Yerleşme kanaması, genellikle hamile kaldıktan 10 ila 14 gün sonra (1.5-2 hafta içerisinde) meydana gelir. Bu kanama embriyonun rahme tutunduğunu gösteren bir belirti olduğu için problem edilecek bir durum değildir.
İmplantasyon kanaması hamileliğin başlangıcı olan döllenme olayı gerçekleştikten kısa bir süre sonra meydana gelen doğal bir durumdur. Bu durum bazen değişiklik göstermekle birlikte döllenmeden yaklaşık iki hafta sonra gözlemlenir.
Hamilelik sırasında vajinal kanama korkutucu olabilir. Ancak, her zaman bir sorun varlığının işareti değildir. İlk üç aylık dönemde (1 ila 12. haftalar arasında) kanama meydana gelebilir ve hamilelik sırasında kanama yaşayan kadınların çoğu sağlıklı bebekler doğurur.
İlk 5-7 haftalık gebelikte kanama, halk arasında çoğu zaman “yerleşme kanaması” olarak da ifade edilir. Buna rağmen kanamanın nedenini tam anlamıyla teşhis etmek adına doktorunuza başvurabilirsiniz. Kanamanın düzeyi haricinde ağrı, baskı benzeri belirtiler doktorunuz tarafından değerlendirilir.
Bu kanamalar, döllenmiş yumurtanın rahim iç tabakasına tutunmaya çalışması sırasında ortaya çıkar. Yerleşme kanaması genellikle gebeliğin erken dönemlerinde, yaklaşık olarak 6 ila 12 gün sonra ortaya çıkar. Yerleşme kanamasının oluşumu, döllenmiş yumurtanın tüplerden rahme doğru hareket etmesiyle başlar.
İlgili 33 soru bulundu
Yerleşme Kanamasının Belirtileri Nelerdir? Yerleşme kanaması az miktarda görülen ve kendi kendini sınırlayan bir vajinal kanama olmakla birlikte, belirli özellikleri bakımından adet kanamasından farklıdır. Yerleşme kanaması ortalama 24-48 saatten uzun sürmez. Adet kanaması ise ortalama 5 ila 7 gün devam eder.
Yerleşme kanamasının çıkışının uzun sürmesi kanın renginin daha koyu olması sonucunu doğurur. Yerleşme kanamasının miktarı da ayırt edici olabilir. Genellikle çok hafif olan yerleşme kanamasında birkaç saat sürebilen bir lekelenme yaşanabilir. Sadece bir kan lekesi veya pembemsi veya kahverengimsi akıntı olabilir.
Özellikle ilk haftalarda malesef hamilelikler düşükle sonuçlanabilir. Düşüğün en önemli belirtileri kanama ve ağrıdır. Parça düşürme, devam eden yoğun kanama durumlarında doktora başvurmak gerekmektedir. Ancak her kanama ve ağrı düşük olduğu anlamına gelmez.
Anne karnındaki 4 haftalık bebek rahim duvarına tutunma evresini bu haftada tamamlar. Tutunmadan kaynaklı olarak aşılama kanaması, implantasyon kanaması veya yerleşme kanaması gibi farklı isimlerle adlandırılan hafif kanama veya lekelenme gerçekleşebilir.
İlk aylarda kanamalar genellikle bebeğin rahmin içine yerleşirken neden olduğu kanamalardır. Bebek kendine rahim duvarında bir yer açarak oraya yerleşir. İşte bu yerleşme sırasında hafif miktarda yani birkaç damla kan gelebilir. Bu birçok hamilenin yaşadığı bir durumdur ve önemli bir kanama değildir.
4 haftalık gebelikte yerleşme/tutunma kanaması olarak adlandırılan kanamalar olabilir. Leke şeklindeki bu kanamalar zararsızdır. Kanamanın parlak kırmızı şekilde giderek artması ve parça şeklinde pıhtı gelmesi durumunda doktorunuza muayene olmanız doğru olacaktır.
Yani hamileliğin ilk haftası kanama meydana gelebilir. Erken gebelik döneminde ruh halinde de değişkenlikler olabilir. Depresyon, sinirlilik, endişe gibi duygular yaşanabilir.
3 Haftalık Bebek Gelişimi
Söz konusu tutunma olayı, implantasyon olarak adlandırılır ve implantasyon kanaması bu dönemde ortaya çıkar.
Anne adaylarının bir kısmında hamilelik akıntısı, zaman zaman kahverengi lekelenme şeklinde görülebilir. Bu durum çoğu zaman değişen hormonal dengeden kaynaklanır ve bir sorun teşkil etmez. Fakat bunun bir kanama haline dönüşmesi düşük belirtisi olabileceğinden sağlık kuruluşlarına başvurmayı gerektirir.
8 haftalık gebelikte kanama neden olur? Hamileliğin ilk haftalarında bebeğin rahim içine yerleşmesi sırasında kılcal bir damarın çatlaması sonucu kanama olabilir. Gebeliğin 6 ila 8 haftaları arasında da progesteron hormonu salgısının bebeğe devir teslim olması sırasında kanama görülebilir.
Kanama tüm gebeliklerin % 50 sinde görülebilirken, bunların sadece % 15 i düşükle sonuçlandığını unutmayın. Ya da düşüğe ilerleyecekse, istirahata rağmen, kanamanız artacak ve parçalı pıhtılı kanama yaşayacaksınız, bu da önlenemez düşük anlamına gelir.
Gebelikte hangi kanamalar tehlikelidir? Gebelikte ilk trimesterde genellikle yoğun ve kasılmaların eşlik ettiği kanamalar, düşük riski açısından daha anlamlıdır. İlerleyen haftalarda ise hafif lekelenme bile önemli olabilir. Ancak gebelikte her türlü kanama durumunda hekiminizle iletişime geçmeniz en doğru yaklaşımdır.
Hamilelikte en sık karşılaşılan sorunlar; sabah bulantısı ve kusmalar, artmış tükürük salınımı, sık idrara çıkma, idrar kaçırma, bel ve sırt ağrıları, baş ağrısı, karın ağrısı, mide yanması, kramplar, varis, ödem, şişkinlik ve kabızlıktır.
Sağlıklı bir gebelikte kesenin içerisinde bir kabartı şeklinde embriyo gözükür. Gebelik kesesinin bulunup bebeğin görülmemesi ise boş gebelik olarak adlandırılır. Hamileliğin ilk haftalarında embriyonun gelişimi durabilmektedir ve bu durumda gebelik kesesinin içerisinde embriyo görüntülenemez.
Adetten 10 gün sonra yaşanan kanamalarda hemen bir doktora başvurmak gerekir .Bu. durumda ilk olarak pelvik muayene ve sonrasında fiziksel muayene uygulanması gereken süreçler arasında yer alır. Teşhis için yapılacak testler ile adetten 10 gün sonra görülen kanama nedenleri belirlenebilir.
Hamileliğin kaçıncı haftasında kanama olur? Genellikle son adet tarihinden yaklaşık 4-5. haftalar arasında yerleşme kanaması olur.
Halk arasında üstüne adet görmek denilen durum aslında gerçek bir adet kanaması değildir. Gebeliğin başında gebelik ürününün rahim iç tabakasına yerleşmesinden kaynaklanan bir kanamadır buna aynı zamanda implantasyon kanaması (Tutunma kanaması) da denilir. Her gebelikte bu kanama oluşmaz.
Yerleşme kanaması, gebe kaldıktan yaklaşık 10 ila 14 gün sonra, yani döllenmiş yumurtanın rahimin iç yüzeyine tutunmasıyla küçük kan damarlarının parçalanması sonucu ortaya çıkan hafif kanama veya lekelenmedir. Spermin yumurtayı döllemesinden sonra oluşan embriyo, fallop tüplerinden rahme doğru hareket eder.
Yumurta ve spermin birleşmesiyle oluşan embriyonun rahme tutunması, yaklaşık olarak döllenmeden 10-12 gün sonradır. Ve bu andan itibaren bazı erken gebelik belirtileri ortaya çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri