İcmali iman kelime anlamı olarak toptan iman manasına da gelmektedir. Allah'ı ve peygamberimizi tanımak aynı zamanda Hz. Muhammed'in getirdiği dini ve diğer iman esaslarını da benimsemek manasına gelmektedir. Tafsili iman ise her şeye açık ve geniş bir şekilde inanmayı kapsamaktadır.
İcmâlî ve Tafsilî İman
Gerçekte Allah'ı ve O'nun elçisini tanıyıp kabul eden kişi, Allah'ın peygamber vasıtasıyla gönderdiği dini ve bu arada iman esaslarını da toptan kabul etmiş demektir. Tafsilî iman ise inanılması gereken şeylerin her birine ayrıntılı ola- rak inanmaktır.
Tafsili İman
Allahı ilah kabul etmek, Kuranı kitap, Hz. Muhammed aleyhisselam'ı rasul ve örnek kabul etmektir. 2- Allah'a, meleklerine, kitaplara, peygamberlere, ahiret gününe ve kaza/kaderin Allah'tan geldiğine inanmak tafsili imanın ikinci ana maddesini oluşturmaktadır.
İcmâlî İman, inanılması gereken şeylere kısa bir biçimde ve toptan olarak inanmak şeklinde ifade edilir. Bu iman biçimi genel nitelikteki bir iman biçimidir. Ben Allah'ın ve Allah'ın Resulünün getirmiş olduğu hak dine tamamen iman ediyorum, diyebilmek icmali imanın en basit olan bir tarifidir.
Belli bir davranışın hükmüne dair özel delil değil, bir bütün olarak fıkhın kaynakları ya da hükümlerin kendileri yoluyla elde edildiği yöntem kuralları kastedilir. Kitâb, Sünnet, icmâ ya da kıyastan her biri, bir icmâlî delildir.
İlgili 35 soru bulundu
a) İcmali İman: İman edilecek şeylere kısaca ve toptan inanmaktır. Kelime-i tevhid veya Kelime-i şehadeti diliyle söyleyip kalbiyle de tasdik eden kimse kısaca ve toptan iman etmiş olur.
Tafsili iman üç derece incelenmektedir. Birinci derece olarak Hz. Muhammed'e, Allah'a ve ahiret gününe kesin olarak inanmaktadır. İkinci derece; ahiret gününe, Allah'a, kitaba, peygambere, cehennem ve cennete, kadere ve kazaya, sevap ve azaba ayrı bir şekilde inanmaktır.
Kulların ayetlerin anlamını bilerek, araştırma yaparak ve müşahede ederek iman etmesine tahkiki iman denir. Tahkiki iman, imanın en üst derecesidir. Bu mertebeye erişen kişiler insan-ı kamil olarak nitelendirilir.
Mümin sayılabilmek için, icmâlî iman yeterli olmakla birlikte, İslâm'ın diğer hükümlerini ve inanılması gerekli olan şeylerin her birini kişinin teker teker öğrenmesi zorunludur. İnanılacak şeylerin her birine, açık ve geniş şekilde, ayrıntılı olarak inan- maya tafsîlî iman denilir.
İcmâın dinî literatürde kazandığı terim anlamı kelimenin sözlük anlamından bağımsız olmayıp fıkıh usulünde icmâ ana hatlarıyla, “Muhammed ümmetinin (müctehidler) onun vefatından sonraki herhangi zamanda dinî bir meselenin hükmü üzerinde fikir birliği etmeleri” şeklinde tanımlanır.
Tahkiki iman için şu şekilde örnekler bulunuyor: Başkalarını taklit etmeden, ihsan ile ibadet etmek. Kur'an-ı Kerim'i uzunca, tefekkür ederek okumak. Dini konularda araştırma yapmak.
Nefsimizi, bu zamanda ancak tahkiki iman ile terbiye edebiliriz, tahkiki imanı da bu zamanda ancak Risale-i Nurlar ile kazanabiliriz, Risale-i Nurları da ancak çok okumak, çok dinlemek ve çokça mütalaa ve müzakere ile elde edebiliriz.
“Şu üç özellik kimde bulunursa o kişi imanın tadına erer: Allah ve Resûlü'nü herkesten çok sevmek, sevdiği kişiyi sadece Allah için sevmek, ateşe atılmaktan nasıl korkuyorsa imandan sonra küfre dönmekten de öylece korkmak.”
Tafsili iman üç dereceden oluşmaktadır. Tafsili imanın birinci derecesinde Allah'a inanmak, Hz. Muhammed'in Allah'ın peygamberi olduğuna inanmak ve ahiret gününe inanmak yer almaktadır. Ahiret gününe inanmak icmali hukuktan tafsili imanı ayıran bir özellik olarak ifade edilebilir.
Taklide dayalı olmayıp düşünme ve araştırmaya bağlı iman olup, her Müminden istenen gerçek inançtır. İman esaslarından her biri üzerinde, elden geldiğince bilimsel çerçevede düşünerek, araştırarak, bunları kendine mal ederek, yürekten tatmin olarak inanmak, İslâm'ın ve Kur'ân'ın emridir.
Dinî bir terim olarak ----; kişinin Allah'ın (c.c.) varlığını, birliğini, sıfatlarını, peygamberlerini, ahiret gününü ve bunlardan başka inanılması gereken şeyleri kalp ile tasdik edip dil ile söylemesidir.
İcmallerde Hangi Bilgiler Bulunur? İcmaller, sigorta şirketlerinin kendi iç işleyişlerini özetledikleri resmi belgelerdir ve bu yüzden icmaller üzerinde sigortacıların gelirlerine ve giderlerine yönelik mali hesaplamalar bulunur.
36 Herkes için farz olan icmâlî imandır ki bu da imanın ilk derecesi sayılır. Matlup olan Hz. Peygamber'in tebliğ ettiği bütün haber ve hükümlere Allah'ın murad ettiği tarzda iman etmektir. Kur'an'da geçen ilme'l-yakîn kavramı da imanda tahkik ile yakından ilişkilidir.
*İmanın Şartları 6 (altı) tanedir. Bunlar sırasıyla; Allah'ın Varlığına ve Birliğine İman, Meleklere İman, Allah'ın Kitaplarına İman, Peygamberlere İman, Ahiret Gününe İman ve Kadere İman şeklindedir.
İmanın 6 şartı var. İman etmemiz gereken bu 6 şart işte şunlar: Birincisi Allah'a iman.
Tahkik etmek, bir durumun doğruluğunu, yanlışlarının olup olmadığını araştırmak demektir. Yine bir konu hakkında soruşturma yapmak anlamında da kullanılır. Kısaca tahkik etmek araştırmak ve soruşturmaktır.
İslam hukukunda, taklid (Arapça: تَقْليد taqlīd), bir müctehidi, dini kurallarda ve emirlerde onun türetmelerine ve yorumlarına göre takip etmek demektir.
Bu tanımlarda ön plana çıkan şey, inanç esaslarını kalben doğrulama (tasdik), bu doğrulamayı dil ile ifade etme (ikrâr) ve fiillerle gerçekleştirmedir (amel). Buna göre, iman ile küfrü belirleyen başlıca ayıraç kalbin tasdikidir.
Bütün bu mülâhazalardan, taklidî îmândan tahkîkî imâna geçmek isteyen bir kimsenin her şeyden önce: 1) aklını isâbetle ve dirâyetle kullanabilmesi, ayrıca da 2) nefsini ve vehmini zabturapt altına alması, yâni 3) nefsin ve vehmin hiylelerine aldanmaması gerektiği sonucu çıkmaktadır.
Çünkü el-Mâturîdî ve onun yolunu izleyenler, istidlal ve tahkiki, imanın geçerliliği için Ģart görmezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri