Evlerimizde nişasta yokluğunda, eğer elimizde varsa nişasta yerine pirinç unu kullanabiliriz.
Pirinç Unu
İnce öğütülmüş pirinçlerden elde edilen pirinç unu, reçetelerde sık sık nişasta ikamesi olarak kullanılan bir malzeme.
Evlerimizde nişasta yokluğunda, eğer elimizde varsa nişasta yerine pirinç unu kullanabiliriz. Pirinç ununu tariflerde aynı nişastaymış gibi kullanabiliriz ve tarifimizin kıvam almasını sağlayabiliriz.
Pirinç unu
İnce öğütülmüş pirinçlerden elde edilen bu un, nişastanın ikamesi olarak en yaygın kullanılan malzemedir. Özellikle tatlı ve çorba tariflerinde tercih edilir.
Kurabiyeyi ağızda dağıtan unsur, tercih edilen nişastadır. Kıyır kıyır diye tabir edilen kurabiyeler genelde nişastalı kurabiye tarifleriyle ortaya çıkar. Baklava gibi sevilen lezzetlerin tarifinde yer alan nişasta ise; hamurların birbirine yapışmasını önlemek için kullanılmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Soru: Pirinç nişastası ile pirinç unu aynı şey mi acaba ? Yani bu ürün bildiğimiz pirinç unu mu ? Cevap: Hayır ikisi aynı şey değildir pirinç unu pirincin öğütülmesiyle elde edilir pirinç nişastası pirinçten uzaklaştırılarak yapılır.
Unlu mamüllerde, pastanelerde çeşitli hamur işlerinde (kurabiye, pasta) yapımında kullanılır. Yufka açarken buğday nişastası kullanıldığı gibi, sütlü tatlılarda (muhallebi, sütlaç gibi) tatlıların koyulaştırılmasında kullanılır. Ayrıca çeşitli sosların yapımında da kullanılmaktadır.
Buğday Nişastası: Buğday tanesinin özünden elde edilen bu nişasta çeşidi en çok baklava hamuru açmada, sütlü tatlıların ve tatlı hamur işlerinin içerisinde kullanılır. Buğday nişastasının rengi, mısır nişastasına göre daha sarıdır. Patates Nişastası: Patates yüksek oranda doğal nişasta içerir.
Nişasta, bitkilerde meyve, tohum, kök gövdesi (rizom) ve yumru köklerde bulunur. Türkiye'de nişastanın başlıca kaynakları buğday, pirinç, patates ve mısırdır. Ekmek önemli bir nişasta kaynağı olup buğdaydan hazırlanır. Yemeklik baklagiller de (bakla, mercimek, bezelye, nohut) nişasta bakımından zengindir.
Un, nişasta ve pirinç ununun muhallebiye verdiği kıvam birbirinden çok farklıdır. O yüzden hiçbiri bir diğerinin yerini tam olarak tutmaz. Pirinç unu bağlayıcı özelliği çok fazla olmayan bir malzeme olduğu için sadece pirinç unu ile yapılan muhallebinin çok dağılgan bir yapısı vardır.
Sütlaca nişasta eklenmez. Nişastanın verdiği pelte dokusu sütlaç için uygun değildir. Sütlaç olabildiğince akışkan olmalıdır. Bunu da pirinç unu sağlar.
Daha kısa sürede sütlaç yapmak isterseniz ayrı bir kaseye süt alıp, içerisine pirinç unu ilave edip karıştırın. Kaynamakta olan sütlaçtan bir kepçe kadar pirinç unlu karışıma ekleyip ısı dengesi oluşturun. Sonrasında da kaynamakta olan karışıma dökün.
Nişastalı kurabiye yapımında; derin bir kaba 250 gr tereyağ, 2 buçuk su bardağı nişasta ve 1 su bardağı pudra şekeri ekleyin. Ardından 2 adet yumurta kırıp, elinizle karıştırın. Daha sonra karışım üzerine 1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya ve yaklaşık 2 buçuk su bardağı unu azar azar koyun.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kurabiye yapışmasın diye ne yapılır? Pişen kurabiyeler tepside soğuyunca yapışır ve parçalanarak çıkar. Bunu önlemek için kurabiye tepsisini yeniden fırına sokup kızdırın.
Nişasta, içerisine girdiği hamur işlerinin ağızda dağılan bir yapıda olmasını sağlar. Homojen bir görünüm elde eder ancak özellikle kurabiyelerde kum gibi denilen o kıvamı sağlayan malzemedir.
Cevabı anlamazsan yorumda belirt. Kolay gelsin. Açıklama: Yumurtada nişasta bulunmaz.
Buğday nişastası yerine mısır nişastası da kullanabilirsiniz.
Nişasta bazlı şekerin yoğun olarak tüketilmesi sonucu karaciğer yağlanması, pankreas kanseri, fibrozis, siroz, insülin hastalıkları, eklem iltihabı, hipertansiyon, koroner kalp hastalıkları ve türevi hastalıkların meydana gelebileceği bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştı.
Karbonatlı Kurabiye Tarifinin Püf Noktası
Karbonatı, limon ile önceden açarak karışıma eklerseniz, kurabiye piştikten sonra hem tadını hem de kokusunu almazsınız. Ayrıca, bu işlem ile kurabiyelerinizin oldukça yumuşak olmasını da sağlayabilirsiniz.
Kurabiyeleri önceden ısıtılmış fırında pişirmeye özen gösterin. Yapılan hatalardan biri de soğuk fırına ya da çok sıcak fırına kurabiyeleri vermek. Her ikisinde de kurabiyelerin formlarının bozulması ve dağılmaması için 165-180 derece arasında pişirmek önemli.
Azar azar mısır nişastasını ilave edelim ve yumuşak kıvamlı bir hamur yoğuralım. Sonra hamurdan küçük parçalar koparalım ve elimizle şekil verelim. Önceden ısıtılmış 180°C fırında, üzerleri çatlayana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirelim. Fırından fırına pişirme süresi değişebilir, kontrollü olalım.
Ararot Tozu
İle birlikte mısır nişastası ile aynı özellikler, pirinç unu için benzer bir ikame olarak kullanılabilir. Çorbaları, sosları ve yahnileri kalınlaştırmak için ararot kullanın.
Pirinçleri doğal yöntemlerle kurutma imkanınız yoksa, 40 derecelik fırında yaklaşık 15-20 dakika kurutmanız da yeterli olacaktır. Kuruyan pirinç tanelerini bir elekten geçirin. Kalan büyük parçaları havanda döverek eleme işlemini tamamı un haline gelene kadar tekrarlayın. Ev yapımı pirinç ununuz hazır!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri