Gebelik zehirlenmesi, tıbbi adıyla preeklampsi, 20'nci gebelik haftasından sonra görülen tansiyon yüksekliğine, idrarda protein kaçağının eşlik etmesiyle oluşan bir rahatsızlıktır.
Gebelik zehirlenmesi olarak da bilinen preeklampsi, genellikle hamileliğin 20. haftasından sonra başlayan yüksek kan basıncıyla yani yüksek tansiyonla karakterize bir hastalıktır. Preeklampside kan basıncındaki bu artış başta karaciğer ve böbrek olmak üzere çeşitli organlarda hasar gelişmesine neden olur.
Preeklampsi, gebelik döneminde görülen bir komplikasyondur. Bu durum; genel olarak gebelikle birlikte ortaya çıkan tansiyon yüksekliği ile giden bir sorundur. Gebelik zehirlenmesi, hamileliğin 2. yarısından sonraki döneme denk gelen 20. haftadan sonra daha sık görülür.
Preeklampsi genellikle gebeliğin 20. haftasından sonra görülür ve anne ve bebek sağlığı için oldukça tehlikelidir. Preeklampsi, bazı vakalarda ölümcül olabilen eklampsiye yol açabilir. Bu yüzden preeklampsiye doğru tanı koymak ve vakit kaybetmeden tedaviye başlamak gerekir.
Preeklampsinin bebeğe olumsuz etkileri şunlar olabilir: Plasental Problemler: Preeklampsi, plasentanın işlevini etkileyebilir ve plasental yetmezliğe neden olabilir. Bu durum, bebeğin yeterince beslenememesine ve normal büyüme ve gelişmesinin engellenmesine yol açabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Gebelik zehirlenmesi plasentaya giden kan akımında azalma nedeniyle bebeğe yeterli oksijen ve besin ulaşamadığı için gelişme-büyüme geriliğine sebep olabilir. Preeklampsinin asıl tedavisi doğumdur.
Kötü kontrol edilmiş şeker hastalığı olanlarda, Kronik hipertansiyonu olanlarda preeklampsi daha sık görülür. Yüksek risk grubunda; beslenmesinde kalsiyum eksikliği olan hamilelere ilave kalsiyum vermek ve bunun yanında magnezyum takviyesi yapmak fayda sağlar.
Preeklampsi 20. gebelik haftasından sonra tansiyonun 140/90 veya üzerinde olması, idrarda protein kaçağı ve ödem karakterize bir sendromdur.
Gebelik zehirlenmesi (Preeklampsi) ciddi bir hastalık olduğu için tedavisi vakit kaybedilmeden hastane ortamında yapılması gerekmektedir. Tedavi, tansiyonun ve protein seviyesinin kontrol altında tutulması için ilaç tedavisi, intravenöz sıvı tedavisi veya doğumun hızlandırılması gibi yollarla yapılabilmektedir.
Preeklampsiye yol açan mekanizmalar halen net olarak aydınlatılamamış olup, tüm dünyada anne ve bebek hastalık ve ölümlerinin en önde gelen nedenlerinden olmaya devam etmektedir. Tam olarak önleyici veya tedavi edici çözümü olmayan preeklampsinin bilinen tek çaresi doğumdur.
Preeklampsi ya da hamilelik zehirlenmesi yüksek kan basıncı (hipertansiyon) ve idrarda protein kaçağı (proteinüri) ile karakterize edilen, hamileliğe bağlı hipertansif bozukluktur. Anne ve bebek ölümlerinin nedenlerinden biridir.
Sistolik 140 mmHg ve /veya diastolik 90 mmHg ve üzeri ölçülen kan basıncı gözlenir. Klinik şüphe olan olgularda 24 saatlik idrarda protein ölçümünde 300 mg ve üzerinde protein miktarı saptanması gebelik zehirlenmesi tanısını doğrular.
Gebelik zehirlenmesi (Preeklampsi); karaciğer yırtılması, böbrek yetmezliği, vücutta yaygın kanamalar ve beyin kanaması sonucu yaşam kaybına neden olabilir. Hastalık beyni etkilediğinde, anne adayında önce sara krizi-baş ağrısı ile görülür (ki buna eklampsi denir) ardından da beyin kanaması meydana gelebilir.
Preeklampsi; maternal mortalite ve morbiditenin preterm doğum, perinatal ölüm ve intrauterin büyüme geriliğinin başlıca nedenidir. Gebe- liğin 20.haftasından sonra kan basıncının 140/90mmHg ve üzerinde olması, proteinüri ve ödem varlığı ile tanı konur.
Hafif preeklampsi.
Kan basıncında hafif bir artış bile preeklampsi belirtisi olabilir; ama belirtiler şiddetli olmadığı için fark etmeyebilirsiniz. Yine de hafif preeklampsi doktor tarafından sıkı gözetim altında olmayı gerektirir ve gebelik süresi dolar dolmaz doğum başlatılabilir.
Preeklampsi Tanısında Başvurduğumuz Testler
Tam idrar tahlili. 24 saatlik idrarda protein miktarı tayini. Karaciğer enzim düzeyleri. Böbrek fonksiyon testleri.
Ancak 120/80 mmHg üzerinde seyreden tansiyonlar gebelikte yüksek tansiyon açısından önem arz etmektedir, muhakkak takip ve tedavi edilmelidir. Hamilelikte tansiyon takibi önemlidir dedik peki ama neden önemlidir?
Mümkün olduğunca tuzdan uzak durmalı. -Bol miktarda sıvı tüketin. -Damar kasılmasına ve tansiyon yükselmesine neden olduğundan stresli ve gergin ortamlardan uzak durun. -Bebeğin karnınızdaki hareketlerini izleyin.
Genellikle gebeliğin 37. haftasından sonra doğum gerçekleştirilebilir. Ancak şiddetli preeklampsi durumlarında doktorlar daha erken bir doğumu planlayabilir. Gebelik zehirlenmesinde bebek hareket eder mi? Gebelik zehirlenmesi durumunda bebek hareket etmeye devam edebilir veya azalmış hareket gösterebilir.
Pre-eklamsi'nin risk faktörleri; obezite, prior hipertansiyon, yaşlılık ve diyabetes mellitustur. Genellikle ikiz ve ilk gebeliği olan kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır. Altta yatan mekanizma, plasenta içerisindeki kan damarlarının anormal biçimini içeren diğer risk faktörleridir.
Preeklampsi komplikasyonları şunlardır; Fetal Büyüme Geriliği; Preeklampsi, plasentaya kan taşıyan arterleri etkiler. Plasenta yeterince kan almazsa, bebeğiniz yetersiz kan, oksijen ve daha az besin alabilir. Bu, fetal büyüme kısıtlaması, düşük doğum ağırlığı veya erken doğum olarak bilinen yavaş büyümeye yol açabilir.
Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir. Diğer türlerde ise belirtilerin görünmesi için birkaç gün ile bir haftaya kadar süre geçmesi gerekir.
1-Preeklampsi: Çoğu çalışma, D vitamini eksikliğinin preeklampsi için olası bir risk faktörü olduğunu göstermektedir (15). Bunda, D vitamini düzeyinin immun sistem üzerine etkili olması ve D vitamini eksikliği sonucu ortaya çıkan enfeksiyonların da preeklampsi gelişiminde rol oynaması önemlidir.
Gebelik zehirlenmesinde nasıl bir tedavi yolu izleneceği, hastalığın hafif ya da ağır semptomlar göstermesine göre değişen bir durumdur. Hafif vakalarda ilaç desteği ile gebeliğin 37. haftaya ulaşması sağlanır. Daha ağır vakalardaysa tedavi için tek seçenek gebeliğin sonlandırılmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri