Aslında kokusuz bir gaz olan doğalgaz, doğalgaz kaçağı olması durumunda kolayca anlaşılabilmesi için çürük sarımsak kokusuyla kokulandırmıştır. Benzer bir koku duyduğunuzda; Kapı ve pencereyi açıp, ortamı havalandırınız.
Kokusuz olan doğalgaz herhangi bir kaçak durumunda anlaşılabilmesi için özel bir koku geliştirilerek dağıtıma sunulur. Çürük sarımsak yada yumurta kokusu alıyorsanız doğalgaz kaçağı var demektir. Kaçağı saptamanın başka bir yolu ise gaz dedektörü taktırmaktır.
Doğalgaz renksiz ve kokusuz bir gaz ve hissedilmiyor. Onun için BOTAŞ sarımsak kokusu veriyor. Ama karbonmonoksit gazına böyle bir koku imkanı verilemiyor. Karbonmonoksit gazı uzun süre hissedilmiyor. 40 saniyede beyin ölümünü gerçekleştiren bir gaz" diye konuştu.
Doğalgaz kaçağı olduğu zaman kokusundan kaçak olup olmağını aslında çok kolay anlarız. Normal durumlarda doğalgazın kokusu olmamaktadır ancak gaz kaçağı olduğu zaman koku salgılanmakta böylece doğalgaz kaçağı olduğun salgılamış olduğu kokudan kolayca anlarız.
Doğalgaz; %95 metan, az miktarda da etan, propan atom, bütan ve karbondioksitten oluşan renksiz, kokusuz ve havadan hafif bir gazdır. Doğalgaz kokusuz olduğundan kaçakların farkedilebilmesi için özel olarak kokulandırılır.
İlgili 18 soru bulundu
Aslında kokusuz bir gaz olan doğalgaz, doğalgaz kaçağı olması durumunda kolayca anlaşılabilmesi için çürük sarımsak kokusuyla kokulandırmıştır. Benzer bir koku duyduğunuzda; Kapı ve pencereyi açıp, ortamı havalandırınız. Ana vanayı kapatınız.
Kombi içerisindeki gaz valfinin bozulması durumunda gaz kaçağı meydana gelebilir. Bu nedenle arıza mümkün olan kısa sürede mutlaka giderilmelidir.
Tüp gaz (LPG) havadan ağır olduğundan bu tür gazların birikimi döşeme üzerinde olmaktadır. Doğalgaz ise havadan hafif olduğundan tavan döşemesi altında kalan boşlukta birikmektedir.
Doğalgaz sızıntısı engellemek ve sızın olan bölgeyi onarmak için uygulanan yönteme göre gaz kaçağı tamir fiyatları değişkenlik gösterir. Günümüzde en basit gaz kaçağı tamiri 300 – 400TL'den başlamaktadır.
Çakmak, kibrit ve ateş yakmayın. - Komşunuzdan veya en yakın bir yerden doğalgaz acil hattını (187 No'lu telefon) arayın. Ulaşamama durumunda itfaiyeyi (110 No'lu telefon) arayın. - Kapı zilini kullanmayın ve kullandırmayın.
Milyonlarca evde kullanılan doğalgaz, gerekli önlemler alınmadığında tıpkı odun ve kömür sobası gibi karbonmonoksit zehirlenmesine neden olabiliyor. Yapılan araştırmalarda karbonmonoksit zehirlenmesine maruz kalan kişilerin yaklaşık yarısının hayatını kaybediyor.
Karbonmonoksit zehirlenmesi, kan dolaşımınızda karbonmonoksit oluştuğunda meydana gelir. Havada çok fazla karbonmonoksit mevcut olduğunda, vücut kırmızı kan hücrelerindeki oksijeni karbonmonoksit ile değiştirir. Bu durum, ciddi doku hasarına ve hatta ölüme sebebiyet verebilmektedir.
Doğalgaz kaçağı genellikle bakımı yapılmayan kombilerde meydana gelir. Ancak doğal gaz kaçağını herkes yaşamaz. Çünkü çoğu insan gerekli önlemleri aldığı için bu konuda bir sorunda yaşanmamış olur. Borularda herhangi bir sebepten dolayı çatlama, kırılma meydana gelmesi sonucunda doğalgaz kaçağı oluşur.
Bulaşık deterjanını bir su ile karıştırın ve köpürtün. Şüphelendiğiniz bağlantı noktalarına uygulayın ve gaz kaçtığını gösteren kabarcıklar olup olmadığına kontrol edin. Gaz kaçağı bulmanın en kesin yolu doğal gaz kaçak dedektörü kullanmaktır.
Daire/bina girişindeki doğal gaz giriş vanasını kapatınız. Dairenizin/ binanızın elektriğini kestiriniz. Bina sakinlerini uyarınız. Gaz içermeyen bir yerden İGDAŞ 187 Doğal gaz Acil Hattına haber veriniz.
Eğer kombinizin su basıncı sürekli olarak düşüyor ve kombi devreden çıkıyorsa bu durumda tesisatta kaçak var demektir. Kombi yeterli miktarda suyu içine alamadığı için devreden çıkmakta ve kombiye su basılana kadar devreye girmemektedir. Bu durum ise peteklerin soğumasına sebep olur.
250 TL - 1000 TL
Profesyonel ve güvenilir Doğalgaz Kaçağı Tespiti hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Doğalgaz Kaçağı Tespiti fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Parkelerde kabarma ve şişme olursa kombi su kaçağı belirtisi var demektir. Duvarlarda nemlenme, rutubet ve küf kokusu varsa doğalgaz tesisatı su kaçırıyor demektir. Yüzeylerde küçük su birikintileri varsa kalorifer tesisatı su kaçırıyor anlamına gelir.
Kaçak oluşumunun en temel sebebi gaz birikmesinden kaynaklanmaktadır. Yani sızıntı esnasında ortaya çıkan gaz belli bir alanda birikir. Hava desteği ve profesyonel cihazlar ile gaz sızıntısı saptanır. Gaz sızıntısı olduğunda ortaya çıkan gaz havadan kendisini ayrıştırır.
LPG renksiz ve kokusuz bir gazdır. Ancak oluşabilecek bir sızıntının hemen anlaşılması için rafinerilerde özellikle kokulandırılmıştır. Ham petrolün rafinelerde arıtılmasıyla veya doğal gazdan elde edilen LPG, çelik tüplere doldurularak tüketiciye sunulur.
Ölümcül zehirlenme türlerinden birisi olan “doğal gaz zehirlenmesi“ önlem alınıp müdahale edilmediğinde sonuçları ölümcül olabilmektedir. Doğal gaz zehirlenmeleri diğer zehirlenmelere göre çok daha farklıdır. İnsanlar zehirlendiklerini fark etmemektedirler.
Konvansiyonel kombilerde yanan doğalgazdan oluşan atık gaz ve beraberinde oluşan su buharı direkt bacadan dışarı çıkar. Yoğuşmalı kombilerde ise atık gaz sisteminin önüne eklenen ısı eşanjörü sayesinde gaz bacadan çıkmadan önce gazdaki su buharı ayrıştırılıp enerjiye dönüştürülerek yeniden kullanılır.
Ocağınız da yanmıyorsa dairenizde gaz kesintisi olduğu anlamına gelir. Daha sonra kapı dışında yer alan ana vanayı kontrol edip gaz gelip gelmediğini anlayabilirsiniz. Eğer gaz vanası boruyla aynı hizada ise açık, tam tersi yöndeyse ise kapalı demektir. Bu durumda açık yöne çevirmelisiniz.
Tank içerisinde azot gazı yetersiz olduğunda bar göstergesinde yükselme olur ve cihaz su akıtır. Su basıncındaki azalma kombinin arızaya geçmesine sebep olabilir. Kombi cihazların genleşme tankların içerisinde bulunan azot gazı miktarı ortalama 2 ila 3 yıl içerisinde kullanımda dolayı kayıba uğrar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri