Gaz kelebeği neden bozulur? sorusu performans düşüklüğü yaşayan araç sürücülerinin aklına gelmektedir. Gaz kelebeği bozulma sebeplerinden en büyük olanı kelebeğin artık çok kirlenmesinden kaynaklanmaktadır. Düzenli olarak temizlenmeyen gaz kelebeğinde bozulmalar yaşanabilmektedir.
Gaz kelebeğinde bir arıza olursa aracın hava alma ve yakıt yakma sistemlerinde hatalar gözlenebilir. Gösterge panelinde motor arıza ışığı yanabilir. Hava akış miktarında sorun yaşandığında aracın motorunda bir sorun varmış gibi görünebilir. Motora dolması gereken hava alınamadığında araç düzgün çalışmaz.
Motor, rölantide istikrarsız çalışıyorsa (yüksek rölanti hızına sahip olabilir), Yakıt verimliliğinde azalma yaşanıyorsa, Araçta emisyon sorunları yaşanıyorsa, Gösterge panelinde “Motor Arıza” ışığını yanıyorsa (eğer gaz kelebeği arızası yaşanıyorsa motor arıza ışığı yanar).
Sürücü, gaz pedalına bastığında aracın tepkisi normalden daha az olabilir ve araçta gecikmeler yaşanabilir. Motor titremesi: Arıza aracın motorunda titreme veya sarsıntıya neden olabilir. Bu titreme, gaz kelebeği açılırken veya kapanırken daha belirgin olabilir.
Gaz kelebeği arızaları arasında en sık karşılaşılan arıza; gaz kelebeği konum sensörü arızasıdır. Gaz kelebeği adaptasyonunun bozulmasını, gaz kelebeği potansiyometresi arızası olarak da adlandırabiliriz. Tüm bu arızaları kısmen de olsa tamir edebilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
%11 indirimle GAZ KELEBEĞİ CLIO MEGANE LOGAN SANDERO 1.4 1.6 K7J E7J 3.899 TL'ye, %6 indirimle Seat Toledo Gaz Kelebeği Cey 06A133064J 2.307 TL'ye, %12 indirimle GAZ KONTROL UNITESI (KELEBEK) TRANSPORTER T6 TOUAREG CRAFTER BJJ BJL BJK BJM CEBA CEBB CECA CECB BPD SUPSAN-TB0044 2.287 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Evet, oto gaz kelebeği aracınızın performansı belirli ölçüde etkilemektedir. Oto gaz kelebeğinin araç performansına etkisi; aracın tasarımına, motor tipine ve diğer pek çok faktöre göre değişiklik göstermektedir.
Boğaz kelebeği de denen gaz kelebeğinin temizlenmesi için sökülmesi gerekmektedir. Bu nedenle gerekli olan işlemin alanında uzman kişiler tarafından yapılması önemlidir. Gaz kelebeği temizleme spreyi kullanılarak da temizlik işlemi yapmak mümkündür.
Boğaz kelebeği temizlenmezse adaptasyonu sağlanamaz, hava yakıt karışım oranı tam olarak ayarlanamaz ve aracın çeşitli bağlantı noktaları ile iletişime geçilemez. Bu nedenle boğaz kelebeğinin kirlenmesi benzinli araçların çalışma performansının düşmesine neden olur.
Gaz kelebeği, hava filtresinden sonra, emme manifoldundan önce, emme manifolduna bağlı olan genelde plastik bazen alüminyum olan hava giriş borusu üzerinde bulunur.
Belirtiler; Düzensiz Rölanti Devri: Arızalı olan rölanti valfi tarafından gösterilen en büyük belirti yanlış rölanti devridir. Rölanti valfi, motoru sabit bir devirde tutmak için programlanır. Arızalanması halinde devrin düşmesine ya da aşırı yükselmesine neden olabilir.
Gaz kelebeği ya da boğaz kelebeği; benzinli motorlarda emme manifoldundan silindirlere alınan hava miktarını ayarlamaya yarayan parçaya verilen isimdir. Gaz pedalına basma miktarına göre açılıp kapanan gaz kelebeği, silindirlere giren hava miktarını belirler.
Motorun içine ve dışına giden hava akışını daha iyi performans ve Egzoz Gazı Sıcaklığını (EGT) düşürün.
Gaz Kelebeği Ne İşe Yarar? Benzinli araçlarda motorun çalışabilmesi için motor içerisine belli miktarda bir havanın girişi gerekmektedir. Gaz kelebeği hava girişini ve gerekli hava miktarını ayarlayan parçadır. Bu sayede motorun düzgün çalışmasını sağlayan ve güç sistemini harekete geçiren önemli parçalardan biridir.
Şimdi öncelikle kelebeğin içindeki kelebeği açıp kapatan hareketli kısma dokunmuyoruz. Eğer orayla oynarsanız yüksek ihtimal kelebek bozulur. Balata spreyi sıkın yumuşak bir fırça veya bez yardımıyla temizleyin.
Benzinli araçlarda emme monifoldu ve gaz kelebeği bölgesinde tipik kirlenmeleri ve kurumları temizlemek için özel aktif solvent madde. Yağ, reçine, yapışkan vs gibi tüm kurumları ve kirleri çözer ve temizler.
Gaz kelebeğinin yağlanmasının nedeni kater havalandırma sistemidir.
Gaz kelebeğine adaptasyon yapılmaz ise genelde rölanti sorunları, tekleme ve rölantide stop etme gibi şikayetler ortaya çıkabiliyor.
Evet yapılabilir tabii ki ancak nasıl bir kir olduğuna bağlı olarak daha ideal çözümler de var.. Örneğin balata spreyi yağsız olmasından dolayı boğaz temizliği için daha idealdir.. WD40 ile temizledikten sonra yağını silmeniz gerekir yoksa tozlar yapışır hava akışını kötü yönde etkiler..
Emiş bölgesinde ve gaz kelebeği bölgesinde tipik kirlenmeleri ve kurumları temizlemek için özel aktif solvent madde. Yağ, reçine, yapışkan vs gibi tüm kurumları ve kirleri çözer ve temizler. Hareketli parçaların çalışmasını sağlar ve yakıt tüketimini azaltır.
Motor durdurulduğunda, temizlenecek tüm parçalara püskürtün ve aktif maddenin 2-3 dakika boyunca tepkimesini bekleyin. Motoru çalıştırdıktan 30 saniye sonra motor devrini yükselterek,tortuları gevşetmek için emme valfi ve gaz kelebeği alanına püskürtün.
Gaz pedalı konum sensörü, gaz pedalına ne zaman basıldığını algılayan bir sensördür. Gaz kelebeği gövdesi üzerinde bulunur ve genellikle ECU'ya bağlanır. Genellikle ne kadar gaz pedalına basıldığını tespit etmek için kullanılır. Gaz pedalı konum sensörü arızalanırsa, motor ne kadar gaz pedalına basıldığını algılayamaz.
Kelebek yoktur. Daha eskilerde stop etmek için jikle tarzı bir tel ile bağlı hava klepesi vardı. Bahsedilen ile aynı mantık. Dizeldeki kelebek sarsintisiz stop ettirme ve motor yeterli egr yapamadigi zaman emme agzini kapatip daha fazla egr yapmasi icin var.
Dizel motorlarda gaz kelebeği bulunmaz (bu görevde), dizel motorlarda motora giren hava miktarı ayarlanarak motor devri değiştirilmez; dizellerde gaz pedalı yakıt enjeksiyonunu yani enjektörleri kumanda eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri