Artikülasyon bozukluğu nedir? Artikülasyon bozukluğu, yukarıda kısaca açıkladığımız gibi kişinin sesleri, heceleri veya sözcükleri yanlış üretmesidir. Örneğin, çocukların “kedi” yerine “tedi”, “mor” yerine “moy” demesi birer artikülasyon problemidir.
Artikülasyon bozukluğu 4 temel belirti ile açıklanabilir. Bunlar; atlama, yerine koyma, ekleme ve çarpıtmadır.
Artikülasyon Egzersizleri: Bu egzersizler, çocuğun dil, dudak, çene ve ses organlarıyla doğru sesleri üretmesini hedefler. Terapist, çocuğa doğru şekilde sesleri taklit etmesini, tekrarlamasını veya üretmesini öğretebilir. Örneğin, "pa-pa-pa" veya "ka-ka-ka" gibi seslerin tekrarlanması gibi egzersizler yapılabilir.
5)Artikülasyon (Sesletim) Bozukluğu Kendiliğinden Düzelir mi? Nadiren kendiliğinden düzelme gösterebilir.Kalıcı olma durumu düşünülerek çocuğun kendini ifade etme ve sosyal iletişim sorunu yaşamaması için profesyonel yardım alınması gerekir.
Artikülasyon bozuklukları yanlış öğrenmeden kaynaklanabileceği gibi nörojenik etiyolojisi olan hastalıklar, işitme kayıpları, dudak-damak yarığı, ortodontik müdahale gerektiren anomaliler ve bazı sendromlara bağlı olarak ortaya çıkabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Öğretmen çocuğa karşı sevecen, sabırlı, ve özverili olmalıdır. Çocuğun hatalı çıkardığı sesi hemen doğru olarak kazanamayacağı için aceleci davranmamalıdır. Önce çocuğun artikülasyonunun çeşidini ve çıkardığı hatalı seslerin bilinmesi gerekmektedir.
Bazı aileler çocuklarındaki artikülasyon sorunlarının zamanla ortadan kalkacağı inancı ile bazen gereğinden fazla beklemeyi tercih edebilmektedirler. Ayrıca bilinmelidir ki artikülasyon bozuklukları her zaman kendiliğinden düzelmez ve ileriki yaşlarda da sürer.
Çocuklarda görülen konuşma bozuklukları için hastanelerin nöroloji bölümlerine gidilmelidir. Eğer cerrahi ya da medikal bir tedavi gerektirmeyen bir durum var ise uzman doktor, konuşma terapistlerine de yönlendirebilir. Burada dil terapist aktiviteleri uygulanır.
4 yaşına gelmiş çocukların “r” harfi dışında tüm harfleri doğru kullanması beklenir. Eğer çocuk 3 yaşını geçtiği halde k harfini söyleyememe problemi yaşayıp bunu t şeklinde konuşuyorsa, ç harfini söyleyememe sıkıntısı çekiyorsa kısacası bazı harfleri düzgün kullanamıyorsa, artikülasyon bozukluğu söz konusudur.
Artikülasyon bozukluğunda; tek tek seslerin üretiminde sorunlar görülür (ör: /r/ yerine /y/, /ş/ yerine /s/, /k/ yerine /t/ söylemek gibi). Söylenmesinde yanlışlıkların en sık yapıldığı sesler yaşla düzelmesi beklenen seslerdir. Bunlar (l,r,s,z,ş,j,c,ç) sesleridir.
Artikülasyon Terapisi: Artikülasyon veya ses üretimi esnasında terapist doğru ses üretimini gösterir (model olur) ve çocuktan doğru üretimi tekrar etmesi beklenir. Terapist doğru ses üretimine fiziksel ve görsel olarak yardım edebilir. Artikülasyon terapisi esnasında çocuğun yaşına uygun aktivite ve oyunlar oynanır.
Artikülasyon bozukluğu nedir? Artikülasyon bozukluğu, yukarıda kısaca açıkladığımız gibi kişinin sesleri, heceleri veya sözcükleri yanlış üretmesidir. Örneğin, çocukların “kedi” yerine “tedi”, “mor” yerine “moy” demesi birer artikülasyon problemidir.
Artikülasyon bozukluğu; seslerin, hecelerin veya sözcüklerin bir kısmının yanlış söylenmesidir. Sesletim bozukluğu da denmektedir. Bozukluk, kelimelerdeki küçük bozulmalar veya kelimenin tamamının bozulması olabilmektedir. Okul öncesi ve okul dönemi çocuklarda, yetişkinlerde görülmektedir.
Konuşma bozukluğunun birçok sebebi olabilir. Bunlar arasında; beyin tümörü, kafa travması, alzheimer, demans, alkol bağımlılığı, inme, sıkı veya gevşek takılan takma dişler, ses tellerinde polip, ses kanseri, sesin hatalı kullanımı, kafeinli içecekler ve antidepresan ilaçlar yer almaktadır.
Artikülasyon bozukluğu; bireyin konuşma sesi öğelerini yanlış, eksik veya güçlükle üretmesine sebep olan motor konuşma bozukluğudur. Artikülasyon problemi yaşayan bireyler, konuşma seslerini doğru veya tam üretemezler, kelime düzeyinde fiziksel olarak fark edilebilen bir ses üretme zorluğu görülür.
Konuşma organlarındaki bozukluktan artikülasyon bozukluğu meydana gelebilir. Dudak yarıklığı, diş yapısındaki bozukluklar, çenenin açık veya kapalılığı, alt çenenin geride olması, damağın düz veya gereğinden fazla çukur olması, dilin büyük veya küçük olması gibi kusurlar artikülasyon bozukluğuna sebep olabilir.
Konuşma gelişiminin 2,5 yaşında tamamlanmış olması gerektiğini belirten Prof.Dr. Konrot, “Eğer bir çocuk 3 yaşına geldiği halde hala konuşamıyorsa bu durum gecikmiş konuşma olarak adlandırılabilir. Bir çocuk 2 yaşında eğer tek tek sözcük kullanamıyorsa ebeveyn durumdan şüphelenmeli.
Anksiyete, birbiriyle yarışan düşüncelerin ve daha hızlı konuşmanın yaygın slot88 bir nedenidir ve her ikisi de etkili bir şekilde iletişimi zorlaştırabilir. Endişeli veya gergin olan kişiler, düşüncelerine ayak uyduramayacaklarını hissedebilir ve sonuç olarak çok daha hızlı konuşabilirler.
Dil ve konuşma terapistleri çeşitli özel hastanelerde, devlet hastanelerinde ve sağlık kuruluşlarında iş bulabilirler.
-Dilinizi ağzınızda sakız çiğner gibi hızla çiğneyiniz. -Dilinizi ağzınızın içinde, çenelerinizin dışından, dudaklarınızın altından dairesel hareketlerle hızla dolaştırınız. -Dil ucunu ön alt dişlere dayandırarak ağız içinde köklerden ileri geri hareket ettiriniz. -Dilinizi iyice dışarı çıkarınız.
Sakız çiğnemek dil,dudak ve yanak kaslarının çalışmasını sağlar.Lokum ise;dil kaslarının tümünün ortaklaşa çalışması ile çıkan hareketlerdir.
Gecikmiş konuşma bir çocuğun yaşıtlarıyla benzer konuşma becerilerini sağlayamaması olarak tanımlanabilir. Bir çocuk yaşıyla uyumlu beklenen konuşmayı sağlayamıyorsa bu bir “konuşma bozukluğu” olabilir, veya “gelişimsel dil gecikmesi” olabilir.
Artikülasyon çalışmalarıyla, çocuklar konuşma ve konuşma akışını düzene sokmak için gerekli sesleri daha etkili kullanabilirler. Ayrıca, artikülasyon çalışmaları sayesinde çocuklar konuşma ve anlaşılma güçlükleriyle başa çıkabilecek ve daha kolay bir şekilde konuşma becerilerini geliştirebileceklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri