Kişinin, genel bilgi taraması yani halk dilinde bilinen GBT kaydının silinmesi için ilgili suçla alakalı Cumhuriyet Savcılığının takipsizlik kararı vermiş olması veya kişi hakkındaki tedbirlerin ortadan kalkması gerekmektedir. Kovuşturma aşamasında ise beraat, düşme vb. durumlarda GBT kaydı silinmektedir.
oluştuğu tarihten itibaren; yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması59 koşuluyla onbeş yıl; yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması koşulu aranmaksızın otuz yıl geçmesiyle tamamen silinmektedir. Ayrıca bu bilgiler, ilgilinin ölümü üzerine de tamamen silinmektedir (5352 sayılı Kanun m. 12/1).
Yönerge doğrultusunda, KİHBİ Bilgi Sistemi'nde, kişiler haklarındaki GBT kaydını sildirmek için kaydın sildirileceği suçlarla ilgili daha önce kararı veren mahkemeye müracaat eder ve beraat, ceza verilmesine yer olmadığı, davanın düşmesi veya davanın ortadan kaldırılması kararlarını alır.
Arşive aktarılan bilgilerin silinmesi içinse süre şartı söz konusudur. Arşiv kaydının silinmesi için 5 yıllık sürenin geçmesi gerekir. Hükümlünün ölmesi durumunda arşiv kaydı silinmektedir, Suç teşkil eden fiilin suç olmaktan çıkması halinde de arşiv kaydı silinmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Adli sicil kayıtlarında mağdurlara ilişkin eski veya devam eden dava dosya kayıtları görülmez. Aynı şekilde emniyet güçleri tarafından yapılan ve GBT sorgulamaları olarak bilinen Genel Bilgi Tarama Sistemi'nde de istismara maruz kalan çocuğun dava dosyasının içeriği görülemez veya incelenemez.
Yönetmelik değişikliğinin ardından yoklama kaçakları ve bakayalar, GBT sisteminden aranacak. Polis ve jandarma denetimlerinde tespit edilenler en yakın askerlik şubesine teslim edilecek.
Adli sicil kaydı ile GBT kayıtları aynı gibi görünse de. birbirlerinden farklı şekilde tutulur. Adli sicil kaydında. silinen ve infaz edilmiş bir ceza nedeniyle G.B.T.
Hırsızlık, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma ve hileli iflas suçları, Devlet sırlarını ifşa etme, terör eylemi gerçekleştirme ve insanları terör eylemlerine teşvik etme, kaçakçılık ve ihaleye fesat karıştırma gibi yüz kızartıcı suçlar kapsamındaki sabıkalarda arşiv kaydının silinmesi mümkün değildir.
Çok sayıda benzer başvuruyla karşılaşan Meclis Dilekçe Komisyonu, Adalet Bakanlığı, Emniyet, Jandarma, Sahil Güvenlik ve HSYK yetkilileriyle konuyu değerlendirdi. Yaptığı kapsamlı araştırmada devletin fişleme mantığını ifşa etti. Kanunlara göre en ağır suç adlî sicil kayıtlarından 30 yıl sonra siliniyor.
Kişinin, genel bilgi taraması yani halk dilinde bilinen GBT kaydının silinmesi için ilgili suçla alakalı Cumhuriyet Savcılığının takipsizlik kararı vermiş olması veya kişi hakkındaki tedbirlerin ortadan kalkması gerekmektedir. Kovuşturma aşamasında ise beraat, düşme vb. durumlarda GBT kaydı silinmektedir.
Sorgusu yapılan kişinin adı, soyadı, doğum yeri ve tarihi, Kişi hakkında daha önce işlediği bir suçtan dolayı hüküm var veya bu suçtan cezalandırılmış ise buna ait bilgiler, Sorguya tabi tutulan kişi hakkında arama, yakalama vs. kararı varsa bu bilgiler, Asker kaçağı olunması halinde bu bilgi de sorguda görülmektedir.
Adli Sicil Kaydı Sildirme Nasıl Yapılır? Adli Sicil Kaydı Sildirme için Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'ne verilen cezanın infaz edildiğine dair evrakları ile başvuru yapılır. Yapılan başvuru neticesinde Adli Sicil Kaydı Sildirme işlemi gerçekleşir.
Fiilin Kanunla Suç Olmaktan Çıkarılması
Bu durumda, suç olmaktan çıkarılan fiile ilişkin mahkumiyet hükmü olan ve dolayısıyla adli sicil arşiv kaydına bu bilgi işlenen kişinin arşiv kaydı, talep aranmaksızın kendiliğinden silinir.
d) Genel af, Halinde Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünce silinerek, arşiv kaydına alınır.
İlk önce, e-devlet şifreniz ve T.C kimlik numaranız ile e-devlet kapısı sistemine giriş yapınız. Ardından, adli sicil kaydı sorgulama başlığı ile bulunan ekranda yer alan bilgileri göreceksiniz. Bu bilgileri okuyunuz çünkü bu bilgiler GBT sorgulaması için hazırlanmıştır.
Arşiv kaydına kaydedilen bu bilgilerde, kişi e-devletten veya adliyeden vs. sabıka kaydını sorgulayınca bu kayıtlar görünecektir.
Özel güvenlik görevlisi olabilmek için sabıka kaydınızın temiz olması gerekir. Silahlı girebilmek için 21 yaşını doldurmuş olmak ve en az lise mezunu olmak şartı aranmaktadır. Silahsız müracaat için 8 yıllık İlköğretim veya Ortaokul mezunu ve 18 yaşını doldurmuş olmak gereklidir.
Bu soru tarafımıza çok fazla sorulmaktadır. Çok net şekilde cevap vermek gerekirse; hiç sabıkanızın olmaması ceza alıp almamanızı etkilemez. Yani bir kişinin daha önce hiç suç işlememesi ya da ceza almaması, yani sabıkasının olmaması ceza almasına engel değildir.
e-Devlet kapısından alınan adlî sicil belgeleri üzerindeki barkod numarası ve T.C. Kimlik Numarası "https://www.turkiye.gov.tr/adli-sicil-belge-doğrulama" adresine girildiğinde, ibraz edilen belgenin Adlî Sicil Bilgi Sistemindeki aslı görüntülenerek doğrulanabilmektedir.
Kişiler e-devlet uygulaması üzerinden de GBT sorgulamalarını gerçekleştirebilmektedirler. Bunu sağlamanın yolu ise T.C kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapmak olmaktadır.
GBT yani ''Genel bilgi toplama'' kolluk kuvvetlerinin haklarında yakalama, tutuklama, yurtdışına çıkış yasağı düzenlenen kişiler hakkında bilgi toplanarak kurulan sistemdir. Bu kişilerin kayıtlarının tutulması hem yakalanmalarını sağlar hem de yakalandıktan sonra yargı yerlerinin yürüttüğü işlemlere katkı sağlar.
Yükümlülerin süresi içinde başvuru yapmadıkları hallerde ve kolluk kuvvetlerince asker kaçağı oldukları tespit edildiğinde askerlik şubesine teslim edilmeleri gerekir. Yükümlü bu şekilde yakalandığında idari para cezasına da çarptırılmaktadır.
Yakalama kararı, GBT'de görülür. UYAP sistemine işlendiği için kişinin hakkında yakalama kararı olduğunu tüm adli ve kolluk birimleri tarafından görülebilir.
Bu sorunun cevabı sabıka kaydı sildirme ile aynıdır. Yukarı da belirttiğimiz gibi adli sicil kaydı, cezanın infazının tamamlanması, şikayetten vazgeçme, etkin pişmanlık, ceza zamanaşımı, genel af ve ölü halinde silinir. Adli sicil kaydı ölüm, kanunun mülgası ve suçun idari niteliği dönüşmesi halinde tamamen silinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri