir değişle kişinin olumsuz durumlar karşısında kendini rahatlatacak nedenler bulmasıdır.
MANİK SAVUNMALAR
Nesne tüm güçlü bir biçimde kontrol edilir; üzerinde mutlak zafer sağlama ve nesneyi aşağı görme duygusu oluşturulur ki nesnenin kaybı acı veya suçluluk yaratmasın. Bu duygular oluşturularak, nesneye bağımlı olma, ona değer atfetme, onu kaybetme endişesi ve suçluluk inkar edilmiş olur.
Sonuçlar. Sürekli psikolojik şiddete maruz kalmak bir insanı, korku içinde yaşamaya ve delireceği endişesine sürükleyebilir. Depresif duygu durumu, ölüm isteği ve intihar düşüncelerini, endişe bozuklukları, madde ve alkol bağımlılığı yaratabilir, utanç ve suçluluk duygularını ortaya çıkabilir.
Benliğin savunma düzenekleri çatışma ve bunaltıya karşı kullanılan, bilinç dışı benlik işlemleridir ve birey kullandığı savunmanın bilincinde değildir. Bunaltı, iç dünyada yaşanan çatışma ve duyumsanan tehlikeyi haber veren tepki olup, psikolojide uyaran bunaltı (signal anxiety) olarak isimlendirilir.
Psikologlar ise kişilerin duygularını dışa vurmama halini ”duyguları bastırma” biçiminde adlandırıyor. Hatta bu durumu, insanların duygularını düzenlemek için kullandığı beş klasik yöntemden biri olarak belirtiyor. Bu yöntemleri ise şu şekilde sıralandırabiliriz: Bilinen bir duyguyu tetikleyecek durumlardan kaçınmak.
Bipolar hastalar; tedaviyle tam düzelmede %0, kısmi düzelmede %30, tedaviye direnç varsa %70 iş gücü kaybına uğrarlar. Yasa % 40 – 69 arası işgücü kaybını sakatlık, %70 ve üzerini malüllük olarak tanımlar.
Bipoların en belirgin özelliği kişinin ruh halinin uçlarda olmasıdır. Bipolar bozukluk en yüksek seviyedeyken kişi hiperaktif bir ruh haline bürünür ve kendini çok mutlu hisseder. Fakat depresyon haline büründüğünde ise dış dünyaya kendini kapatabilir ve hatta intihar eğilimi gösterebilir.
Bipolar bir Akıl Hastalığı Değildir
Hastalığın ne olup, ne olmadığı önemlidir. Mesela şu çok net, Bipolar bozukluk olan durum bir akıl hastalığı değildir yada şizofrenik bir durum değildir. Duygularda bir takım dalgalanmalar vardır. Lakin, dönem dönem bir takım düşünce bozuklukları eşlik eder ama geçicidir.
Savunma mekanizmaları bireyin içsel süreçlerinden (id ve/ veya süperegodan) gelen ciddi bir tehlikeye, dürtüye veya içsel dengeyi sarsabilecek uyarana karşı savunma yollarını ifade etmektedir. Bu bağlamda baktığımızda, savunma mekanizmalarımız bilinçdışıdır.
Mantığa Bürüme (Neden – bahane bulma): Bireyin yapmış olduğu kabul edilemeyecek bir davranışı çeşitli bahaneler bulma yoluyla haklı göstermeye çalışmak. Örnek: Maçta yenilen futbolcunun yenilgiyi sahanın kötü olmasına bağlamasıdır.
Savunma mekanizmaları bilinçaltına bastırma, yansıtma, inkar, yön değiştirme, mantığa bürünme, özleştirme, özdeşleşme, yüceltme, gerileme, saplanma, dönüştürme, çözülme, duygusal soyutlanma, yapma-bozma, karşıt tepki oluşturma, neden bulma, duygudaşlık ve boyun eğme, hayal dünyasına kaçma, telafi ve parçalanma olarak ...
Bilinçaltı değişme süresi ile ilgili yapılan çeşitli çalışmalar mevcuttur. Genel kanıya göre bu değişim süresi ortalama 21 gün olarak ifade edilir.
Devamlı olarak karışık ve zor olan işleri sürdürmek ilk zamanlar bilinç tarafından yapılsa da bunu zaman içerisinde bilinçaltı devreye girer. Böylelikle zihin aynı olan hareketlerin yapılması için uğraşmaz. Bilinçaltının olumsuz durumları algılamaz: Bilinçaltı olumlu olmayan cümleleri var saymaz ve tersi gibi algılar.
Bilinç sol beynin bilinçaltı ise sağ beynin kontrolü altındadır. Sağ beyin özellikleri baskın olanlar, bilinçaltının engin zenginliklerinden daha çok yararlanırlar.
Savunma saldırıyı önleme için yapılan harekettir. Bir ülkenin savunması ülkenin güvenliğini ve korumasını sağlayan askerî birimler anlamına gelir. Kişisel savunma çeşitli zırh ve teçhizatlarla yapılır. Orta Çağda kişisel savunma olarak çeşitli beden zırhları ve kalkanlar vardı.
Yazılı savunma, işveren tarafından tutanak tutulmasının ardından personelin iddialara karşı cevap niteliğinde hazırladığı bir savunmadır. İş hayatında veya eğitim hayatında yaşanabilen bazı olumsuz durumların sonucunda savunma hazırlanması gerekli olabilmektedir.
Neden bulma mekanizması, gerçekleştirilememiş isteklerin yarattığı düş kırıklığını yumuşatma amacıyla kullanılır. Neden bulma her ne kadar kişiye gereksiz engellenme duygularından korur ve yetersizlik duygularının hafiflemesine yardımcı olursa da karşılığı kişinin kendini aldatmasıyla ödenir.
Bipolar Bozukluk kesin tanısını Psikiyatri Uzmanları koyar. Spesifik bir testi ve labaratuvar bulgusu yoktur. Belirtilerin şiddetine göre tiplendirmesi yapılır. Halk arasında çok sık olarak günlük dalgalanan ruh hali değişimleri bipolarite olarak algılansa da aslında bipolar bozukluk böyle bir durum değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri