Gazneliler devleti, 963 ile 1186 yılları arasında hüküm sürmüş, Türk-İslam devletidir. İsmini, Afganistan sınırlarında yer alan Gazne şehrinden almışlardır. Gazne devletinin kurucusu ola
Gazneliler (Farsça: غزنویان Ghaznaviyān), 963-1186 yılları arasında Maveraünnehir, Afganistan, Hindistan'ın kuzeyi ve Horasan'da hüküm sürmüş olan Türk devleti. Gazneliler adlarını başkent edindikleri, hâlen Afganistan sınırları içinde bulunan Gazne şehrinden almıştı.
Farsça ismi Ghaznaviyan olan Gazneliler Afganistan'da kurulan ilk Türk-İslam devletlerinden biridir. Gazneliler Kimdir? Gazneliler, Afganistan'da kurulmuş ilk Türk-İslam devletlerinden biridir. İran asıllı bir devlet olan Samani devletinden ayrılarak 968 yılında kurulmuş bir devlettir.
Sebük Tegin ile başlayan süreç ile birlikte Gazneli Devleti Sebük Tegin'in soyundan gelenler tarafından yönetilmiş ve böylece hanedanlık kurulmuştur.
Hayatı Sultan Mahmud 2 Kasım 971 yılında Buhara'da doğmuştur. Babası Türk asıllı bir Memlük komutanı olan Sebük Tegin, annesi ise Zabulistan bölgesinde asil bir Fars hanedanına mensup bir prensesti. Bu sebeple şairler, Mahmut'a zaman zaman "Mahmud-ı Zâbulî" olarak hitap etmişlerdir.
İlgili 45 soru bulundu
Ayrıca Orhan Gazi, sultan unvanını kullanan ilk Osmanlı hükümdarıdır. 1357'de Orhan Gazi'nin ölümüyle yerine kardeşi Birinci Murad geçmiştir. Birinci Murad ilk önce, isyan eden kardeşlerini ortadan kaldırtmıştır. Bu dönemde Yeniçeri Ocağı ve timar sistemi gibi birçok kurumun temelleri atılmıştır.
Gazneli Mahmut, “sultan” unvanını kullanan ilk Türk hükümdarıdır. Gazneli Mahmut'a asıl şöhretini kazandıran faaliyetin Hindistan üzerine yaptığı seferler olduğu söylenebilir. Gazne üzerinden Hindistan'a tam 17 sefer düzenleyen Sultan Mahmut, Hindistan'ın Müslümanlaştırılmasında rol oynamasıyla dikkat çekiyor.
Gazneliler Bayrağı
Ayrıca bayrak üzerindeki tavus kuşu gösterişe, heybete ve saltanata yorulmaktadır. Bir kaynağa göre, Gazneliler daha sonrasında Abbasi Halifeliği'nin meşrû mümessili olduklarını gösteren bir başka bayrağa geçmişlerdir. Bu yeni bayrak siyah olma özelliği taşımaktadır.
Sünni mezhebe bağlı olan Gazneli Sultanlar aynı zamanda İslam Halifesine (Abbasi Halifesi) bağlı birer emir durumunda idiler.
Sâmânîler (819-999) (Farsça: سامانیان, Sāmāniyān), Orta Asya ve doğu İran'da kurulmuş, adını kurucusu Sâmân Hüdâ'dan alan bir Fars hanedanlıktır. İslâm ordularının İran'ı ele geçirmesinin ve Seferî egemenliğinin yıkılmasının ardından İran'da iktidarı ele geçiren ilk yerli yönetimdir.
Gazneliler adlarını başkent edindikleri, hâlen Afganistan sınırları içinde bulunan Gazne şehrinden almıştı. Gazne Devleti'nden önce bu topraklarda hüküm sürmüş olan Fars asıllı Samanîlerin siyasi ve kültürel etkisinden dolayı Gazneli Türkler, zaman içerisinde Farslaşmışlardır.
Gazne Devleti, sarayda ve askeriyede yani aslında günlük hayatında çok eski bir Türkçe kullanmayı tercih etmiştir. Ancak resmi ve yazışma dili coğrafyanın da etkisi ile Farsça olarak belirlenmiştir.
Gurluların Türk veya Tacik kökenli oldukları tahmin edilmektedir ancak bu kesinlik kazanmamıştır. Gurlular, yazılı kaynakların birçoğu günümüze dek ulaşamamış olsa da sanat ve edebiyatta oldukça ileri gitmişlerdir.
İslamiyet'i kabul eden ilk Türk devleti Karahanlılar'dır. 840-1212 yıllarında Ortadoğu'da önemli bir hükümdarlık kuran Karahanlılar, o dönem özellikle Çinliler ile önemli bir mücadeleye girmişti.
Gazneliler, İran asıllı Samani Devleti bünyesinde varlık gösteren Türk Boyları tarafından 968 yılında Kurulmuş, 225 yıl boyunca İç Asya'nın güneyinde varlılarını devam ettirip, Asya'da yaşayan diğer Türk Devletleri Karahanlılar, Selçulular ve Oğuzlar ile komşu olmuş, 1187 yılında, İran-Tacik asıllı Gurlular tarafından ...
Uzun yılları devletin gücünü koruyan Gazneliler, Selçuklu devletiyle girdikleri savaşı kaybetmişler, kısa süre sonra Hindistan'da bulunan gurular tarafından yıkılmışlardır.
Bilge Tigin'in bir savaşta ölümü üzerine yalnız kalan Sebük Tigin Gazne'yi ele geçirerek “Yeminîler” olarak bilinen sülaleyi kurdu. Gazne Devleti'nin en büyük hükümdarı Sebük Tigin'in oğlu Gazneli Sultan Mahmud'dur.
Gazne (Farsça: غزني; Darice: غزنی), Afganistan'ın kuzeyinde, Gazni Vilayeti'nin merkezi olan şehir. Kent, Afganistan'ın en işlek karayollarının kavşağında kurulmuştur. Güneybatıdan Kalat'a, kuzeydoğudan başkent Kabil'e ve doğudan Gardez'e bağlıdır.
Yezidilik inancına göre Tanrı Azda tarafından yaratılan ve kendisine evreni ve insanları yaratma görevi verilen yarı melek yarı tanrı olan Melek-i Tavus, insanları yarattıktan sonra kendi yarattığı insanlar önünde eğilmemiş ancak bu Tanrı Azda tarafından farklı yorumlanarak kibirli olduğu sanılmıştı.
Erken dönem Hristiyanlıkta tavuskuşu ölümsüzlüğün simgesi idi, çünkü eti çürümezdi. Ezidiler günde beş kez Melek Tavus'a dua ederler. Melek Tavus'un diğer adı "şeytan"dır, bu nedenle Ezidilerin yanlış bir şekilde şeytana tapanlar olarak damgalanmasına yol açmıştır.
Bu teklife göre iblis sihirli bir boncuk olup tavus kuşunun ağzına girmiş oradan da Havva'nın karşısına çıkıp ondan yasaklı elmayı yemesini istemiştir. Hal böyle olunca bizim Tavus kuşu meziyeti ile övünürken bir bakmış ki sesi çıkmıyor. Ayaklarına bakmış; bir de ne görsün? Cehennemin pençesi ayağına geçirilmiş.
Dandanakan Muharebesi ya da Dandanakan Meydan Muharebesi (1040), Selçuklu Devleti'nin Gazne Devleti'ni yendiği ve Gazne Devleti'nin çözülmesine yol açan muharebedir. Bu muharebeden sonra Gazne Devleti yıkılış dönemine girmiş, Selçuklu Devleti resmen kurulmuştur.
Öz. Gazneli Mahmud dönemi Sünni İslâm akaidinin tekâmül dönemlerinden biri olmuştur. Sultan Mahmud'un dini siyaseti çerçevesinde Gazneli topraklarında kelamî tartışmalara pek fırsat verilmemiş, Sünni İslâm anlayışı çerçevesinde tevazu ve hoşgörüyü ön planda tutan tasavvufi hareketler itibar kazanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri