Genç ve emziren keçiler için tipik bir ticari yem, güçlü süt üretimini ve keçinin gelişimini desteklemek için tahıl ve az miktarda mineral içerir. En çok bilinen ve kullanılan yemler buğday, soya ve güneşte kurutulmuş yoncadır.
İyi kaliteli kuru ot, yulaf, arpa kırması, veya kesif yem verilmelidir. Normal zamanlarda 0,5-1 kg , aşım zamanında 1-1,5 kg kesif yem verilmelidir. Aşım dönemlerinde yemlerin içine yumurta sarısı karıştırılabilir.
zayıflama sebebidir. olan CpHV-1 (Caprine herpesvirus-1) virüsü aşırı zayıflama sebebi olabilir. mikroorganizması da sebep olmaktadır. veya kronikleşen zatürre (pneumoni) keçilerin giderek zayıflamalarına yol açar.
Keçiler buğdaygil ve baklagiller dışında ağaç yapraklarını, çalı, çırpı gibi odunumsu yem bitkilerini severek yerler. Koyun ve sığırların normal olarak yemediği yemleri değerlendirir, çeşitli iklim şartlarına ve otlama koşullarına kolay adapte olurlar.
Keçilerin en sevdiği besinler, çalılar, kaba yoncalar, baklagiller, çimen, ağaçlar ve tahıllardır. Genellikle günümüzde keçiler kurutulmuş yonca, buğday ve soya ile beslenir.
İlgili 41 soru bulundu
Bunun nedeni, yenidoğan keçilerin, genellikle insanlar için uygun olmayan bu tür süte ihtiyaç duymalarıdır. 2 hafta sonra keçiyi yaklaşık 9-10 ay boyunca günde iki kez (sabah ve akşam) sağmak gerekir, yoksa sağlığını tehlikeye atarız.
Süt veren keçilerin beslenmesinde kullanılır. Süt verimini arttırır. Süt verimine bağlı olarak günde 0,5 ile 2 kg arasında Keçi Süt Yemi verilebilir. Yanında, 1,5-2 kg/gün mısır silajı, 1-1,5 kg/gün kuru ot ve biraz da saman verilmelidir.
Ankara keçisi çepiçlerinde 0.082 kg olarak bildirmişlerdir. Bu çalışmada ise, besi boyunca (0-98 gün) günlük canlı ağırlık artışı değerleri Kıl Keçileri için 0.123 kg, Saanen x Kıl (F1) melezleri için ise 0.108 kg olarak tespit edilmiştir.
Temel derinliği 40-70 cm, temel genişliği ise 40-50 cm olmalıdır. Ağıl tabanı, beton veya sıkıştırılmış topraktan yapılabilir. Ağılın zemini; rutubetsiz, su birikmeyecek şekilde düzgün, temizlenmesi kolay olmalıdır. Ağıl tabanı, toprak yüzeyinden 20-25 cm yüksek olmalı ve yılda en az bir defa tamamen temizlenmelidir.
Keçilerinde tiftik soğuğa ve yağışa karşı koruyucudur. Kırkımdan sonra soğuğa ve rüzgarla birlikte yağışa karşı duyarlılık artmaktadır. daha uzun süre otlamaktadır.
Kıl keçilerin dişisi 45 kg, tekesi 55 kg canlı ağırlığındadır. Saanen keçilerinin dişisi 65 kg, tekesi ise 80 kg canlı ağırlığında olur.
Hayvanın burnunun üst kısmının kuru ya da çatlak olmaması gerekir. Nemli ve parlak olmalıdır. Çatlak ve kuru meme hayvanın hastalık geçirdiğini, ateşinin yüksek olduğunu gösterir ki burun hayvanın sağlıklı olup olmadığı konusunda önemli bir göstergedir.
Koyun ile keçi çiftleşirse de, lise genetik bilgisiyle bile görebileceğiniz üzere, 57 kromozomlu bir yavru doğar. Buna İngilizcede "sheep" ve "goat" sözcüklerinin birleşiminden doğan "shoat" veya "geep" deniyor, Türkçede de "keyun" veya "koçi" diyebiliriz sanırım.
Bombax kilo aldırıcı kilo alma konusunda en iyi seçeneklerden biridir. Özellikle karbonhidrat ve protein yönünden çok zengindir, bu sayede kişiye hızlıca kilo aldırır. Gün içerisinde tüketilen enerjinin tekrar karşılanmasını sağlar. Kişi günlük olarak ihtiyacı olan karbonhidratı Bombax'tan alabilir.
Bomba Gıda Takviyesi, sizin metabolizmanızı düzenler ve iştahınızı açar bunun yanı sıra ürünün kendisi de kilo aldırmaktadır. Tamamen sağlıklıdır yan etkisi yoktur.
Genel olarak keçiler çeşitli yem yemeyi severler. Keçi dolaşarak yiyecek aramayı sever. Keçinin gezerek yiyecek arama durumu, sağlığı ile yakından ilgilidir. Keçinin doğal besinleri mera, ağaç, üzüm, saman, meyve ve az miktarda tahıldır.
Ortalama gebelik süresi 153 gündür.
Gebe kalmış olan keçi bir daha kızgınlık göstermez ve tekeden de kaçar. Bunun dışında dayanışmalarındaki değişimlerden de gebeliği anlamak mümkündür. Gebe hayvanlar sakinleşir ve çiftleşme istekleri de yok olur.
Kuzular 3 aylık olunca sütten kesilir, en iyi meraya salınır. 3-4 ay merada beslenir. Mera çok iyi değilse, günde 2-4 kilo silo yemi yedirilir (mısır, pancar yaprağı, çayır otu silajı gibi). Ayrıca, günde 500-600 gram da kesif yem verilir.
Boer keçisi 1900'lü yılların başında Güney Afrika Cumhuriyetinde Hollandalı bilim adamları tarafından keçi eti üretimini arttırmak amacıyla geliştirilmiş bir ırktır. Boer ırkı, günümüzde karkas kalitesi ve hızlı büyüme özelliği ile dünyanın en iyi ıslah edilmiş etçi keçi ırkıdır.
Denilebilir ki en iyi süt veren keçi türü Saanen keçi türüdür. Aynı zamanda Saanen keçi türü Türkiye'de de yetişmektedir. Bu keçi türünün ikiz veya üçüz doğum oranı da oldukça yüksektir. Yıllık olarak 700 kilo ile 1400 kilo arasında süt verebilmektedir.
Sağımın ilk 8 haftasındaki keçilere yaşama ihtiyacına ek olarak verdiği her bir litre süt başına 450-500 gram kadar keçi süt yemi verilmelidir. Bu dönemde kaba yem kalitesi mümkün olduğunca yüksek tutulmalıdır. Sağımın ilerleyen dönemlerinde verilecek keçi süt yemi miktarı keçilerin süt verimine göre düzenlenmelidir.
Bir kıl keçisi yılda 300-400 litre arasında süt verirken, Saanen ırkı keçiden 800 ile 1000 litre arasında süt sağılıyor.
Sonuç olarak, keçi yetiştiriciliğine en az 2-3 keçi alarak başlamak tavsiye edilir. Ortalama bir keçi 10-13 yıl kadar yaşar, fakat 1-1,5 ila 7-9 yaş arası üreyebilir ve süt üretebilir. Elbette, bu yaş sınırlamaları için değişik istisnalar var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri