Gastrostomi, ağız yoluyla gıda alamayan hastaların beslenmesini sağlamak amacıyla karın duvarından geçirilen esnek bir tüpün mideye yerleştirilmesi işlemidir. Bu uygulama nazogastrik tüpün kullanılamadığı durumlarda ve uzun süreli enteral beslenme yapılacak hastalar için kullanılır.
Gavaj, Eski Mısır'dan beri kullanılagelen kanatlı hayvanları yağlandırma amacı ile zorla beslemeye dayanan bir hayvancılık yöntemidir. Fransız mutfağı'na ait çeşitli yemeklerin (magret,ördek konfi ve foie gras) hazırlanmasında bu yöntem ile beslenmiş hayvanların etleri kullanılır.
Çiğneme ve yutma zorluğu yaşayan hastaların beslenmesini sağlamak amacıyla burundan mideye kadar ilerletilen katatere nazogastrik sonda ya da beslenme sondası, sondanın uygulanması işlemine ise beslenme sondası uygulaması adı verilmektedir.
Enteral beslenme ağızdan başlayarak jejenuma kadar sistemin değişik bölgelerine doğrudan bir tüple, perkütan girişimlerle veya cerrahi yöntemlerle uygulanabilir. Enteral beslemede hastanın ihtiyacına göre besinlerin dengelenmiş hazır formları beslenme tüpü aracılığı ile mide, duodenum ya da jejenuma verilir.
Enteral ve parenteral beslenme, özel beslenme yöntemleridir. Enteral beslenme, sindirim sisteminde gerçekleşirken, parenteral beslenme ise damar yoluyla yapılır. Her iki yöntem de klinik ortamlarda tercih edilir. Enteral ve parenteral beslenme, hasta durumuna özgüdür.
İlgili 18 soru bulundu
PEG, ağız yoluyla beslenemeyen, barsak fonksiyonu normal olan ve uzun dönem beslenme gerek- sinimi bulunan hastalar için yaygın olarak tercih edilen bir enteral beslenme yöntemidir.
Besinler gastrointestinal sistem devre dışı bırakılarak intravenöz yolla verilir24. Total parenteral beslenmede hastanın günlük gereksinimi olan glikoz, protein, vitamin, yağ, elektrolit ve sıvılar periferik damar yolu veya santral venöz katater ile dolaşım sistemine verilir9.
Enteral beslenmenin, gastrointestinal sistemin immün, endokrin ve bariyer fonksiyonlarının devamını sağladığı gösterilmiştir. Enteral beslenme nazogastrik, nazoduodenal, gastrostomi ve jejunostomi yoluyla uygulanmaktadır. Enteral beslenmenin komplikasyonları gastrointestinal, mekanik ve metabolik olarak üçe ayrılır.
Tüple beslenme olarak da geçen enteral beslenme, gıdaların ağız yoluyla alınamadığı durumlarda doğrudan mideye veya ince bağırsağa iletilerek yapıldığı beslenme türüdür.
PEG ile nasıl beslenilir? PEG kateteri takıldıktan 4-6 saat herhangi bir şey verilmez 4 saatten sonra 25 ml su verilmeli, kateterde kaçak yoksa beslenmeye geçilmelidir. Sızıntı yoksa ve izleyen hekimin bir öneride bulunmamışsa saatte 25 mL mama ya da yemek verilerek beslenmeye başlanır.
Beslenme ürünü kapağı açılmadan oda ısısında (24ºC) son kullanma tarihine kadar, kapağı açıldıktan sonra buzdolabında 24 saat, oda ısısında 8 saat saklanabilir.
► Hastanın başı 30°-45° olmalı. ► Sulandırılmadan 10-20ml/saat ile başlanır. çıkarılır/ her 8 saatte bir 10-20ml arttırılır. infüzyonda ise her beslenme öncesi ve sonrası yıkanmalıdır.
Genel kural olarak, 4 haftadan uzun süre enteral beslenme gereksinimi olan bireylerde PEG tüpünün yerleştirilmesi önerilmektedir. Enteral beslenme yolunun seçiminde tedavinin süresi önemlidir.
“Lavaj” bir organın su ile temizlenmesidir. Özellikle söz konusu mide (gastrum) olduğunda “Lavaj” terimi “Gavaj” terimi ile karıştırılabilmektedir. “Gavaj” burundan ya da ağızdan bir tüp yoluyla beslenme amaçlı midenin doldurulması anlamına gelmektedir.
Tüpü 30-50 ml ılık su enjekte ederek yıkamayı deneyiniz. Enjektörün pistonunu birkaç dakika boyunca veya birkaç kez ileri geri oynatarak tıkanıklığı açmayı deneyiniz. Tıkanıklık giderilmiyorsa 30 dakika bekleyip enjektör pistonunu ileri geri hareket ettirme işlemini tekrar ediniz.
Durum Değerlendirmesi: Nazogastrik dekompresyon (NGD), karın ameliyatları sonrası hastayı postoperatif ileusun yolaçabileceği komplikasyonlardan koruma amaçlı olarak cerrahlar tarafından yaygın olarak uygulanmaktadır.
Teller ve borular yardımı ile mide içine ve barsağa girilir. Midede ve barsak içinde olunduğu tespit edildikten sonra beslenme tüpü yerleştirilir. Diğer teller ve borular çekilerek işlem sonlandırılır. İşlem esnasında mideyi karın duvarına sabitlemek için dikişler kullanılabilir.
Besinlerle vücut sağlığı arasındaki ilişkiyi inceleyen bu bilim dalı, farklı uzmanlık alanlarını tek çatı altında birleştirerek, beslenme desteğine ihtiyacı olan hastalara özel takip, tedavi ve beslenme programları uygulamaktadır.
Vejetaryen Beslenme, Vegan Beslenme, Pesketaryen Beslenme, Paleo Beslenme, Ketojenik Beslenme, Gezgensel Sağlık Diyeti, Diyabetik Beslenme, Glutensiz Beslenme bu beslenme tarzlarından bazıları. Bizler sizin için daha öncesinde Gezegensel Sağlık Diyetini ayrı bir yazımızda incelemiştik.
ENTERAL BESLENMEYE NASIL BAŞLAYALIM ? Genel öneri 0,5-1 ml/kg/saat (büyük çocuklarda 20-30 ml/saat) hızında başlanmasıdır. 3-4 saatte bir 0,5-1 ml/kg (5-20 ml) artırılır. Amaç, istenen kalori miktarına 36-48 saatte ulaşmaktır.
Enteral beslenme, gastrointestinal (GI) sistem yoluyla gıda alımını anlatan bir ifadedir. GI yolu ağız, yemek borusu, mide ve bağırsaklardan oluşur. Beslenme ihtiyaçlarınızı karşılayacak kadar kalori alamadığınızda tüple besleme zorunluluk haline gelebilir.
PEG (perkütan endoskopik gastrostomi) nedir? Ağızdan beslenmeyen hastaların beslenmesini sağlamak için karın duvarından geçirilip esnek bir tüpün mideye yerleştirilmesi işlemi perkütan endoskopik gastrostomi (PEG) olarak adlandırılmaktadır.
** Günümüzde hazır dengeli TPN solüsyonları bulunmaktadır. Normal formları normal damar yolundan verilebilir.
Anasayfa Service Damardan Beslenme Nedir? Ağızdan beslenemeyen kimselere besinlerin enjeksiyonla verilmesine damardan (parenteral) bes¬lenme denir. Ameliyat olan hastalara hastanedeki ilk günlerinde verilen serumların amacı on¬ları susuz ve gıdasız bırakmamaktır.
Parenteral beslenme solüsyonlar›nda amino- asitler, gliserol, ya¤, dekstroz, vitaminler, elektro- litler ve su bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri