üç esas germ yaprağı olan ektoderm, mezoderm ve endoderm oluşur. Bundan sonra doku ve organların farklılaşması başlar.
Bu erken embriyonik form gastrulasyona uğrayarak, iki ya da üç tabakadan (germ tabakaları) oluşan bir gastrula oluşturur.
Gastrulanın 3 germ tabakası (ektoderm, mezoderm, endoderm) embriyonun doku ve organlarını oluşturur.
Örneğin; aşağı metazoa'da vücut sadece iki embriyo tabakasından oluşur, bunlar dışta ektoderm ve içte endodermdir. Böyle iki embriyo tabakalı hayvanlara diploblastik hayvanlar denir.
Embriyoblastın hücreleri de iki tabaka halinde farklılaşır. Bunlar hipoblast ve epiblast tabakalarıdır. Bu iki tabakanın hücreleri bilaminar germ diski olarak bilinir.
İlgili 18 soru bulundu
Gebeliğin 2.-8. haftası arasında kalan dönem embriyonik dönem olarak adlandırılır. Bu dönemde; plasenta ile beraber embriyonun dış vücut yapıları ve önemli organları oluşur. Bu dönemin başında gastrulasyon oluşur ve embriyonik tabakalar meydana gelir.
✔ Farklılaşma gastrula evresinde başlar. Gastruladan önceki embriyoların yapısındaki blastomerlerin her biri yeni bir insana dönüşebilme yeteneğine sahipken gastruladan itibaren hücrelerin her birinin yeni bir insanı oluşturma yeteneği yoktur.
Blastula evresinden sonra, çokhücrelilerin hemen hepsinde görülen evredir. Bu evrede, ektoderm ve endoderm oluşur. Ektoderm, vücudu örten yapıları oluştururken, endoderm; bağırsağı ve onunla ilgili yapıları meydana getirir.
GASTRULASYON SAFHASI
vegetatif kutuptan veya yumurtanın herhangi bir yerinden içeriye doğru girinti yaparak, ilk bağırsak boşluğunun (arkenteron) meydana getirir. Bu safhadaki embriyoya gastrula denir. Gastrula genellikle blastula büyüklüğünde olur.
Dışta yer alan ektoderm koruyucudur ve sinir sistemi ve duyu organları gelişir. Mezoderm hücreleri endoderm ve ektoderm boru arasını doldurur. Mezodermal hücreler kas, organ ve diğer yapılara dönüşür. Endodermal hücreler sindirim kanalına açılan salgı bezleri epitelini döşer.
Bu hücre tabakaları görünüm ve genetik aktivite yönünden birbirlerinden farklıdırlar. Bu hücre sıralarının en dıştakine ektoderm denir. Ektoderm, yetişkin canlıdaki deri, tırnaklar, saç ve dişlerin yanı sıra merkezi sinir sistemi, beyin ve ekzokrin bezleri de oluşturur.
Gastrulasyon (Gastrulatio), Bilaminer embriyonik diskin trilaminer embriyonik disk haline dönüşmesi olayıdır. Gastrulasyon embriyonik diskin epiblast tabakası yüzeyinde primitif çizginin oluşumu ile başlar.
Bu hücre tabakaları görünüm ve genetik aktivite yönünden birbirlerinden farklıdırlar. Bu tabakaların en içtekine endoderm denir. Endoderm yetişkin canlıda sindirim sistemini, sindirim sisteminin iç yüzeylerini, pankreas, karaciğer ve diğer bezlerle solunum sistemini oluşturur.
-Hücre göçü (gastrulasyon): Blastula oluştuktan bir süre sonra embriyonun alt bölümündeki hücreler, blastula boşluğuna doğru bir girinti oluşturur. Hücre göçüyle oluşan girinti, üstteki hücre tabakasıyla birleşene kadar devam eder. Bu evreye gastrulasyon , bu evredeki embriyoya da gastrula adı verilir.
Embriyonik gelişimin dört aşaması vardır: morula aşaması, blastula aşaması, gastrula aşaması ve neurula aşaması.
Primordial germ hücreleri ilk olarak yaklaşık 3. haftada vitellüs kesesinin (yolk sak) allantoise yakın taraftaki duvarında bulunan endoderm hücrelerinden gelişir.
Somitomerler 3. haftanın başında paraksiyel mezodermden gelişmeye başlar ve somitlere dönüşürler.
Embriyo nasıl oluşur? Tüp bebek tedavisinde alınan yumurta ile erkekten alınan sperm hücresi laboratuvarda döllendikten sonra her gün hücre bölünmesinin katlanarak artmasıyla embriyo oluşur. Oluşan embriyo 2-5. günde anne rahmine yerleştirilir.
4 haftada yani döllenmeden 7 gün sonra blastokist evresinde embriyo uterus duvarına tutunur.
Embriyoda ilk gelişen yapılar kalp ve merkezi sinir sistemidir. Anne rahmine yerleşme sürecinde olan embriyonun büyümeye devam etmesi ve varlığını devam ettirebilmesi için kendine ait bir dolaşım sistemi oluşturarak anne dolaşımı ile entegre olması gereklidir.
Yeni oluşan ve yolk sac diye adlandırılan yapı, görevi bu ilkel sistemden devralır ve 6-8. haftada plasentanın görevine başlamasıyla bu fonksiyonu plasentaya devreder. Yuvalanma tamamlandıktan sonra, embriyo rahim iç tabakası içinde gelişimine devam eder.
Zigot, gelişiminin devamında bölünerek canlıyı oluşturur. Hayvan zigotları mitoz bölünmeyle; embriyoyu oluştururken, diğer canlılarda bu dönemde mayoz bölünme gerçekleşebilir. Çoklu doğumlar, örneğin ikizler, tek zigottan (monozigotik) veya farklı zigotlardan kaynaklanabilir (dizigotik).
Embriyoların gelişimi, yumurtanın döllenme anından itibaren başlar. Döllenmiş yumurta, 24 saat içinde 2 hücreye, 48 saat içinde 4 hücreye, 72 saat içinde 8 hücreye bölünür. 96 saate kadar bölünmeye devam eden embriyo, morula adı verilen bir yapıya dönüşür. Morula, daha sonra blastosist adı verilen bir yapıya dönüşür.
Embriyonik gelişim veya embriyogenez, eşeyli üreyen canlılarda görülen ve canlının, döllenme ile doğumu ya da yumurta veya kozadan çıkmasına kadar geçen süredeki gelişimidir.
Mezoderm, kasları, cinsiyet organlarını, iç organların dış yüzeyini, iç deriyi, kemik ve kıkırdağı, kalp ve kan damarlarını oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri