Yerleşme kanaması, genellikle hamile kaldıktan 10 ila 14 gün sonra (1.5-2 hafta içerisinde) meydana gelir. Bu kanama embriyonun rahme tutunduğunu gösteren bir belirti olduğu için problem edilecek bir durum değildir.
Yerleşme kanaması genellikle implantasyondan yaklaşık 6 ila 12 gün sonra görülür. Yerleşme kanaması, gebeliğin erken dönemlerinde gerçekleştiği için bazı kadınlar hamile olduklarını henüz fark etmeden önce bu kanamayı yaşayabilir.
3 Haftalık Bebek Gelişimi
Söz konusu tutunma olayı, implantasyon olarak adlandırılır ve implantasyon kanaması bu dönemde ortaya çıkar.
Hamileliğin kaçıncı haftasında kanama olur? Genellikle son adet tarihinden yaklaşık 4-5. haftalar arasında yerleşme kanaması olur.
Yerleşme kanaması, beklenen adet kanaması zamanından genellikle 3-5 gün önce olur. İmplantasyon, genellikle yumurta döllendikten yaklaşık 1-2 hafta sonra oluşur.
İlgili 18 soru bulundu
Yerleşme kanaması; doğal adet döngüsüne göre beklenen kanama tarihinden genellikle 2 – 5 gün önce yaşanan, iç çamaşırda leke olarak görülebilen, pembe veya kahverengi renkli akıntı şeklinde kanamaya denir.
Üstüne görme olarak bilinen yerleşme kanaması her gebelikte görülmez. Çok sık rastlanan bir durum değildir. Ancak hamile kadınların %20 ila %25'inde meydana gelir. Yine de bu tip kanamalardan kadın doğum uzmanının haberdar olması gerekir.
Bu durum bazen değişiklik göstermekle birlikte döllenmeden yaklaşık iki hafta sonra gözlemlenir. Adet kanaması beklenen döneme oldukça yakın bir zamanda başlayan bu kanama adet kanamasına benzer ancak tamamen farklıdır.
Yuvalanma, henüz çok genç olan embriyonun, ana rahminin iç tabakasında kendisine uygun bir yer bulup oraya gömülme, yerleşme işlemidir. Döllenmeden 6 gün sonra başlar ve ortalama 12 günde tamamlanır.
Rahmin yapısının değişmesi, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesi, kabızlık ve gaz sorunları nedeniyle kramp şeklinde ağrılar ortaya çıkabilir. Ağrılar adet krampları gibi saplanan bir ağrı şeklinde hissedilebilir. Ağrıların hafif olması ve bir süre sonra geçmesi normaldir.
Hamilelikte 2.
Dolayısıyla bu hafta, kadın vücudunun gebelik için gerekli ortamı hazırladığı yoğun hormonal değişiklikler içeren bir haftadır. Değişen hormon düzeyleri kadında memelerin gerginleşmesi, hassasiyet, artan vajinal akıntı miktarı, duygu değişiklikleri gibi pek çok duruma yol açabilir.
Döllenmeden 5-6 gün sonra embriyo rahmin iç tabakasına yerleşir ve giderek daha fazla hCG hormonu salgılamaya başlar. hCG, gebe kaldıktan yaklaşık 10 ila 11 gün sonra (bir sperm bir yumurtayı döllediğinde) idrarda veya kanda tespit edilebilir.
Pembe akıntı kimi durumlarda gebelik öncesinde “yerleşme kanaması” olarak ortaya çıkabilir. Pembe akıntı aynı zamanda cinsel ilişki esnasında vajina içinde tahriş, yırtılma gibi durumlardan da kaynaklanabilmektedir.
Lekelenme Adet Sayılır mı? Lekelenme şeklinde görülen kanamanın miktarı ancak iç çamaşırını kirletecek kadardır. Dolayısıyla bu durum adet kanaması olarak kabul edilmez.
Yerleşme kanaması, adet kanamasından farklı olarak çok daha kısa sürede bitebilir. Adet kanaması 4 ile 7 gün arasında sürerken yerleşme kanaması ise 3 saat ile 3 gün arasında gerçekleşmektedir.
Kan testi pozitif olursa gebelik gerçekleşmiş demektir. Tüp bebek tedavisi gören anne adayında bel ağrıları, karın ağrısı, bulantı, hafif lekelenme durumlarının yaşanması bebeğin tutunma belirtileri olabilir. Lakin bazı anne adaylarında bu belirtiler gözükmeyebilir bunların olmaması gebe olmadığı anlamını taşımaz.
Bebeğin rahim duvarına tutunması ile birlikte implantasyon kanaması olarak adlandırılan, hafif hafif birkaç gün devam eden kanama görülebilir. Ardından sık sık idrara çıkma, şişkinlik, mide bulantısı gibi ilk trimesterin son dönemine kadar devam edecek bazı gebelik belirtileri başlar.
Dolayısıyla yerleşme kanaması bittikten birkaç gün sonra kan testi ve erken sonuç verebilen idrar testleri yapılabilir. Diğer idrar testlerinde ise doğru sonucun elde edilebilmesi için birkaç gün daha beklenmesinde fayda vardır.
Eğer hamilelik kaynaklı implantasyon kanaması yaşıyorsanız: Kanamanın rengi pembe, kırmızı veya kahverengidir. Kanama çok hafif olur ve bir kaç saatten bir kaç güne kadar sürebilir. Ağrı krampları genellikle hafif olmakla birlikte nadiren şiddetli olabilir.
Diğer hamilelik belirtileri: İmplantasyon kanaması, hamileliğin erken bir belirtisi olduğu için, diğer hamilelik belirtileri de aynı zamanda ortaya çıkabilir. Bu belirtiler arasında mide bulantısı, yorgunluk, sık idrara çıkma gibi belirtiler yer alabilir.
Yumurta ve spermin birleşmesiyle oluşan embriyonun rahme tutunması, yaklaşık olarak döllenmeden 10-12 gün sonradır. Ve bu andan itibaren bazı erken gebelik belirtileri ortaya çıkabilir.
Anne adayının hassas rahim ağzına sahip olması, implantasyon kanaması, düşük veya ektopik gebelik gibi nedenler doğrultusunda hamilelik sırasında ara kanama ile karşılaşılabilir. Herhangi bir olumsuz bir durumu önlemek adına hamilelik sırasında vajinal kanama gelmesi halinde doktora danışılması önerilir.
Çoğunlukla pembe renkli vajinal akıntı olarak yaşanan yerleşme kanaması veya diğer adıyla implantasyon kanaması, normal bir süreçtir ve her hamile kadın yaşamak zorunda değildir. Bazı kadınlarda kanama fark edilemeyebilir çünkü kanama miktarı çok azdır.
Ara kanama (metroraji), yaygın olarak hormonal değişimler, rahim içi enfeksiyon, miyomlar, rahim içi polipleri, spiral ve acil doğum kontrol hapları gibi doğum kontrol yöntemlerinin kullanımı sonucu meydana gelir. Bazı durumlarda düzensiz olarak görülen ara kanamalara rahim kanseri de sebep olmaktadır.
Enfeksiyonlar: Vajina veya serviks enfekte olduğunda, kanama yaşanabilir. Enfeksiyonlar arasında mantar enfeksiyonları, bakteriyel enfeksiyonlar ve gonore, klamidya, bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar yer alabilir. Vajinada kaşıntı ve kanama bazen vajinal mantar enfeksiyonu belirtisi olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri