Kebapları, baklavası ve daha birçok enfes yöresel yemeği ile Türkiye'nin en gözde şehirlerinden biri olan Gaziantep, listenin dokuzuncu sırasında yer alırken, İtalya'dan ise dört şehir listeye dahil oldu.
Geleneksel lezzetlerin tüm dünyada tanınmasına öncülük eden online seyahat ve gastronomi rehberi TasteAtlas'ın belirlediği dünyanın en iyi yeme içme listesinde Gaziantep mutfağı 9'uncu sırada yer aldı.
Gaziantep mutfağı nineden toruna öğretilen yemeklerle ulusal ve uluslara- rası bilinirliğe ulaşmıştır. “Dünya Gastronomi Kenti” olarak tescillenen Gaziantep, bundan sonra da yemek kültürünün yıldız şehri olarak milyonları ağırlamaya devam edecektir.
Unesco tarafından şu an için 3 şehir birbiriyle yarışmakta. Antep, Afyon ve Hatay illeri Türkiye'nin gastronomi şehirleri olarak dünya genelinde tanınmaktadır.
2019 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na gastronomi şehri olarak katılması ile Afyonkarahisar, kültürel zenginliğini tüm dünyaya kanıtladı.
İlgili 17 soru bulundu
2022'de dünyanın en iyi mutfakları sıralandı: Türkiye 7. sırada, Cağ Kebabı ilk 10'da.
Yapılan çalışma sonucu, çeşitlilik açısından Türkiye'nin en zengin mutfağına Gaziantep'in sahip olduğu ve Gaziantep mutfağının tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluştuğu açıklanmıştır. İkinci sırada Elazığ'ın geldiği ve Elazığ mutfağının 154 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluştuğu belirtilmiştir.
Gaziantep'in İpek Yolu ve mevcut yaşamış kültürlerin dışında diğer adıyla Baharat Yolu diye tanımlanan ve önemli bir kervan yolu üzerinde bulunması Gaziantep mutfağının bu kadar zenginleşmesine sebep olmuştur.
İlk olarak 2015'te Gaziantep UNESCO tarafından gastronomi dalında Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil edilirken 2017'de Hatay, 2019'da Afyonkarahisar ve son olarak da 2021'de Kayseri bu unvana layık görüldü.
Anlı Şanlı Antakya Hatay Mutfağı
İşte UNESCO Yaratıcı Şehirler listesinde Türkiye'den ikinci gastronomi kenti.
Gastronominin Başkenti Gaziantep
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programı'na ilk giren şehrimiz olan Gaziantep, 2015 yılında listeye dahil olmuş. Gastronominin başkenti olarak anılan şehir, 51 lezzetiyle coğrafi işaret tescil belgesine de sahip.
400'ün üzerinde yemek çeşidine sahip Gaziantep yemeklerinde, haşlama, ızgara, tava, sote, kavurma, tencere yemeği, fırın yemeklerinin içinde bulunduğu tüm pişirme teknikleri kullanılmıştır.
Gaziantep denildiğinde akla gelen ilk şey kebap oluyor! Unutulmaz kebapları ile dikkat çeken bir mutfağa sahip olan Gaziantep'te mutlaka denemeniz gereken lezzetlerin arasındaysa Ali Nazik Kebabı bulunuyor.
Gaziantep'in Neyi Meşhur? Katmer, baklava, beyran, yuvalama, nohut dürüm, simit kebabı, ekşili köfte, Antep fıstığı... Bunların hepsi Gaziantep'te tatmanız gereken olmazsa olmaz lezzetlerden.
Türkiye'nin Gastronomi Şehirleri ve Özellikleri. Gastronomi şehirleri sizi yeni lezzetlere çağırıyor. UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı gastronomi alanında tam 8 şehrimiz yer alıyor. Yerel mutfaklarıyla pek ünlü bu şehirler, aynı zamanda tarihi özellikleriyle dikkatimizi çekiyor.
Çok kültürlü olmanın etkilediği alanlardan biri de gastronomidir. 8000 yıllık tarihi birikime sahip Hatay'da, her bir medeniyetin, dinin, yaşanmışlığın getirmiş olduğu çeşitlilik yöreye has bir yemek kültürünün ve yöreye özgü lezzet yelpazesinin ortaya çıkmasına neden olmuştur.
Kütahya'nın “Yaratıcı Şehir” Unvanını Alması
Kütahya, 31 Ekim 2017 tarihinde ilân edilen UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağının yeni üyeleri arasında yer alarak “Zanaat ve Halk Sanatları (Crafts and Folk Art)” alanında “Yaratıcı Şehir” unvanını almaya hak kazanmıştır.
Gaziantep'te metal ve makine sanayi ilimizin ana sanayi dalları olan gıda, tekstil ve plastik sanayine dayalı olarak gelişmiştir. Gaziantep, değirmen makineleri, tarım makineleri, tekstil makine ve yedek parçaları konularında, Türkiye'de önemli bir yere sahiptir.
Kentteki bütün gelişme özel sektörün çabaları ile oluşmuştur. Gaziantep'te Türkiye'nin en büyük sanayi sitesi bulunur. Ayrıca Gaziantep, Türkiye'nin sanayi ve ticaretinde 5. sıradadır. Yakın zamana kadar ticareti büyük ölçüde sınır kaçakçılığına dayanan Gaziantep, şimdi gelişmiş bir ticaret merkezi haline gelmiştir.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü Türkiye'de lisans düzeyinde ilk olarak 2008 yılında Yeditepe Üniversitesi tarafından açılarak eğitim verilmeye başlamıştır.
Dünya'nın en iyi mutfak seçilen ülke sıralamasında Türkiye 15. oldu. Diğer ülkelerin sıralaması ise fotoğrafta yer alıyor. DÜNYANIN EN İYİ YEMEĞİ HANGİ ÜLKEDEN, HANGİ YEMEK?
Türkiye'nin dünyaya kazandırdığı, Türkiye denince akla ilk gelen lezzet olan Türk Kebabı, dillere destan olan çeşitleri ile Türk mutfağının mihenk taşıdır.
Türkiye'nin en zengin mutfaklarından olan Gaziantep, dünya çapında da üne sahip. UNESCO tarafından 2016 yılında gastronomi başkenti ilan edilen şehirde yuvalama, şiveydiz, beyran, küşleme ve çeşitli kebapların yanı sıra Antep baklavası ile fıstıklı katmer de yiyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri