Bundan dolayı isimlerde iştikâk ve cumud vardır. Tasarruf ise bir kelimenin bir halden diğeri- ne geçmesidir ki, bu özellikteki fiillere mutasarrıf, olmayanlara ğayri mutasarrıf denmektedir.
'kesra ve tenvin alamayan ya da kesra ve tenvini kabul edemeyen kelime' demektir.
Mutasarrıf (Osmanlıca: متصرّف), Osmanlı idari sisteminde sancak veya liva mülki amiri. 15. ve 16. yüzyıllarda tımar temelli klasik Osmanlı toprak teşkilatı bozulmaya başlamış ve 17. yüzyıldan itibaren mutasarrıflık adı verilen idari makam oluşturulmuştur.
belirli olduğu zaman tenvin almaz, belirsiz olduğu zaman tenvin alır. Ama ötre, üstün ve esre olma durumu değişmez. gayrı munsarif bir kelimedir. kelimenin sonunun esrelenmesi gerekirdi.
Tasarruf etmek hem tutumlu olmak hem de idare etmek anlamına gelir. Bu kelimeden türetilmiş olan mutasarrıf sözcüğü ise tasarruf eden, yöneten ve idare eden gibi anlamlara gelir.
İlgili 32 soru bulundu
Osmanlı taşra teşkilâtında sancak veya livânın mülkî âmiri için kullanılan unvan. Bayrak, bunun temsil ettiği askerî birlik ve idarî bölge için kullanılan bir terim.
Osmanlı ordusunda ise kaleleri koruyan askerlere müstahfız denilirdi. 1826'da Yeniçeri Ocağının kaldırılmasıyla beraber müstahfızlık da ortadan kalkmıştır. Redif teşkilatının oluşturulmasının ardından, müstahfızlık rediflikten sonraki askerlik hizmetinde bulunanlar için kullanılmıştır.
Müfred munsarif isimlerde, munsarif cemi teksirlerde ve cem-i müennes salimlerde sonda bulunan kesre cerin göstergesidir. Sarf tenvin demektir. Buna göre munsarif demek, tenvin kabül eden isimlerdir.
Eğer bir işletme, karşı taraftan alacak ve borç hesaplarına ait ve bu kalemlerden artan tutarı gösterir belgeyi aldıktan sonra bir ay içerisinde karşı itirazda bulunmaz ise tutarı kabul etmiş ve mutabık olmuş sayılır.
Yapılmış, kurulmuş ya da bina olmuş şeklinde anlamı üzerinden mebni kelimesi öne çıkar. Aynı zamanda yardımcı şekilde zarf olarak -den ödülü ve -den dolayı gibi anlamlar kapsamında kullanılır.
Tanzimat'tan sonra bir sancağın (liva) en büyük mülkî amirine verilen san. Osmanlı Devleti'nde ülke, vilayet, sancak, kaza, nahiye olmak üzere idarî birimlere ayrılmıştı. “Vilayet”in başında “vali”, “sancak”ın “mutasarrıf”, “kaza”nın “kaymakam”, “nahiye”nin ise “nahiye müdürü” bulunuyordu.
1. Bayrak. 2. Mülki idarede kaza-vilayet arasında bir derece, sancak.
Sancakbeyi, Osmanlı Devleti'nde yöneticilere, veya Osmanlı idaresinde bulunan idari ve askeri yapılanmada beylerbeyliklerden sonra gelen sancakları yöneten kişidir. Sancak beyi, savaş zamanı emri altındaki tımarlı sipahiler ile beylerbeyinin emri altına girmişlerdir.
1.Birbirine uyan, birbiri ile uyum sağlayan, aralarında anlaşmazlık olmayan kişi, kurum ve gruplar. 2.Uygun, uyumlu. Mutabık olmak: Arasında anlaşmazlık olmaması durumu.
"Mutabık" kelimesi, aynı fikirde olma, uzlaşma veya bir konuda anlaşma anlamına gelir. Aynı görüşte olma durumunu ifade eder.
Mutabakat, iş anlaşması bulunan firmaların, tarafların belirlediği dönemlerde karşılıklı olarak borç ve alacak durumlarını teyit etmeleri anlamına gelir.
- Mufred: Tek varlığı gösteren isimler - Musennâ: ki varlığı gösteren isimler - Cemî: Üç veya daha fazla varlığı gösteren isimler. Bir tek varlığı gösteren sözcük yapısına müfred (tekil) adı verilir.
1- Fail, 2-Mübteda, 3- Haber, 4- Fiile benzeyen harflerin haberi, 5- Nakıs fiillerin ismi ve 6- Cinsini nefyeden yani genel olumsuzluk bildiren lâ'nın (لا) haberi ref alameti alırlar.
Osmanlı askerî teşkilâtında kale muhafızları için kullanılan terim. Sözlükte “korumak; ezberlemek” anlamlarındaki hıfz kökünün “istif'âl” kalıbından türeyen müstahfız kelimesi “koruyan, muhafaza eden” demektir.
Dizdar kalenin ve şehrin güvenliğinden sorumlu bir yöneticidir. Timar sahibi olması dolayısıyla bir askerîdir. Sefer zamanında sefere çağ- rıldığında orduya katılmakla yükümlüdür. Bundan dolayı bağlı bulundu- ğu makam beylerbeyi ve sancakbeyidir.
Eşkinci tabiri daha ziyade reâyâ statüsündeki bazı kişiler arasından seçilip yetiştirilerek teçhiz edilen ve sefere çıkan askerler için kullanılırdı. Bunlar timarlı sipahilerin sefere götürdüğü cebelüleri oluşturmaktaydı. Böyle bir yükümlülüğü olan kişiler bazı vergilerden kısmen veya tamamen muaf tutulurdu.
Livanın bir alt yönetim birimi olan kazanın mülki amiri kaymakamdır. Kaymakam, kazada idari, mali ve güvenliğe dair konulardan sorumlu tutulmuştur. Devlet tarafından atanması öngörülen kaymakamın birinci derece amiri liva mutasarrıfıdır.
“Birinin yerine geçen, vekil”2 anlamına gelen naib, ilk olarak devlet idaresindeki görevlilerin yerine geçici süre ile bakan kişiler hakkında kullanılmış olup hüküm- dar vekili olmaları sebebiyle vezirlere naib-i saltanat denilmiştir.
Sözlükte “başkasının işini gören, dostluk gösteren, bakımını üstlenen” gibi anlamlar taşıyan mütevellî kelimesi terim olarak vakfiye şartları, şer'î hükümler ve mer'î mevzuat çerçevesinde vakfın işlerini idare etmek üzere görevlendirilen kimseyi ifade eder.
Terimin ilk olarak İran coğrafyasında ortaya çıktığı, daha sonra Selçuklular aracılığıyla Osmanlı Devleti'ne geçtiği tahmin edilmektedir. Reaya sınıfının görevi üretim yapmak ve vergi vermektir. Kelimenin diğer anlamı "koyun sürüsü"dür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri