Genellikle ne kadar gaz pedalına basıldığını tespit etmek için kullanılır. Gaz pedalı konum sensörü arızalanırsa, motor ne kadar gaz pedalına basıldığını algılayamaz. Bu da aracın ani hareketler yapmasına neden olur.
Gaz pedalı sensörü arızalanırsa, aşağıdaki arıza belirtileri ortaya çıkabilir: Artan motor rölanti hızı Gaz pedalına basıldığında araç yanıt vermiyor. Araç “acil durum moduna” geçiyor.
GAZ KELEBEĞİ POTANSİYOMETRESİ ARIZASI: BELİRTİLER
Arızalı bir gaz kelebeği potansiyometresi, şu şekilde kendini gösterebilir: Motor sarsılıyor ve/veya tekliyor. Motor gaza iyi tepki vermiyor. Kötü marş davranışı
Gaz kelebeğinde bir arıza olursa aracın hava alma ve yakıt yakma sistemlerinde hatalar gözlenebilir. Gösterge panelinde motor arıza ışığı yanabilir. Hava akış miktarında sorun yaşandığında aracın motorunda bir sorun varmış gibi görünebilir. Motora dolması gereken hava alınamadığında araç düzgün çalışmaz.
Gaz pedalı konum sensörü konum olarak gaz kelebeğinin yan tarafında bulunur. Gaz kelebeği ise emme manifoldunun giriş kısmında, hava filtresinden sonra yer almaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Gaz pedalı konum sensörü arızalanırsa motor kontrol ünitesi gaz pedalından veri alamaz ve aracın hızını kontrol edemez. Bu durum da aracın kontrolünün zorlaştığı ve bir çarpışmaya neden olabileceği anlamına gelir. Gaz pedalı konum sensörü kendi kendine veya gaz kelebeği konum sensörü arızalandığında arızalanabilir.
Krank sensörü veya volan sensörü motorun devir sayısını ölçmek için kullanılan elektronik bir aksamdır. Motorun devir sayısının belirlenmesi araç kullanımında hayati bir öneme sahiptir. Krank sensörünün arızalanması durumunda düzensiz vites geçişleri gibi sorunlardan dolayı motor ömrü azalabilmektedir.
150 TL - 1500 TL
En uygun Boğaz Kelebeği Temizleme fiyatları Armut'ta seni bekliyor. Profesyonel ve güvenilir Boğaz Kelebeği Temizleme hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Boğaz Kelebeği Temizleme fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Özel temizleme spreyi ile gaz kelebeği temizliği gerçekleştirilir. Bu spreyler, yağ ve kir artıklarının çözülmesini sağlar. Temizlik sırasında fırça ve bezlerden faydalanabilirsiniz. Daha sonra kelebek, tekrar olduğu yere monte edilir.
Gaz Kelebeği Tamir Olur Mu? Gaz kelebeği gövdesi hala iyi durumdaysa gaz kelebeği tamir edilebilir. Gaz kelebeği gövdesi, gaz kelebeğine bağlı olan kısımdır. Değiştirilmesi gerekiyorsa bir gaz kelebeği gövdesi yenisiyle değiştirilebilir.
Belirtiler; Düzensiz Rölanti Devri: Arızalı olan rölanti valfi tarafından gösterilen en büyük belirti yanlış rölanti devridir. Rölanti valfi, motoru sabit bir devirde tutmak için programlanır. Arızalanması halinde devrin düşmesine ya da aşırı yükselmesine neden olabilir.
Gaz detektörü olarak da bilinen gaz sensörü, farklı gaz türlerini tespit eden bir elektronik cihazdır. Genellikle zehirli ve patlayıcı gazların tespit edilmesi ve ölçülmesi süreçlerinde kullanılır. Aynı zamanda gaz sızıntısının ve sızıntı miktarının önemli olduğu alanlarda da yaygın olarak kullanılır.
LPG Isı Sensörünün arıza yaptığını gösteren belirtiler ise şöyledir; Araç motoru yeterli ısınmaya ulaşsa bile benzinden gaza geçmeyebilir. Düğmenin gazda dönmesine rağmen araç benzinde çalışmayı sürdürebilir. Motor ısınmadan direkt LPG'ye geçebilir.
Duman dedektörü yangın belirtisi olan duman, ısı, ışık ya da gazı algılayıp sinyal veren bir cihazdır. Yangın algılamanın ilk adımı olan bu cihazlar can ve mal güvenliğinin de ilk gerekliliğidir. Isı ve ışığa tepki veren dedektörler ağırlıklı olarak evler için kullanılırlar.
Aracın eski hızlanma durumunda kesiklik meydana gelirse ya da çekiş düşüklüğü gibi durumlar da arıza belirtileri arasındadır. Düzensiz veya dalgalı rölanti devri de sık karşılan sensör arıza belirtisidir.
VURUNTU SENSÖRÜ ARIZASI: BELİRTİLER
Motor arıza ışığının yanması Hata kodunun kaydedilmesi. Daha düşük motor performansı Artan yakıt tüketimi.
Motor arıza lambasını yakabilir ya da ateşleme sistemini karıştırabilir bu nedenle araç doğru düzgün çalışmaz hatta bazı zamanlarda araç hiç çalışmayabilir. Araçta motor gürültülü çalışmaya başlar. Araçta motor yüksek devirlere çıkamaz.
MAP sensörünün bozulmasının sonuçları şunlardır: - Aracın çalışması düzensizleşir. - Aracın ilk olarak rölanti ayarları dengesizleşir. - Araç motorunda çekişin düşmesine sebep olur.
Bu yüzden map sensörü arızası yaşandığında araç performanstan düşer. En kısa sürede yetkili servise götürüp araca gerekli tamir işlemleri yapılmalıdır. Bu işlem sonrasında motorun performansında düzelme yaşanacaktır.
Fakat oksijen sensörü arızası meydana gelirse yakıt tüketimi artar. Egzoz duman renginin değişmesi: Verimsiz yanmanın sinyali olarak egzoz duman renginde siyahlaşma yaşanabilir. Bu durum aracın muayene esnasındaki verilerine de yansır. Oksijen sensöründe sorun varsa emisyon testlerinde araç başarısız olur.
Hava akışmetresi ne işe yarar ne işe yarar denildiğinde, havanın yeterlilik miktarını belirlemek için de kullanılmaktadır. Arıza durumları olması ya da yanlış veri gönderilmesi durumlarında motor istenilen şekilde çalışmayacaktır. Zorlanma, istenmeyecek şekilde devirlenme ve stop etme gibi durumlar meydana gelebilir.
Motorda sarsıntı & Stop etme : Eksantrik mili konum sensörü arıza başlangıcı gözlemlenen bir araçta, ateşleme düzensizliği nedeniyle sürüş anında titreme, gaz verince geç tepki verme ya da hiç vermeme hatta aracınızın stop etme sorunları baş gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri