İstisna faturası neden kesilir? KDV muafiyeti olan ihracat kayıtlı satışlar durumunda istisna faturası kesilir. Katma Değer Vergisi Kanunu uyarınca ihracat kayıtlı satışlarda ürün yurt dışına satılacağından KDV alınmıyor. Üretici tarafını ilgilendiren ihracat kayıtlı faturalar kesilirken faturaya KDV dahil edilmiyor.
Gelir İdaresi Başkanlığınca (GİB) içerisinde oluşturulan faturalarda KDV'siz fatura tipi de bulunmaktadır. Bu fatura tipi istisna faturadır. Ürün ve hizmet alışverişini belge altına alma işlemi olan fatura, her işletme için kullanımı zorunlu bir belgedir.
Bu faturada ibraz edilen detay yasalar çerçevesinde ihraç edilmek üzere olarak nitelendirilen mal ve hizmetleri kapsamaktadırlar. Yani bir diğer deyişle KDV tutarının sıfır olduğu mal ve hizmetler bu fatura hizmeti ile belgelenmektedirler.
İstisna kapsamında bir fatura kesiliyorsa İSTİSNA fatura tipi seçilip KDV Mevzuatında öngörülen istisna türlerinden hangisine göre işlem yapılacaksa ona karşılık gelen kod seçilmelidir. Eğer fatura istisna kapsamında düzenlenen bir fatura değilse SATIŞ fatura tipi seçilip 351 “ İstisna Olmayan Diğer” kodu seçilmelidir.
KDV'den Kimler Muaf Olabilir? İhracat işlemlerinde, teşvik belgeli yatırımlarda, diplomatik durumlarda, ithalatta, sosyal ve askeri durumlarda, petrol arama işlemleri gibi birçok alanda KDV muafiyeti bulunmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Şirketin karlı satış yapamaması ve stokladığı ürünlerin üzerindeki KDV'nin şirketin yarattığı satış potansiyelinden büyük olması Şirketin ihracat yapması ve dolayısıyla da yurt dışına sattığı mal ve hizmetlerin KDV'den muaf olması
3065 sayılı Kanunun (17/4-a) maddesi uyarınca, Gelir Vergisi Kanununa göre kazançları basit usulde tespit edilen mükelleflerin teslim ve hizmetleri KDV'den istisna edilmiş olup bu mükellefler tarafından KDV Beyannamesi verilmeyecektir.
Ürünün kendi istisna fatura kodu seçilerek, faturada belirtilmesi sağlanır. Eğer birden fazla ürün için KDV'siz fatura kesecekseniz ve hepsinin istisna kodu da birbirinden farklıysa, 350 – Diğerleri kodu seçilerek KDV muaf durumu belirtilir.
Eğer fiş veya fatura alınmazsa kayıt dışı satış yapılmış olunur ve bu alışveriş üzerinden vergi alınmamış olunur. Eğer fiş ya da fatura istemezsek satıcı mal satış fiyatı içinde yer alan KDV'yi devlete ödemek zorunda kalmaz böylece kendisine ek gelir sağlamış olur.
Her türlü döviz cinsinden fatura kesilmesi mevzuatımıza uygundur bu yönde herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir.
" 3065 Sayılı Kanunun 11 ve 12 maddelerine göre, yurt dışındaki müşterilere verilen ve yurt dışında faydalanılan hizmetler katma değer vergisinden müstesnadır.
Faturayı alıcı ve satıcı kayda almaz. Doğru fatura yeniden düzenlenir.
Bedelsiz 0 TL fatura kesilebilir mi? %100 iskonto ve 0 KDVli olacak şekilde 0 tutarlı fatura kesilebilmektedir.
Buna göre, toptan satış veya imalat işleriniz için düzenleyeceğiniz e-Fatura ve e-Arşiv faturalarında satışı yapılan mal veya hizmetlere ilişkin birim fiyatların KDV hariç olarak gösterilmesi gerekmektedir.
Bunlar ücretlilere; işyeri veya müştemilatında yemek verilmesi, yatacak yer veya konut tahsisi, işyerine taşınmaları, demirbaş olarak giyim eşyası verilmesidir. Bunların emsal bedeli üzerinden KDV hesaplanmaz.
“KDV Kanunu'nun 8. Maddesine göre, bu verginin mükellefi satıcılardır. Ancak, anılan vergi dolaylı bir vergi türü olup, verginin kanuni yüklenicisi yada diğer bir deyimle taşıyıcısı mal veya hizmetin alıcılarıdır.
Fatura kesmenin Serbest Meslek Makbuzu kesmeye göreavantajları ve dezavantajları şu şekilde sıralanabilir: Fatura ve Serbest Meslek Makbuzu kesiminde KDV hesabı zorunludur. Müşteri muhtasar beyanname ile sizin adınıza stopaj öder. Faturada stopaj olmaz ancak Serbest meslek Makbuzu kesilirken %20 stopaj hesabı yapılır.
KDV'yi ödeyen yegane taraf tüketicidir. KDV esasında satıcıya yansıtılır, satıcı da bu tutarı tüketiciye yansıtır ve ürünü ya da hizmeti satın alan taraf KDV öder.
İşlem amacına göre; satış faturası, irsaliyeli fatura, proforma fatura ve iade faturası olmak üzere 4 çeşit fatura vardır.
KDV sorumluluğu, alıcı ile satıcı arasında yarı yarıya bölüştürülmüş olur. Kısmi tevkifat hesaplanan verginin Bakanlıkça belirlenen kısmının alıcı tarafından beyan edilip ödenmesi, diğer kısmının ise işlemi (teslim ve hizmeti) yapan tarafından beyan edilip ödenmesidir.
Türkiye'ye KDV vergisi TBMM tarafından 3065 sayılı yasa ile 25/10/1984 tarihinde kabul edilip, 02/11/1984 tarihinde resmi gazetede yayınlanmış, 01/01/1985 tarihinden itibaren yürürlüğe konmuştur.
Katma Değer Vergisi, ürün ve hizmet alım satım sürecinde devletin satıcıdan aldığı fakat ilgili tutarın tüketiciye yansıtıldığı bir vergidir. Katma Değer Vergisinin alındığı durumlar şunlardır: Ticari, zirai, sanayi ve serbest meslek faaliyetleri çerçevesinde satılan ürün ve hizmetler. Yapılan ürün ve hizmet ...
1.1.1.
İŞLETME HESABI ESASINA GÖRE DEFTER TUTAN VE ; - Münhasıran uluslararası yük ve yolcu taşımacılığı, - Münhasıran şehirler arası yük taşımacılığı, - Münhasıran şehiriçi yük taşımacılığı, yapan mükellefler ile, bu tür taşımacılık işlerini bir arada yapanlar 3 ayda bir KDV beyannamesi verirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri