Çam balının bilinen en önemli faydası öksürüğü kesmesidir. Öksürüğü kesen çam balı daha iyi hissetmenizi sağlar. Ayrıca öksürüğe bağlı olarak boğazda oluşan iltihabı da yine çam balı ile doğal bir şekilde tedai edebilirsiniz. Çam balı en faydalı bal türlerinden birisidir.
Çam balında bulunan doğal fruktoz, çiçek balından daha az miktardadır. Çiçek balı ile çam balının besin değeri karşılaştırıldığında; çam balının daha faydalı olduğu gözlemlenir. Çam balını tüketirken, damağınızı rahatsız eden bir tat oluşmaz. Çam balının tadı, çiçek balına göre daha hafiftir.
Çam balının glikoz miktarı çiçek balına göre daha düşüktür. Bu durumda çam balı çiçek balına göre daha az tatlıdır. Boğazda yakıcı bir his bırakmaz. Çam balı çiçek balına göre daha fazla mineral, enzim ve antioksidan madde içermektedir.
Çam Balının Diğer Faydaları
Nezle, öksürük ve boğaz yanmalarına iyi gelir. Göz bozukluğunu düzelterek gözlerin daha iyi görebilmesini sağlar.
Bal, antibakteriyel ve antienflamatuar içermesinden dolayı öksürüğü bastırarak boğazın yumuşamasında etkili olur. Özellikle üst solunum enfeksiyonu yaşayan kişiler bal tüketimi sayesinde öksürüğü önleyebilmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Hangi bal öksürüğe faydalıdır? Kara buğday balı öksürük için daha etkilidir. Kara buğday balının kuvvetli bakteri öldürücü özelliği vardır. Özellikle enfeksiyonlara bağlı öksürüğe balın faydası olabilir.
Çünkü siyah bal, öksürük ve hırıltıyı önlemeye yardımcı olabileceği gibi göğsünüzdeki gerginliği de giderebilir. Tüm ballar akciğer ve solunum yolları ile ilgili rahatsızlıklarda kişiye yardımcı olur, ancak daha zengin bir içeriğe sahip olmasından dolayı koyu renkli ballardan çok daha fazla fayda sağlayabilirsiniz.
·Nezle, öksürük, astım, grip gibi hastalıklara iyi gelir. ·Akciğer dostudur.
Çam balı, yorgunluk ve bitkinliğe iyi gelir, enerji verir. Demir eksikliğine bağlı anemi tedavisine yardımcı olur. Saç, tırnak, cilde parlaklık ve güç katar. Grip, nezle, bronşit gibi hastalıklara karşıdır, balgam sökülmesine yardımcı olur.
Kansızlığa iyi gelir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Damar tıkanıklığı sıkıntısı yaşayanlar için tam bir etki gösterir. Damarları açar ve nefes aldırır. Mide rahatsızlıklarını önler.
Kahvaltıların en sevileni, binlerce yıldır tatlandırıcı olarak kullanılan şifa deposu balın faydaları saymakla bitmiyor. B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Uykusuzluğa, astım ve bronşit hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
Çam balının en önemli özelliği kıvamı bozulmadan veya donmadan yıllarca saklanabilmesidir. Bu nedenle pazarlaması da kolaydır. Rengi çiçek ballarının ekseriyetinden daha koyudur. Besin değeri biraz daha düşük olmakla birlikte, özellikle boğaz rahatsızlıklarına çok iyi gelir.
Düzenli ve ölçülü bir şekilde tüketildiğinde kan dolaşımı üzerinde de olumlu etkileri bulunuyor. Kan dolaşımının sağlıkla sürmesini sağladığından çam balı, tansiyonun dengelenmesine de yardımcı oluyor. Yine bu etkisiyle kalp ve damar sağlığını da destekliyor. Çam balının kansızlığa da iyi geldiği biliniyor.
Çiçek balı çam'a oranlar daha az aromatiktir ve hafiftir. Kolay kolay kesmez. Fiyatı oranla daha ucuzdur.
Ayrıca çam balı tüketimi, 1 yaşından küçük çocuklar için önerilmez. 1 yaşından sonra da doktor önerisiyle oldukça çok az miktarda tüketilebilir. Alerjik durumu kontrol edilerek de devam edilebilir. Genel anlamda tüketiminde ise en çok kahvaltılı zamanı tercih edilir.
Yorgunluğa iyi gelen çam balını günde 2 kaşık olarak tüketebilirsiniz. Düzenli olarak tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilen çam balı, kahvaltılarda, bitki çaylarına aroma ve tat vermek için, kaymakla birlikte tüketilebilir.
3. ÇAM BALI NASIL TÜKETİLİR? Çam balı, tıpkı çiçek balı gibi istenen her şekilde tüketilebiliyor. Tek başına rahatlıkla tüketilebilecek olan çam balı, çeşitli yiyecek ve içeceklere de eklenebiliyor. Çam balı, içim sıcaklığındaki çeşitli bitki çaylarına ve sıcak süte de gönül rahatlığıyla ilave edilebiliyor.
Donma ve şekerlenme yapmayan bu bal, uzun yıllar boyunca muhafaza edilebilir. Bu nedenle çam balı donar mı diye bir endişeniz olmasın. Çünkü hakiki çam balı donma yapmaz. Çiçek balı ile kıyaslandığında glikoz ve fruktoz oranı çok düşüktür.
Ilık su içerisine eklediğiniz bal, çözünmeden kalıyorsa gerçektir. Gerçek bal, kaşığınıza aldığınızda uzama yapar, eğer katı bir şekilde kaşığınızda kalıyorsa sahtedir. Gerçek bal, şekerlenir. Buzdolabında uzun süre bekletildiğinde krem, tereyağ kıvamına geliyorsa gerçektir.
1- ASTIM: Kestane balı astım hastalığının tedavisinde kullanılır ve hasta ergenlik çağına girmemiş ise hastalığı 1 yılda tedavi edilebilir.
Basra böceklerinin salgılarından elde ettikleri özü, kendi vücut salgılarıyla işleyen arılar bu özü çam balı olarak üretirler. İsminin Çam olmasının nedeni Basra böceğinin besin kaynağının bu ağaçlar olmasıdır. Üretimdeki lideri Türkiye'dir. Salgı Balı, bu balın üst adıdır.
Özellikle soğuk havalarda hastalıklara karşı koruyucudur. Boğazda ve idrar yollarında oluşan enfeksiyonlara iyi gelir. Kestane balı öksürüğe iyi gelir mi sorusunun yanıtı ise evet; kuru öksürüğü keser. Güçlü bir antioksidandır.
Limon ve balı karıştırarak içmek
Bir bardak ılık suya veya çaya 1 çay kaşığı bal ve birazda taze sıkılmış limon suyu sıkarak içmek tahriş olmuş boğazı yatıştırmanın ve öksürüğü sakinleştirmenin etkili yollarından biridir.
Kestane balı bir çok hastalığın tedavisinde kullanılıyor.
Rengi koyu kıvamı gevşek olan kestane balı, bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanı sıra öksürük, astım, bronşit ve nefes darlığı gibi çok sayıda hastalığın tedavisinde etkili olduğu için ''Doğal Antibiyotik'' olarak da adlandırılıyor.
Bir bardak ılık suya yarım limonun suyunu ve bir çay kaşığı balı sıkarak karıştırın. Bu karışımı günde birkaç kez içebilirsiniz. Ballı limonlu suya rendelenmiş zencefil eklemek, öksürüğü daha da etkili bir şekilde hafifletebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri