En etkili gaz giderici 'simetikon' etken maddeli ilaçlar; şişkinlik ve gerilmeyi azaltır. Lubiproston ve linaklotide etken maddeli ilaçlar ise kabızlık sorunu yaşayan irritabl bağırsak sendromundaki şişkinliğin azalmasını sağlamaktadır.
Gazı geçirmenin en pratik yollarından biri maden suyu içmektir. Beslenme uzmanlarına göre maden suyu şişeden değil bardakta ve limon ile birlikte içilmelidir.
Gaz varlığı rahatsız edici ve utanç verici olabilir, ancak gaz sancısı yaşamı tehdit edici bir problem değildir. Vücuttaki gaz, ağız aracılığıyla geğirme yoluyla veya rektumdan geçirilerek dışarı atılır. Çoğu insan günde yaklaşık 1 ila 4 litre gaz üretir ve günde yaklaşık 14 kez gaz çıkarır.
Zencefil, mide bulantısı, hazımsızlık, gaz sıkışması ve mide nezlesine iyi gelir. Papatya çayı, rahatlatıcı etkisinin yanı sıra yatıştırıcı özelliğiyle gaz krampları engeller, iltihap giderici bir katkı sağlar. Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur.
Yemek sonrasında dik oturmak ve ılık içecekler içmek de yardımcı olabilir. Beslenme ve egzersiz değişiklikleri ile giderilemeyen bağırsak gazı problemi, nane, kekik gibi spazm giderici ve gaz çıkışını kolaylaştıran bitki çayları kullanımı ile giderilebilir.
İlgili 22 soru bulundu
Mide üşütmesi veya gıda zehirlenmesinde olduğu gibi bazı akut hastalıklarda, aşırı gaz meydana gelebilir. Divertikülit, İritabıl bağırsak sendromu veya ülseratif kolit ya da Crohn hastalığı gibi enflamatuar bağırsak hastalığının olduğu daha ciddi kronik durumlardaki bir kaç belirtiden biri de gaz olabilmektedir.
Gaz sıkışması ağrısı karın, mide bölgesinden başka vücut bölümlerine de vurabilmektedir. Gaz sıkışması ağrısı göğüs, sırt, kasık ve belde de hissedilebilmektedir. Karın bölgesinden vücudun farklı kısımlarına vuran ağrıların sebeplerinin uzman bir hekime başvurularak araştırılması gerekmektedir.
Yemeklerden sonra ağızdan gaz çıkarma (geğirme), yutulan gazın dışarı atılmasını sağlar. Bu sayede karındaki şişlik ve rahatsızlık hissi giderilmiş olur. Hızlı yemek yemek, sakız çiğnemek, kola ya da bira gibi gazlı içecekler içmek, sigara içmek gibi davranışlar; daha fazla hava yutulmasına sebep olabilir.
Şiddetli derecede gaz sıkışması çeken bireylerde, midenin ve bağırsakların rahatlaması adına bazı ilaçlar kullanılabilmektedir. Gaz sıkışmasının önlenmesi adına evde doğal yöntemler de oldukça etkili olmaktadır. Doğal besinlerin içerisinde; kimyon, zencefil, sirke, tarçın, rezene tohumu gibi bitkiler bulunmaktadır.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Gaz çıkarmanın en etkili yollarından birisi olan ve ilki olarak akla gelen, bir kanepe veya yatağa cenin pozisyonunda yatmaktır. Bu şekilde en az 15 - 20 dakika kadar kalmanız büyük ölçüde rahatlamanıza sebep olacaktır.
En etkili gaz giderici 'simetikon' etken maddeli ilaçlar; şişkinlik ve gerilmeyi azaltır. Lubiproston ve linaklotide etken maddeli ilaçlar ise kabızlık sorunu yaşayan irritabl bağırsak sendromundaki şişkinliğin azalmasını sağlamaktadır.
Maden suyu mide gazına iyi gelir mi? Hazımsızlığınız için 1 soda tüketmek mide gazınızı rahatlatacaktır. Dolayısıyla mide gazı problemi yaşadığınız durumlarda soda içerek bu şikayetlerinizi azaltabilirsiniz.
İbrahim Saraçoğlu tarafından tavsiye edilen ebegümeci kürünü yapmak için yapmanız gereken tek şey 15 gün boyunca günde bir kere olacak şekilde bir tatlı kaşığı iri taneli ebegümeci bitkisini bir bardak su yardımı ile yutmak. Ebegümeci kürü dışında gaz sıkışmasına iyi gelen İbrahim Saraçoğlu kürü de bulunur.
Yine bir bardak su ve bir tatlı kaşığı rezenemizi cezveye alarak 7-8 dakika demliyoruz. Tohumlarını süzdükten sonra içiyoruz. Günde 2-3 bardak tüketebilirsiniz. Bu iki yöntemle siz de gaz ve şişkinlik problemlerinizden kurtulacaksınız.
Kuru baklagiller ve bulgur, turunçgiller (portakal – mandalina – greyfurt – limon) ve karpuz – kavun gaz yapıcı özelliği baskın olan besinlerdir. Dikkatli tüketiniz. Rezene Çayı, gaz problemlerinizin azalmasına yardım eder. Yemeklerden sonra veya kendinizi kötü hissettiğinizde içebilirsiniz.
Evde kendi kendinize uygulayabileceğiniz bazı bitkisel yöntemler bulunmaktadır. Bunlar; Zencefil tüketimi, kimyon tüketimi, sirke tüketimi, tarçın ve karbonat gibi doğal yöntemlerin yanı sıra sıcak su torbası uygulayarak da gaz sıkışması ve sancılara fayda sağlayabilirsiniz.
Suya 1 çay kaşığı kimyonu ekleyip karıştırın. Bir taşım daha kaynatın, şekerini ekleyin, ılımaya bırakın, ılıyınca bir tülbent yardımıyla kimyon çayını süzün. Yeterli ısıda soğuyunca bebeğinize 2 çay kaşığı verebilirsiniz. Kesinlikle faydasını görürsünüz.
Lif açısından zengin besinler de mide şişkinliğine iyi gelir. Tam tahıllar, meyve ve sebzeler, yulaf ezmesi ve keten tohumu gibi besinler sindirim sistemi çalışmasını düzenleyerek şişkinliği önleyebilir. Bazı baharatlar da mide şişkinliğini hafifletmede etkili olabilir.
Kabızlık, şişkinliği ve gaz sıkışmasını artırır. Artan su alımı ve fiziksel aktivite kabızlığa karşı etkili olabilir. Probiyotik takviyeleri, bağırsaktaki bakteri ortamını iyileştirdiği için gaz ve şişkinlik semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir.
FAZLA ŞİŞKİNLİK KALP ÇARPINTISI YAPABİLİR
Gazın artması öncelikle mide ve bağırsaklarda şişkinliğe yol açar. Şişkinlik ise karın ağrısına, kapladığı hacimle nefes darlığına çok daha ilerlerse kalp de çarpıntılara yol açabilir. Vücudumuz tüm aksaklıklarda kendisini korumak üzere programlanmıştır.
Pirinç, sarımsak, muz, fesleğen, hint safranı, nane, muz, keten yağı gibi besinler gaz yapmayan yiyecekler arasında başta gelir ve sindirim sistemimi rahatlatır.
Gaz çıkaramama nedeniyle oluşan gaz sancısı, genellikle 1 hafta içinde kendiliğinden geçer.
Gaz sancısının süresi kişiden kişiye ve gaz sorunun neden geliştiğine bağlı değişkenlik gösterir. Bazı sancılar dakikalar içerisinde gaz çıkarma ile geçerken bazı sancılar ise günlerce sürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri