Eşlik eden farklı hastalıkların bulunabilmesi, bazı ilaçların akne oluşturması ve piyasada uygunsuz çok sayda ürünün akne tedavisinde denemesi gibi pek çok nedenden dolayı mutlaka bir doktor tarafından tercihen de (özellikle şiddetli olgular) dermatoloji uzmanı tarafından tedavi edilmesi gereken hastalıktır.
Akneden cilt kanserlerine kadar çok sayıda hastalığın tanı ve tedavisinde çalışan dermatologların baktığı hastalıkların başlıcaları: Sivilceler(akne) Pruritus (kaşıntı)
Her hasta için uygun olan yüz yıkama jelleri ve topikal krem tedavileri ve gerek varsa antibiyo terapilerle tedavi tamamlanır. Sivilce izi tedavisi için kliniğimizde en çok kimyasal peeling ve altıniğne radyofrekans lazer tedavileri kombine olarak kullanılmaktadır.
Sivilce vakalarının çoğu reçetesiz satılan ürünlerle tedavi edilebilir, ancak bazen tıbbi yardım gerekir. Hastalar, kendi kendine bakım çabalarına rağmen akneleri şiddetliyse veya devam ediyorsa tıbbi yardım almalıdır. Ayrıca yara izi, kist veya nodül yaşarlarsa bir doktora görünmelidirler.
Krem, antibiyotik, sabun, şampuan, losyon gibi çözümlerle ilgili hastalıklar tedavi edilebilmektedir. Detaylı muayeneden sonra hastalığın yoğunluğuna göre ilaçlar verilebilir. Cilt ile ilgili problemleri profesyonelce aşmak istiyorsanız; cildiyeye giderek gerekli hizmeti almalısınız.
İlgili 16 soru bulundu
Sivilce vakalarının çoğu reçetesiz satılan ürünlerle tedavi edilebilir, ancak bazen tıbbi yardım gerekir. Hastalar, kendi kendine bakım çabalarına rağmen akneleri şiddetliyse veya devam ediyorsa tıbbi yardım almalıdır. Ayrıca yara izi, kist veya nodül yaşarlarsa bir doktora görünmelidirler.
Ani sivilce artışı, hormonlarda bir dengesizlik yaşandığının habercisi olabilir. Genellikle ergenlik dönemi, adet öncesi, menopoz döneminde yaşanan hormon değişiklikleri sivilcelenmeye neden olabilir.
Genel olarak roaccutan adı ile bilinen isotretinoin tedavisi aknede “ altın standard” olarak kabul edilen bir tedavidir. Akne oluşumunda rol oynayan dört mekanizmada da etkili tek ilaç olduğundan diğer tedavilere üstündür.
İzotretinoin tedavisi kesinlikle kısırlık yapmaz. İlacı bıraktıktan 1 ay sonra vücuttan tamamen atılır, kişi isterse 1 aydan sonra gebelik planlayabilir. Ancak tedavi esnasında dikkatli olunmalı ve kesinlikle ilacı kullanırken gebe kalınmamalıdır.
Tanı için kan tahlili yapılır ve şankr denilen yaralardan sıvı örneği alınır.
Cilt, soluk mu, kızarık mı, kuru mu, yağlı mı, sivilceli mi, hassas mı, allerjik mi, kuru ama sivilceli mi, güneş ışınlarından ne kadar etkilenmiş, nemli mi, kırışık mı, kılcal damarlı mı, ben'li, güneş lekeli (lentigo), melasmalı (bölgesel lekeler) mı, tüm bu unsurların tamamına bakılarak değerlendirilir.
İzotretinoin Tedavisi: İzotretinoin (Roaccutane®, Zoretanin®, Aknetrent®) tedavisi piyasada bilinen tüm akne formlarına etkili olan tek tedavidir. Tedaviden sonra pek çok hastada kesin çözüm sağlamakta, daha sonra lezyonların tekrarlamasını azaltmaktadır.
Kişiye göre uygun tedavi planı
Orta ve şiddetli akne hastalarında ise sistemik tedaviler ile birlikte uygulanır. Orta ve şiddetli akne hastalarında çoğunlukla antibiyotikler, izotretinoin ya da hormon gibi tedavileri seçenekleri tercih edilir. Antibiyotik tedavileri çoğunlukla 3 ay sürer.
Acil servise başvuran hastaların çoğu tedavileri de düzenlenerek taburcu edilir. Dehidrate, oral alımı bozuk, termoregülasyonu bozuk, öz bakımı kötü olan, immünsuprese, ek ciddi sistemik hastalığı olan hastalar dermatoloji ile de konsulte edilerek hospitalize edilmelidir.
Akneli hastalarda mikrobiyolojik örneklemenin yararlı olduğu başlıca durum gram-negatif folikülit kuşkusudur. Klasik akne tedavisine yanıt vermeyen ve daha çok gövde tutulumlu monomorfik lezyonlar ile seyreden olgularda pitirosporum foliküliti akla gelmelidir.
İlacın içerisinde yer alan izotretinoin adlı maddenin gençlerin psikiyatrik ve cinsel sağlığında sorunlara neden olabileceği belirtilerek, 21 yaş altındaki hastaların bu ilacı kullanımı çeşitli şartlara bağlandı.
Oral retinoid tedavisi çoğu hastada 6 aylık bir kullanımla ve yanında genellikle başka akne ilacı kullanılmadan çok iyi sonuçlar sağlayan bir tedavidir.
Kötü hijyen sivilcelere neden olabilir. A ve E vitamini eksikliğinde sivilce oluşumu gözlemlenebilir.
Vücutta çıkan sivilceler birçok durumun habercisi olabilir. Özellikle genetik unsurlar, adet dönemi hormonların değişimi, stres, anksiyete, düzensiz beslenme, güneşin zararlı etkileri, çevresel etkiler ya da ilaç kullanımı gibi pek çok unsur nedeniyle sivilce oluşabilir.
Sivilceler genellikle cildin fazla sebum, yani yağ üretmesi nedeniyle oluşur. Bunun dışında hormonal bozukluklar, aşırı yağlı yiyeceklerin tüketilmesi, stres, kullanılan bazı ilaçların yan etkileri ve yanlış cilt bakımı çenede sivilce oluşumuna sebep olabilir.
Vücutta ise yağ bezlerinin en sık bulunduğu sırtın üst kısmı ve göğüs bölgesinin üst kısmında sivilceler oluşabilir. Ergenlik döneminden sonra veya 40 yaşından sonra (geç erişkin dönemde) sivilce görülebilir. Sivilce ya da akne sadece ergenlik dönemi hastalığı değildir.
Ciltte aşırı kuruluk, dehidrasyon, tahriş ve güneş hasarı varsa cilt tipi testi, dermatoloji uzmanları tarafından tedavi sürecinin şeklini belirlemek amacıyla da yapılır.
Özetle; Omega-3 yağ asitleri, probiyotikler, yeşil çay, meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyet; sivilce oluşumuna karşı koruyucu olabilir. A, D ve E vitaminleri ve çinko da aknenin önlenmesine yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri