Tasavvufta kâinatın yönetiminden sorumlu olduğuna inanılan velîler örgütünün başı.
Kendisinden mânevî yardım istendiğinde kutba verilen unvan. Velîler zümresinin başkanı ve insân-ı kâmil anlamında bir tasavvuf terimi. Bu form aracılığıyla, sadece OSMANLILAR//8-mali-yapi maddesi ile alakalı mesajların iletilmesi rica olunur.
Gavs, kendisine belli başlı konularda müracaat edilen, evliya ve alim mertebesinde yer alan kişi demektir. Tasavvufta ve divan edebiyatında gavs terimini anlayabilmek için Kabz ve Bast terimlerini bilmek gerekiyor. Bast, ruhen rahatlama ve ferahlık anlamına gelir.
Dolayısıyla Peygamberimiz Resulullah (s.a.v)'in vefatından üç yüz yıl sonra İslam literatürene sokulmuş olan bir kavramdır. Ricalul Gaybın altında en temel noktada zirvede kutup vardır. Onun altında evtad, onun altında gavs vardır. Çeşitli alt kategorilere ulaşırlar.
Kutub'a, kendisine sığınanlara yardım eden anlamında Gavs ya da "Gavsu'l-Azam" da denir.
İlgili 18 soru bulundu
Gavs kelimesinin tam karşılığı bazı konularda kendisine müracaat edilen evliya ve alim mertebesindeki kişi anlamına gelir. Tasavvufta ve divan edebiyatında gavs terimini anlayabilmek için Kabz ve Bast terimlerini bilmek gerekiyor. Bast, ruhen rahatlama ve ferahlık anlamına gelir.
Örneğin, bir insan Gavs-ı Azamı bir şefaatçi gibi yardıma çağırması, Allah'ın onun hürmetine “bir sıkıntısını” gidermesini istemesinde bir sakınca yoktur. Fakat Allah'ı devreye sokmadan Gavs'ın bizzat kendi başına -haşa Allah'a ihtiyaç duymaksızın- bir iş yapabileceğine inanmak şirktir.
Tasavvuf kitaplarında sıkça kullanılan Aktab-ı Erbaa (Dört Kutub) deyimi genellikle Abdülkadir Geylani, Ahmet Rufai, Ahmet Bedevi ve İbrahim Desuki'yi dile getirir. Bazen Ebu'l-Hasan eş-Şazeli (İbrahim Desuki yerine) dördüncü kutub olarak anılır.
İşte Seyyid Sıbğatullah Arvasi (k.s) çok acayip irşat edici ve takva sahibi bir Gavs'dı. Nereli derseniz kendisi Bitlis'e bağlı Hizan köyünde Gavs olmuş, ama kendisinden sonra bir bakıyorsun Gavs'lığının bereketi yerinde saymamış, ipi Seydayi Tahi (k.s) göğüsleyecektir.
İbnü'l-Arabî'ye göre diğer varlıklar gibi kutbun da ruhu ve sûreti vardır. Ruh eksen, sûret ise onun çevresinde dönendir. Resûl-i Ekrem'e vahiy gelmeden önce ve sonra olmak üzere iki kısım kutub vardır. Peygamberlerden oluşan önceki kutubların sayısı 313, sonrakilerin sayısı on ikidir.
890'da (1485) Hindistan'ın Gevâliyâr (Gwalior) bölgesinde doğdu. Soyunun Ferîdüddin Attâr'a kadar uzandığı söylenir.
İrşâd makamı birden çok gavs tarafından temsil edilebilir, dolayısıyla aynı anda birçok gavs bulunabilir. Fakat vücud makamı ancak tek gavs tarafından işgal edilebilir; bu nedenle her yüzyılda ancak bir vücud gavsi vardır.
Menzil cemaatinin lideri Abdulbaki Erol, böbrek yetmezliği nedeniyle Pendik Kurtköy'de bulunan özel bir hastanede tedavi görüyordu. 74 yaşındaki Erol, bugün saat 14.00 sıralarında hayatını kaybetti. Haberi alan cemaat üyeleri hastaneye akın etti.
Gavs'ımızın 5 Oğlu ve 2 Kızı Vardır...
Türkiye'deki en büyük ve siyasi olarak etkisi büyük yapılanmalardan olan Menzil cemaatinin 'şeyh'i, tarikat üyelerinin "gavs" olarak adlandırdığı Abdülbaki Erol, yaşamını yitirdi. Son dakika... Menzil şeyhi öldü mü, vefat mı etti, neden öldü?
Nakşibendî tarîkatının tüm güzelliklerini insanlığa duyurmuştur. ŞEYH SEYYİD ABDULBAKİ ELHÜSEYNİ NEDEN VEFAT ETTİ? Genç yaşlarında verem hastalığıyla da mücadele eden Menzil cemaatinin lideri Gavs-ı Sânî Hazretleri, böbrek yetmezliği nedeniyle 12 Temmuz 2023'te vefat etmiştir.
Gavsiyet: Bütün makamları kat etmiş, makamların sonlarına yaklaşmış, asrının en büyük söz sahibi konumuna gelmiş, meded veren, insalara manen yardım makamına erişmiş zatlara verilen bir unvandır... İlahi feyz ve cezbe onda tam tecelli etmiş. Adeta velayet şehrinin reisi olur.
Menzil Şeyhi Gavsı Sani Sultan Seyyid Abdulbaki El-Hüseyni 02.05.1949 yılında dünyaya gelen Seyyid Abdulbaki, ağabeyi Muhammed Raşit Elhüseyni'nin 1993 yılında Hak'ka yürümesinden sonra Menzil'de irşad görevini devralmıştır.
Menzil cemaatinin 'şeyh'i Abdülbaki Erol, 74 yaşında öldü. Yurttaşlar, Seyyid Abdülbaki Erol'un kim olduğunu, nereli, kaç yaşında ve neden öldüğünü merak ediyor.
Gavs, en büyük alimlere verilen simlerden biridir. Geçici ve Kevni Kutub olmak üzere ikiye ayrılır. Geçici kutublar, fikirleriyle ve kaleme aldığı eserlerle yol gösterir. Kevni kutub ise tarikat ehli demektir ve öldükten sonra bile kitaplarıyla, yaptıklarıyla örnek olmaya devam eder.
"Kutup", tasavvufta “velîler zümresinin başkanı, dünyanın ve âlemin mânevî yöneticisi olduğuna inanılan velî” mânasında kullanılmıştır.
Bunlar sırasıyla Aziz Mahmud Hüdai, Hz. Yuşa, Telli Baba ve Yahya Efendi...
Allah'ın esmaü'l-hüsnası arasında "Gavs-ı azam" diye bir isim yoktur. Allah'ın isimleri tevkifi olduğuna göre, Allah'a “Gavs-ı azam” diye bir isim vermek doğru değildir. Belki de “en büyük yardımcı” anlamında birileri tarafından, isim olarak değil de bu manayı ifade etmek için “Gavs-ı azam” kullanılabilir.
Selefîlere göre hayatta olan şahıslarla tevessül, istiğase ve teberrükte bulunmakta bir beis yokken, ölmüş kişilerle tevessül, istiğâse ve teberrükte bulunmak şirk olarak değerlendirilmektedir.
medet istemek, yardım istemek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri