Gazel otu bitkisi gösterişli bir bahçe bitkisi olma özelliğine sahip olmasına rağmen, klasik yöntemlerle üretilmesi zor olduğu için ticarette kullanılabilirliği sınırlı kalmıştır. Gaz bitkisi, tohum, bölünme ve rizomla çoğaltılabilmektedir.
"Gazel" kelimesinin bir anlamı da güz aylarında ağacın üstünde kuruyan ve dökülen yaprak.
Gazel Arapça edebiyatta bir nazım şekli değildir bir kasidenin başında bulunan aşktan, sevgiliden söz eden kısımlara verilen addır. Diğer bir adla "nesîb" olarak bilinir.
Gazal boynuzu çok yıllık bir baklagil yem bitkisi olup anavatanı Akdeniz Bölgesidir. Yaklaşık 100 kadar türü bulunmaktadır. Bu bitkinin yetiştiriciliği ülkemizde son yıllara kadar pek yapılmamaktaydı.
Gazel bir edebiyatta yer alan bir şiir türüdür. Arap edebiyatından Türk Edebiyatına geçmiştir. Arapça kökenli olan gazel sözcüğü kadınlarla kurulan ilişkide yaşanan sevgi anlamına gelir. Gazelde geçen konular, aşk, içki, güzellik ve hayran olunan şeylerin anlatıldığı şiirlerdir.
İlgili 38 soru bulundu
Konularına göre gazel türleri aşıkane gazel, rindane gazel, hikem-i gazel, şuhan-e gazel ve sofiyane gazel olarak çeşitlendirilebilir.
Beyitlerden oluşan gazel, aruz ölçüsüyle yazılır. Gazelin beyit sayısı genelde 5 ile 15 beyit arasında değişir. Gazelde her beyit kendi içinde bir anlam bütünlüğü taşırken gazelin tümü belirli bir konu etrafında birleşir. Gazelin bizim edebiyatımızdaki ilk örneklerine 13. yüzyılın ikinci yarısında rastlarız.
Gazel kelimesinin asıl anlamı; aşktan bahsetmek, kadınlarla âşıkane konuşmak, onlarla bu tarzda dostluk ve sohbette bulunmaktır. Edebiyat terimi olarak, ilk beyti kendi içinde, diğer beyitlerin ikinci mısraları ilk beyitle kâfiyeli olmak üzere genellikle beş ile dokuz beyit arasında yazılan nazım biçimidir.
Kasîde: Kasîde, nazım şekli olarak gazelle aynı özelliklere sahiptir. Gazelden farkı beyit sayılarının fazlalığı ve şiirin belli bir amaçla yazılmış olmasıdır. Kasîdenin ilk beyti kafiyeli, sonraki beyitlerin ilk mısraları serbest ikinci mısraları ise ilk beyitle kafiyelidir.
Divan edebiyatında her mısra veya beytin sonunda aynı veznin bir cüzüyle yazılmış birer kısa mısra bulunan manzume. İslâm edebiyatında bendlerden kurulu nazım şekillerinin genel adı. Türk mûsikisi sözlü formlarından biri.
"Gazel" kelimesinin bir anlamı da güz aylarında ağacın üstünde kuruyan ve dökülen yaprak.
Türkçe "ekme" eyleminden türemiş olup tarlaların sürülüp ekildiği ay anlamındadır. Anadolu'da bu ay için "Gazel ayı" dendiği de olur, "gazel" "kuru yaprak" anlamına gelir.
Arap edebiyatında gazel bir nazım şekli olmayıp kasidelerin başında aşktan, sevgiliden söz eden bölümlere verilen addır ve “nesîb” karşılığında kullanılmıştır. Daha sonraları şairin aşk, sevgili, şarap, bahar gibi coşkulu haller karşısındaki duygularını anlatan şiirlere uzun yahut kısa olsun gazel denilmiştir.
Beyit: Aruz vezninin aynı kalıbıyla yazılmış, anlam bütünlüğü olan iki mısradan oluşan bir nazım birimidir. Bir şiirin parçası olmayan ve aralarında kafiye bulunmayan beyitlere müfred veya ferd; kafiyeli beyitlere mukaffâ veya musarrâ denir.
Gazel kelimesinin asıl anlamı; aşktan bahsetmek, kadınlarla âşıkane konuşmak, onlarla bu tarzda dostluk ve sohbette bulunmaktır. Edebiyat terimi olarak, ilk beyti kendi içinde, diğer beyitlerin ikinci mısraları ilk beyitle kâfiyeli olmak üzere genellikle beş ile dokuz beyit arasında yazılan nazım biçimidir.
Gazel, Divan edebiyatının en yaygın nazım biçimlerinden biridir. Kelime anlamı “kadınlarla sevgi üzerine konuşmak, söyleşmek”tir. Aslen Arap edebiyatında bir nazım biçimi olmayan gazel, kasidelerin içinde aşktan, sevgiliden söz edilen bölümden ayrılarak ayrı bir nazım biçimi olmuştur.
Türkçe bir kelime olan tuyug, “şarkı söyleme, övme, kapalı ve cinaslı söz söyleme” anlamındadır. Tuyug, Türk halk edebiyatı ürünü olan maninin ruba'i şeklini almış halidir.
Türk edebiyatında ilk Türkçe gazel örnekleri XII. ve XIII. yüzyılda verilmiştir. Klasik Türk edebiyatında ilk gazeller lirik olarak Hoca Dehhânî tarafından yazılmıştır. XV. Yüzyılda Şeyhî, Ahmed Paşa ve Necatî gazel şairleridir.
Özet: Kaside, Arapça "kasada" kökünden gelip, kelime anlamıyla "kastetmek, yönelmek, niyet etmek" demektir. Edebiyat terimi olarak, ilk beyti musarra, sonraki beyitlerin ilk mısraları serbest, ikinci mısraları ilk beyitle aynı kafiyede olan ve baştan sona aruzun aynı kalıbıyla yazılan nazım şeklinin adidir.
Gazel XIX. asır Türk şiirinde ve Tanzimat sonrası Türk edebiyatın- da da, iç yapı ve muhtevadaki çözülme ve dağılmalara rağmen, en çok kullanılan nazım şekli olma vasfını korumuştur. Servet-i Fünûn edebi- yatına kadar her Tanzimat sonrası Türk şairi gazel şeklinde en az bir- kaç şiir yazmıştır.
Arap edebiyatından Türk Edebiyatına geçmiştir. Arapça kökenli olan gazel sözcüğü kadınlarla kurulan ilişkide yaşanan sevgi anlamına gelir. Gazelde geçen konular, aşk, içki, güzellik ve hayran olunan şeylerin anlatıldığı şiirlerdir. Gazelde kafiye uygunluğu tektir ve nazım şekli bu şekilde yer alır.
Gazel sözcüğü Arapça bir sözcükten gelmekte olup, sevgi üzerine arkadaşlık etmek anlamı taşımaktadır. Özellikle Türk edebiyatında oldukça örneği de bulunan gazel, bu anlamda küçük şiir anlamına gelmektedir.
Klasik Türk şiirinde kadını ve aşkın zevklerini konu alan, zarif ve çapkın bir anlatımla söylenmiş gazellere “şûhâne gazel” adı verildiği bilinmekte ve bu tarzın edebiyatımızdaki en önemli temsilcisi Nedim kabul edilmektedir.
Özellikleri. Nazım birimi beyittir. Beyit sayısı en az 15-30-33 ile en çok 99 arasında değişir.
Arapça ''kasd'' kelimesinden türetilmiş olan kaside, belli bir amaç doğrultusunda yazılan şiir demektir. Divan şairleri tarafından kaleme alınan bu şiirlerde genellikle padişahın meziyetleri övülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri