Fatura vermeyen ve almayanlara 2.200 TL'den aşağı olmamak üzere bu belgeye yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının %10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilmektedir. Vergi mükellefi olmayanlara almadıkları her bir fatura için bu cezanın beşte biri kadar (440 TL) özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.
Fatura düzenlememenin cezası, faturada yazılması gereken tutarın yüzde 10'u kadardır. Fatura düzenlenir ancak tutar eksik yazılırsa kesilecek ceza, tutar farkı üzerinden hesaplanır. Asgari tutarın yanı sıra fatura düzenlememenin üst sınırı da vardır. 2022 yılında toplam ceza üst sınırı 250.000 TL olarak belirlenmişti.
Belirli sayıdaki kişilerin ortak ekonomik çıkarlar ile bir araya gelerek kurdukları ve aldıkları sorumlulukların kişisel olarak kabul edildiği ortaklıklara şahıs şirketi adı verilir. Ticari bir değeri olan her türlü işlemin faturalanması zorunlu bir durumdur.
Bir satışın gerçekleştiğine dair kanıt niteliğinde bir belge olan faturanın kesilmesi kanuni olarak zorunludur. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu 353. maddesine göre satış yapılmasına rağmen fatura kesilmemesi hem satış yapan hem de alıcı için cezai işlem uygulanmasını gerektirir.
Şirket Kurmadan Fatura Kesmek
Bir şirketiniz olmasa dahi fatura kesebilir ve internet üzerinden çok çeşitli e-ticaret işlemlerinizi yasal zeminde sürdürebilirsiniz. Bunun yolu ise SMM yani Serbest Meslek Makbuzu ya da Gider Pusulası düzenlemektir.
İlgili 26 soru bulundu
Faturasız ürün satmanın cezası, faturada yazılması gereken tutarın %10'u kadardır. Fatura kesildiyse fakat tutar eksik şekilde girildiyse bu durumda tutar farkı üzerinden yeni bir hesaplama yapılır.
30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 544 Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL oldu. Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2023 yılı tutarı 4.400 TL 'dir.
Fatura Kesme Sınırını Geçen Tutarlarda Ne Yapılmalı? Fatura kesme mecburiyeti tutarı, mükelleflerin kâğıt fatura kesebilecekleri tutarı ifade ediyor. Yani bir mükellef, günlük 4.400 TL'ye kadar olan satışlar için kâğıt fatura kesebiliyor. Bu tutarın aşılması hâlinde ise e-arşiv fatura kesme zorunluluğu bulunuyor.
Fatura vermeyen ve almayanlara 2.200 TL'den aşağı olmamak üzere faturaya yazılması gereken tutarın veya farkının %10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilmektedir. Vergi mükellefi olmayanlara almadıkları her bir fatura için bu cezanın beşte biri kadar (440 TL) özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.
01.01.2020 tarihi itibariyle e- Arşiv Fatura Mükellefi Olmayan Esnaf ve Sanatkarlarımız 5.000,00TL. ve 30.000,00 TL'yi Aşan Faturalarını GİB Portalından E-Arşiv fatura olarak Kesmek zorundadırlar. Her hangi bir sorun ile karşılaşmamak için mutlaka konuyla ilgili Muhasebecilerinizden bilgi almayı ihmal etmeyiniz.
Şahıs İşletmeleri “Fatura” ya da “Serbest Meslek Makbuzu” keser. “Makbuz” kesenlerin “Serbest Meslek Erbabı” olması gerekir.
Şahıs şirketleri e-fatura kullanabilir, bunun için önlerinde herhangi bir engel yoktur. Ticari firma olarak anonim şirket, limited şirket, gerçek/şahıs şirketi statüsünde bulunan ve e-fatura kullanmak isteyen herkes elektronik fatura uygulamasından yararlanabilir.
Faturada bulunması gerekli en az bilgiler VUK 230 uncu maddede sayılmış olup maddeye göre, müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası faturada bulunması zorunlu bilgiler arasında yer almaktadır.
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
Katma Değer Vergisi Beyannamesi
Şahıs işletmeleri ve şirketler her ay KDV beyannamesi vermekle yükümlüdürler. KDV bir tüketim vergisidir ve işlem üzerinden hesaplanarak fatura üzerinde gösterilir.
Ortalama olarak 2023 yılında şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir: Şahıs İmza Beyannamesi için Noter Onayı: 270-400 TL. Muhasebeci Vekaleti için Noter Onayı: 480-530 TL. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.
Yukarıda da ifade edildiği üzere vergi ihbarı 189 Alo Maliye hattı aranarak yapılabileceği gibi Gelir İdaresi Başkanlıkları, Vergi Dairesi Başkanlıkları veya Defterdarlıklara yazılı başvuru suretiyle de yapılabilir. Keza e devlet üzerinden de bu ihbarlarının yapılabilmesi mümkündür.
Satıştan sonraki 7 gün içerisinde geriye dönük olarak kesilen elektronik faturalar için para cezası uygulanmaz. Fakat 7 günlük süre aşıldığında her bir fatura için 2200 TL tutarında ceza uygulanır. 2023 yılında bu tutar 2200 TL olarak belirlenmiştir. 2022 yılında bu tutar 500 TL idi.
Yapılan ödemelerin ispatı hususunda Hukuk Muhakemeleri Kanunu açısından temel kural, 2023 yılı itibariyle 14.800 TL üzerindeki ödemelerin senetle ispatının zorunluluğudur. Yani tutar bakımından bu ispat sınırının üstündeki işlemler kural olarak yalnız senet ile ispat edilebilir.
Geriye dönük e-Fatura gönderilebilir mi? Vergi Usül Kanunu'na göre yedi (7) güne kadar geriye dönük e-Fatura gönderilebilmektedir. Fakat düzenlenme tarihi 7 günden eski e-Faturaların gönderilmesi teknik olarak mümkün olup (özel entegratörlük sistemleri tarafından engellenemez), usül cezası mevcuttur.
Yazar Kasalardaki Fiş Limitine KDV Dahil mi? Fatura kesme mecburiyetinin içeriği ile ilgili soru işaretleri olabiliyor. KDV konusu da bunlardan biri. 2023 için belirlenen 13.200 TL, KDV dahil fiş tutarını ifade ediyor. Yani işlem başına, toplamda KDV dahil en fazla 13.200 TL'lik fiş kesebilirsiniz.
İşletme geliri üzerinden vergilendirme yaparken kazancın doğru bir şekilde belirlenmesi gerekir. 70.000₺'ye kadar bir kazanç elde eden şirket %15 oranında vergi ödemekle yükümlüdür. 2. Eğer şirketin kazancı 150.000₺'nin üzerinde kalıyorsa 70.000₺'den geriye kalan 80.000₺ için %20 oranında vergi ödemesi yapması gerekir.
Şahıs Şirketi Kurmak Mantıklı Mı? Yeni bir girişim yapıyorsanız ve bu bağlamda da geliriniz az ise ilk etapta şahıs şirketi kurmak oldukça mantıklıdır. Düşük maliyetler ile girişimcileri fazla zorlamayan yapısı ile tercih edilen şahıs şirketi, girişimin ilk aşamasında kurulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri