Teorik dersler gastronomi bölümlerinde Gastronomiye Giriş, Hukuka Giriş, Temel Dünya Mutfakları Tarihleri, Yiyecek İçecek Kültürleri gibi derslerden oluşur; pratik dersler ise Gastronomiye Giriş, İleri Gastronomi, Dünya Mutfakları, Temel Pastacılık, İleri Düzey Pastacılık ve Modelleme gibi derslerden oluşur.
Müfredatın ilk senesinde teorik olarak gastronomiye giriş, işletme yönetimine giriş, gıda güvenliği ve sanitasyon, mutfak kimyası, mutfak matematiği ve temel istatistiksel analiz, iş sağlığı ve güvenliği, hukukun temel ilkeleri gibi derslere ilave olarak ilk 2 dönemde İngilizce derslerini de alıyorlar.
Gastronomi bölümü, yemeğin tarihi ve kültürü (ki burası derya deniz), yer bilimi, insan bilimi gibi sosyal konuları içerisinde barındırıyor. Kimya, biyoloji, matematik ve işletme gibi sayısal konular da derslerde sıklıkla işleniyor.
Temel pişirme ve kesim teknikleri uygulanarak çorba, sebze, soslar, pilavlar ve makarnaların hazırlanması ve yapımının öğretilmesi konuları dersin içeriğini oluşturmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Yeni Nesil Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Projesinin benimsendiği Atatürk Üniversitesinde Turizm Fakültesi olarak sunduğumuz çağdaş ve kaliteli eğitimimizle 30 ülkenin katıldığı Türkiye'nin en büyük gastronomi yarışması olan İstanbul Mutfak Günleri'nde Türkiye'nin En İyi Gastronomi Üniversitesi seçilmemizin onurunu ...
Gastronomi mezunları, gastronomi uzmanı olarak adlandırılırlar.
Gastronom: Gastronomiyi uygulayan kişiye gastronom denir.
Restoran sahibi, servis sanatları uzmanı ya da bu konuda eğitim görmüş bir mutfak uzmanı da gastronom olabilir.
Gastronomi Şehirleri: Mutfak Mirasımız!
Unesco tarafından şu an için 3 şehir birbiriyle yarışmakta. Antep, Afyon ve Hatay illeri Türkiye'nin gastronomi şehirleri olarak dünya genelinde tanınmaktadır.
Türkiye'de son yıllarda gittikçe popüler olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, iş imkanları konusunda da pek çok sektörden daha rahat bir konumda yer alıyor. Bu kişiler, mezun olduktan sonra pek çok alanda rahatlıkla iş bulabilirler.
Gastronomi - Mutfak Sanatları Bölümü 2023 taban puanları en düşük 201,75965, en yüksek 460,30923'tür. Gastronomi - Mutfak Sanatları Bölümü 2023 başarı sıralaması en düşük 816096, en yüksek 1178'dir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları (M.T.O.K.)
Tecrübeli ve iş garantili mezun yetiştirmek amacıyla, Gastronomi Bölümü başlattığı “Intern Gastronomi” programıyla, öğrenciler 4. Sınıfın son yarıyılında (8.yy) sektörün önde gelen yiyecek içecek işletmelerinde kapsamlı eğitim görüyor.
Üniversitelerin 2 yıllık Gastronomi bölümünden mezun olan öğrenciler, başarılı olmaları durumunda üniversite diplomasını ve pastacı sertifikasını almaya hak kazanırlar. Pasta şefi olmak isteyen adaylar, mesleki tecrübe ile pasta şefi olabilirler.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü mezunları için çalışma alanları arasında restoranlar, oteller, yayıncılık/yazarlık, programcılık, yemek fotoğrafçılığı, yat/uçak şefliği, özel amaçlı beslenme yerlerinde şeflik (hastane, anaokulu vb.) bulunur.
Geleceğin meslekleri olarak tarif edilen kategoride, üst sıralarda seyreden Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nün akademik literatürde tanımı; Kültür ve yemek arasındaki ilişkiyi inceleyen bir disiplin olarak geçiyor.
Sous chef; mutfakla ilgili her şeyden sorumlu olduğu bilinen executive chefin asistanı olan kişiye verilen mesleki unvandır. Executife chefin sorumluluğundaki bazı görevlerde ona yardımcı olmakla yükümlüdür.
Aşçılık bölümü gastronomi bölümünün bir özeti şeklindedir. Gastronomi daha detaylı ve ileri seviyede eğitim verirken aşçılık bölümü sadece temel seviyede eğitim verir. Gastronomi bölümünden mezun olan bir kişi “Gastronom” unvanı alır. Aşçılık bölümünden mezun olan kişi “Aşçı” unvanını alır.
Genel olarak, gastronomi bölümü mezunları, restoranlar, otelle, catering şirketleri gibi yemek hizmeti veren işletmelerde çalışabilirler. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mezunları Türkiye'de ve yurt dışında oldukça fazla iş imkanına sahiptir.
TÜRKİYE'NİN GASTRONOMİ ALANINDAKİ İLK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ KAPADOKYA'DA AÇILDI. Türkiye'nin ilk gastronomi eğitimi verecek okulu Kapadokya Gastronomi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in katıldığı törenle açıldı.
UNESCO'nun Yaratıcı Şehirler Ağı Programı'na gastronomi alanında dahil olmuş 3 şehrimiz var; Gaziantep (2015), Hatay (2017), Afyonkarahisar (2019).
Türkiye'de 2019 yılı itibarıyla 209 devlet ve vakıf üniversitesinde 48 fakülte, 16 yüksekokul olmak üzere 64 farklı üniversitede 124 adet tercih edilebilen gastronomi ve mutfak sanatları bölümü bulunmaktadır.
Aşçılık bölümünde, 2 yıllık eğitim verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 120 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri