gavs - Nişanyan Sözlük. Arapça ġws̠ kökünden gelen ġaws̠ غَوْث “yardıma çağırma veya çağırılma, imdat” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ġās̠a غَاثَ “yardıma çağırdı” fiilinin faˁl vezninde masdarıdır. Tasavvuf ıstılahında evliyaullahtan olup günahların affı için aracı olan kişiye bu ad verilir.
Dilimize Arapçadan girmiş olan gavs, yardım dilemek, medet ummak anlamına gelir. Kutup ise nokta ve merkez demektir. Birçok sözcük gibi bu iki kelime de tasavvufta farklı anlamlarda kullanılmıştır.
Kısaca gavs “velîler zümresinin başkanı ve insân-ı kâmil anlamında bir tasavvuf terimi” olarak adlandırılabilir. Gavs kelimesinin tam karşılığı bazı konularda kendisine müracaat edilen evliya ve alim mertebesindeki kişi anlamına gelir.
Kendisinden mânevî yardım istendiğinde kutba verilen unvan. Velîler zümresinin başkanı ve insân-ı kâmil anlamında bir tasavvuf terimi. Bu form aracılığıyla, sadece OSMANLILAR//8-mali-yapi maddesi ile alakalı mesajların iletilmesi rica olunur.
Kutub'a, kendisine sığınanlara yardım eden anlamında Gavs ya da "Gavsu'l-Azam" da denir.
İlgili 28 soru bulundu
Örneğin, bir insan Gavs-ı Azamı bir şefaatçi gibi yardıma çağırması, Allah'ın onun hürmetine “bir sıkıntısını” gidermesini istemesinde bir sakınca yoktur. Fakat Allah'ı devreye sokmadan Gavs'ın bizzat kendi başına -haşa Allah'a ihtiyaç duymaksızın- bir iş yapabileceğine inanmak şirktir.
allah'ı bırakıp da şeyhinden, pirinden, mürşidinden yardım uman rabıtaperest gafil münafıkların kullandığı söz.
Allah'ın esmaü'l-hüsnası arasında "Gavs-ı azam" diye bir isim yoktur. Allah'ın isimleri tevkifi olduğuna göre, Allah'a “Gavs-ı azam” diye bir isim vermek doğru değildir. Belki de “en büyük yardımcı” anlamında birileri tarafından, isim olarak değil de bu manayı ifade etmek için “Gavs-ı azam” kullanılabilir.
Menzil şeyhlerinden günümüzde son halkasını temsil eden Gavsı Sani Seyyid Abdulbaki El Hüseyni, 1943 yılında Siirt ilinin Baykan ilçesi'nde doğmuştur. Babası Nakşibendi Tarikatı'nın büyüklerinden olana Sadatı Kiramlardan Seyyid Abdulhakim el-Hüseyni'dir.
Manevî makamı esas alındığında daha çok kutup ya da kutbu'l-aktâb denildiği halde, özellikle kendisinden yardım istenilmesi durumunda "yardım eden" anlamında gavs ya da gavsu'l-âzam (en büyük gavs) olarak anılır. Ancak gavs ve kutub kelimeleri mücerret olarak kullanıldığında gavsu'l-âzam ve kutbu'l-aktâb anlaşılır.
Kamuoyunda Gavs-ı Sani Şeyh Abdülbaki Elhüseyni olarak bilinen Abdulbaki Erol'un yedi çocuğu bulunmaktadır.
Şettâriyye tarikatının Şeyh Muhammed Gavs'a (ö. 970/1563) nisbet edilen bir kolu.
“Gavs-ı Sânî Şeyh Seyyid Abdülbâkî Elhüseynî hazretleri tedavi gördüğü Emsey Hastanesi'nde bugün saat 14.10 itibarıyla ahirete irtihal etmiştir. Allah Teala rahmet eylesin. Bütün yakınlarına ve sevenlerine taziyelerimizi sunuyoruz.
Nakşibendiliğin Menzil kolunun şeyhi Abdülbaki Erol'un hayatını kaybetmesinin ardından tarikat üçe bölündü. Abdülbaki Erol hayattayken, oğulları Saki Erol, Fettah Erol ve Mübarek Erol'a halifelik vermişti. Böylece tarikat üçe bölünmüştü. Tarikata bağlı Semerkand Vakfı, Semerkand TV ve şirketler Mübarek Erol'a kalmıştı.
Dolayısıyla Peygamberimiz Resulullah (s.a.v)'in vefatından üç yüz yıl sonra İslam literatürene sokulmuş olan bir kavramdır. Ricalul Gaybın altında en temel noktada zirvede kutup vardır. Onun altında evtad, onun altında gavs vardır. Çeşitli alt kategorilere ulaşırlar.
Muhammed'in soyundan geliyor olması. Menzilcilerin lideri Abdulbaki Erol, ehlibeyt soyundandır ve peygamberin torunudur. Seyyid olan Abdulbaki Erol tarikat üyeleri tarafından Gavs-ı Sani olarak görülüyor. Peki nedir Gavs-ı Sani...
Gavs kelimesinin tam karşılığı bazı konularda kendisine müracaat edilen evliya ve alim mertebesindeki kişi anlamına gelir. Tasavvufta ve divan edebiyatında gavs terimini anlayabilmek için Kabz ve Bast terimlerini bilmek gerekiyor. Bast, ruhen rahatlama ve ferahlık anlamına gelir.
Büyük alim ve büyük Allah dostu olan Seyyid Abdulhakim el Hüseyni'nin (k.s) hayatı merak ediliyor. Gavs-ı Azam ve Gavs-ı Bilvanisi olarak da bilinen Seyyid Abdulhakim El Hüseyni hazretleri 1905 yılında Bitlis'in Baykan ilçesinin Bilvanis Köyünde dünyaya geldi.
Hicrî 1362 / miladî 1943 yılında Siirt ilinin Baykan ilçesine bağlı Taruni köyünde doğan Gavs-ı Sânî Şeyh Seyyid Abdülbâkî Elhüseynî, babası Gavs-ı Âzam Şeyh Seyyid Abdülhakîm Elhüseynî (kuddise sırruhû) Nakşibendî – Hâlidî Şeyhi idi.
Allah'ın her mertebedeki tecellilerine mazhar olan insan anlamında tasavvuf terimi. Allah dostu anlamında bir tasavvuf terimi. Tasavvuf ve İslâmî edebiyat alanlarında kullanılan bir terim.
"Kutup", tasavvufta “velîler zümresinin başkanı, dünyanın ve âlemin mânevî yöneticisi olduğuna inanılan velî” mânasında kullanılmıştır.
tasavvufta, yalnızca 'kutup' denildiği zaman en büyük velî anlaşılır. fakat kutbun yönetimi altındaki çeşitli velî gruplarının her birinin başkanına da kutup denilmektedir. bunun için en büyük velî olan kutbu diğerlerinden ayırmak amacıyla ona, kutupların kutbu anlamında kutbü'l-aktâb denilir.
Gavsı Sani Seyyid Abdulbaki (k.s.) Erol Hazretleri, Menzil tarikatinin şeyhidir. Gavsı Sani Sultan Seyyid Abdulbaki El-Hüseyni 2 Mayıs 1949 tarihinde dünyaya gelmiştir.
medet istemek, yardım istemek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri