Yoğurdu dondurarak ömrünü 4-6 ay uzatabilirsiniz. Derin dondurucuya koyarken torbanın ya da saklama kabının üzerinde bir etikete kalıcı bir kalemle dondurduğunuz tarihi yazın. Böylecene zamandır dondurucuda beklediğini anlayabilirsiniz.
3. adım sütü dondurmak için dondurucuya yerleştirmektir. Bunun için cam kavanozları veya kapaklı şişeleri tercih edebilirsiniz. Eğer şişe dondurucuya sığmıyorsa, sütü birkaç küçük kaba bölebilirsiniz. Süt dondurucuda 2-3 aya kadar muhafaza edilebilir.
Hazırlanan süzme yoğurt ağzı kapatılabilen saklama kaplarında saklanmalıdır. Süzme yoğurdun uzun süre dayanması ve tüketilebilmesi için mutlaka cam kavanozlarda ağzı sıkı halde kapalı bir biçimde saklanmasında fayda var.
Yoğurdu dondurmanın sağlık açısından hiçbir zararı yoktur. Hatta dondurmak yoğurdun içindeki sağlıklı kültürlere de zarar vermez. Ancak donup erimiş yoğurt kıvamını kaybeder, pütür pütür bir dokusu olur.
İlgili 21 soru bulundu
Et, tavuk ve deniz ürünleri: Daha evvel dondurulan ve çözülmeyen bir et besininiz varsa mutlaka tekrardan dondurucunun içine koymayın. Bu durumda zehirlenme ihtimaliniz vardır. Pişmiş Makarna: Makarnaları bol bol haşlayıp, başka bir gün hazır olması için dondurucuya koyduysanız hemen bu besini ortadan kaldırın.
Yoğurt ne kadar dayanır? Yoğurt besin değerini hızlı kaybeden bir gıda olduğundan açık ve ev yapımı yoğurtların 2-3 gün, hava ile temas etmeyecek şekilde paketlenmiş yoğurtların ise açıldıktan sonra 4-5 gün içinde tüketilmesi önerilir. Yoğurt bu süreden sonra besin değerini kaybetmeye ve bozulmaya başlayacaktır.
Yoğurt, serin ve soğuk ortamda muhafaza edilmelidir. Doğru ortam ve koşullarda muhafaza edilmemesi yoğurdun bozulmasına en büyük etkenlerden birisidir. Bütün süt ürünleri gibi yoğurt da oda sıcaklığında, daha sıcak ortamlarda ve doğrudan ışık alan ortamlarda uzun süre tutulmamalıdır. Aksi takdirde bozulur.
kullanacağınız mayanın içine yarım çay kaşığı şeker, yarım çay kaşığı da tuz koyarsanız yoğurdunuz ekşi olmaz. bunları mayanın içine koyduktan sonra da mayayı iyice karıştırın, özeyin. bir de mayayı lak diye dökmeyin sütün içine, yavaş yavaş kaşık kaşık dökün, bir yandan da karıştırın.
Buzdolabında muhafaza ederken kapalı bir kapta veya orijinal ambalajında muhafaza edilmelidir. Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir.
Çiğ Süt Ne Kadar Kaynatılmalı? Çiğ sütü satın aldıktan sonra tüketmek için kaynatma işleminden geçirmek gereklidir. Kaynayan sütteki zararlı mikroplar kırılır ve tüketime uygun hale gelir. Doktorlar çiğ sütün kaynatılmadan tüketilmemesini defalarca vurgulamaktadır.
Tüm şartlara uygun bir şekilde saklanırsa çiğ sütler kaynatılmadan buzdolabında 2 gün kadar dayanabiliyor. Ancak tüm saklanma şartları uygun değilse 1 gün içerisinde bozulabiliyor. Çiğ sütünüzü hemen kullanmayacaksanız ağzı sıkıca kapalı bir cam ya da plastik şişenin içerisinde buzdolabında saklamanızı öneririz.
Yoğurt Ne Kadar Sürede Bozulur? Ev yapımı yoğurtlar 2-3 gün içerisinde tüketilmeli, bu süreçte kapağı kapatılarak buzdolabında muhafaza edilmelidir. Paketlenmiş hazır yoğurtlar ise açıldıktan sonra 4-5 gün içinde tüketilmelidir. Bu süreden sonra yoğurt besin değerini kaybeder ve bozulmaya başlar.
Yüksek sıcaklık üzerinden mayalama yapıldığı vakit, fermantasyonu yapan bakteriler ölür. Her ne kadar geride az bir miktar bakteri kalsa bile, istenilen fermantasyon gerçekleşmez ve yoğurt jelimsi bir yapıya döner. Yani diğer bir ifade ile süner.
Evde yoğurt mayalamak için kullanılan süt pastörize edilmiş yani dışarıda satılan hazır kutu sütlerden ise yoğurt tutmaz. Maya için kullanılacak olan yoğurdun köy yoğurdu ya da süzme yoğurt olması önemlidir. Eğer hazır kap yoğurt kullanılırsa, yoğurt sulu bir kıvamda olacaktır.
Özellikle yoğurdun daha sert olması için kapağını açık bırakmak önemlidir. Mesela kapak yerine bir tel süzgeç koyulabilir ve bir bez vasıtasıyla sarılabilir. Bunun ardından ise 5 ya da 6 saat boyunca en az bekletilmeye bırakılmalıdır.
Ev yoğurdu ise çok daha çabuk ekşir. Yoğurtta ekşime söz konusu olduğunda sıcaklık kontrolü sağlıklı yapılmamış ve sıcak ortamda daha kolay gelişen lactobacillus hızla çoğalmış demektir. Bu sağlığa zararlı değildir, sadece yoğurdunuzu alışılagelmiş tadından uzaklaştırır.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Koyun yoğurdu, B6, kalsiyum ve B12 vitaminleri, magnezyum, riboflavin ve potasyum içermektedir. Koyun yoğurdunun hangi hastalıklara iyi geldiğine bakıldığında; kemik sağlığının desteklenebilmesi, sindirim sistemine yardımcı olması, kalp hastalığına iyi gelmesi ve osteoporoz riskini azaltması sayılabilmektedir.
Seçenekler: 2 kg97,05 TL/kg. 3 kg80,00 TL/kg.
Koyun yoğurdu kalsiyum içermektedir. Kalsiyum, yağ yakımını hızlandırır, Özellikle göbek bölgesindeki yağların yakımında koyun yoğurdu tüketimi faydalıdır. Kilo kontrolünde yoğurt önemli bir destekleyici besindir. İçerdiği yararlı bakteriler sebebiyle kızarıklık, sivilcelenme gibi cilt sorunlarına faydalıdır.
Dondurulmuş yoğurt, dondurma için sağlıklı bir alternatif değildir. Kek, kurabiye, şekerleme, çikolata, çikolata sosu, şekerli şurup gibi kalorili eklemeler toplam kalori alımını iki katına çıkarır. Ilımlı miktarlarda dondurulmuş yoğurt tüketebilirsiniz ancak aşırıya kaçmamalısınız.
Yoğurdu serin yerlerde muhafaza edin. Yoğurt buzdolaplarında muhafaza edilir. Buzdolabında muhafaza edilen yoğurtların ağzını mutlaka sıkıca kapatınız. Eğer yoğurdunuz ekşir ve yenmeyecek kıvama gelirse üzülmeyin.
Donmuş yoğurt, içerisinde protein, vitaminler, kalsiyum, demir ve probiyotikler bulundurması açısından sağlık için oldukça faydalıdır. Frozen yoğurt ile hem süt ve yoğurt hem de düşük kalorili hafif bir tatlı tüketilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri