Güncellenen GBT sorgulama işlemi adliye ve E-Devlet üzerinden öğrenilebilir. Genel Bilgi Toplama Merkezi bilinen kısaltmış hali ile GBT, Adalet Bakanlığı'nın kendi kurumunda veya E-Devlet internet sitesinde kişilerin ceza alıp almadığına dair bir uygulamadır.
GBT üzerinden bilgi silme işlemi ancak mahkeme kararı ile olabilmektedir. GBT Sorgulaması yapmak için vatandaşlar Adliye'ye gidebilir veya e-Devlet resmi internet sayfasından işlemlerini gerçekleştirebilirler.
TC kimlik numaranız ve şifreniz ile e-devlet'e giriş yapın. Ardından arama butonunun olduğu sayfaya Adalet Bakanlığı yazarak karşınıza çıkan hizmetler içerisinden “adli sicil kaydı sorgulama” hizmetini seçin. Ya da direkt olarak arama butonuna “adli sicil kaydı sorgulama” yazarak karşınıza çıkan hizmete tıklayın.
Kişiler e-devlet uygulaması üzerinden de GBT sorgulamalarını gerçekleştirebilmektedirler.
Kişisel verileri görmeye yarayan bu GBT sorgulamayı yapma yetkisi emniyet kuvvetlerinden olan polis, jandarma ve bekçiye verilmiştir. Polis, jandarma veya bekçi sokakta şüphe uyandıran, şüpheli davranışlarda bulunan, aranan kişinin eşkaline uygun kişileri durdurarak kimlik ibrazını ister.
İlgili 28 soru bulundu
Online GBT–sabıka kaydı sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. E-Devlet GBT-sabıka kaydı sorgulama işlemi ile sabıka kaydı belgesi çıktısı online olarak alınabiliyor.
GBT (Genel Bilgi Toplama) sorgulaması yaparken kişinin TC. Kimlik Numarası ile işlem yapılır.
E-Devlet üzerinde sabıka kaydı sorgulama yapmak isteyen kişilerin e-Devlet giriş yöntemlerinden herhangi birisini kullanarak, giriş yapması gerekiyor. E-Devlet sisteminde e-hizmetler menüsünde bulunan Adalet Bakanlığı' nın 'Adli Sicil Kaydı Sorgulama' sayfasından sabıka kaydı sorgulama işlemini yapabiliyor.
oluştuğu tarihten itibaren; yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması59 koşuluyla onbeş yıl; yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması koşulu aranmaksızın otuz yıl geçmesiyle tamamen silinmektedir. Ayrıca bu bilgiler, ilgilinin ölümü üzerine de tamamen silinmektedir (5352 sayılı Kanun m. 12/1).
GBT Kapsamında Kişilerin Hangi Verileri İşlenmektedir? Burada belirtmek gerekir ki GBT sistemine ilgili kişilerin, kimlik bilgileri ile haklarındaki yakalama emirleri, yurt dışına çıkış yasağı kararları ve derdest kovuşturma bilgileri ve kesinleşmiş mahkûmiyet hükümleri işlenir.
E-Devlet sabıka kaydı sorgulama işlemlerini 'E-Devlet şifresi ile giriş', 'mobil imza ile giriş', 'elektronik imza ile giriş' ve 'T.C. kimlik kartı ile giriş' giriş yöntemlerinden birisini seçerek sisteme giriş yapıp resmi geçerliliği olan sanal sabıka kaydı belgelerini internet üzerinden alabiliyorsunuz.
Re: GBT isim ve soyaddan bakılabiliyor mu ? İsim soy addan bakılabilir de,sizin isteğinizle sizin veya bir başkasının GBT araştırmasına bakılması yasal değil.
Yakalama kararı, e-devlette görünmez. Ancak, e-devlet şifresiyle girilen UYAP vatandaş portalında mahkeme dosyalarının içine girilerek yargılanan kişi hakkında yakalama kararı olup olmadığı görülebilir. Soruşturma aşamasındaki yakalama emri hiçbir surette e-devlet veya Uyap vatandaş üzerinde görülemez.
GBT kaydınızın olup olmadığını bulunduğunuz ilin, Emniyet Müdürlüğündeki Genel Bilgi Toplama Büro Amirliğine dilekçe ile ya da şahsen müracaatı halinde görevliler tarafından yapılabilmektedir.
e-Devlet kapısından alınan adlî sicil belgeleri üzerindeki barkod numarası ve T.C. Kimlik Numarası "https://www.turkiye.gov.tr/adli-sicil-belge-doğrulama" adresine girildiğinde, ibraz edilen belgenin Adlî Sicil Bilgi Sistemindeki aslı görüntülenerek doğrulanabilmektedir.
Bu belgeye Adalet Bakanlığına bağlı olan Adalet Saraylarına giderek 5 TL karşılığında elde edebilirsiniz. Büyük şehirlerde de bu belgeye yaşadığınız yerin adliye sarayına giderek ulaşabilirsiniz.
Aynı şekilde emniyet güçleri tarafından yapılan ve GBT sorgulamaları olarak bilinen Genel Bilgi Tarama Sistemi'nde de istismara maruz kalan çocuğun dava dosyasının içeriği görülemez veya incelenemez. GBT sisteminde SUÇLULARIN sabıkasına ilişkin kayıtlar görülebilir ve listelenebilir.
Eğer hakkınızda herhangi bir ceza, karar yoksa “YUKARIDA KİMLİK BİLGİLERİ BULUNAN ŞAHSIN ADLİ SİCİL KAYDI YOKTUR. ” yazısı ekrana gelir.
Bu noktada yardımcı olan mobil uygulamalardan birisi de GBT – Numara Sorgulama. GBT numara sorgulama ile istediğiniz numarayı sorgulatarak o numaranın kime ait olduğunu ve o kişi hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Diğer uygulamalardan daha farklı ve daha fazla bilgil vermektedir.
Anayasa'nın 19/3. Maddesine göre; hâkim kararı olmadan yakalama, ancak suçüstü halinde veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde yapılabilir; bunun şartlarını kanun gösterir. Görüleceği üzere Anayasa şartlarının kanunda gösterilmesi üzerine herkes tarafından yakalama yapılabileceğini düzenlenmiştir.
Yakalama kararları, GBT'de gözükür. Uyap sistemine işlendiği için sanık veya şüphelinin hakkında yakalama kararı oldupunu tüm kolluk birimleri tarafından görülebilir.
İCRA DA GÖRÜNECEK
Yine bu sisteme göre bankalar kredi başvurusunda bulunan bir kişi hakkında icra işlemi olup olmadığını anında görebilecek.
T.C. kimlik numarası rastgele bir numara değildir.
Cevap: Banka kredisini ödeyemezsem GBT'ye düşer mi? Yurtdışına çıkışınızla ilgili bir sorun yaşamazsınız. Bankaya olan borcunuz GBt kayıtlarında görünmez, görünse de herhangi bir engellemeyle karşılaşmazsınız.
Doğan, kimlik kontrolleri için şunları söylüyor: “Polisin bir kişiyi durdurabilmesi ya da bir kişiye herhangi bir uygulama yapabilmesi için kişinin şüpheli olması gerekiyor. Ya da suç işleyebileceğine ilişkin makul bir şüphe olması gerekiyor. Polis bu makul şüpheliyi gördükten sonra GBT'ye alabilir, kimlik sorabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri