Hamileliğin 7 ve 9. haftaları arasında bebeğin anne karnındaki hareketleri bütün vücut ile birlikte zıplama şeklinde hareket eder.
Hamileliğin 7-9. haftaları arasında tüm vücut birlikte zıplama şeklinde hareket eder. Omurgadaki nöronların gelişimi ile 9. haftadan itibaren kol, bacak ve vücut ayrı ayrı hareket edebilir. 11. hamilelik haftasından itibaren ağzını açabilir ve parmağını emebilir.
Bunun sebebi, kalp atım hızının artması, kan hacminin artması ve tüm vücuttaki damarlarda, kan akımına karşı direncin azalmasıdır. Kalp atım hızı istirahatta ortalama dakikada 10 atım artar. Büyüyen rahmin etkisiyle, ortalama 4 cm yukarı itilen diyafram, kalbi sola ve yukarı doğru ittirerek, kalbin aksını değiştirir.
Bu yapıyı, çok geniş bir bilgisayar ağına benzetebiliriz. Canlılığın çok önemli bir göstergesi olan hareket bu haftada başlıyor. Ama sizin bu hareketleri hissetmek için daha 8-10 hafta beklemeniz gerekecek.
Hafif yürüyüşlerle destekleyeceğiniz gebeliğinizde bebek de hareketlenip, ilk tekmelerini daha erken atabilir. Bebeğin hareketleri karnın neresinde hissedilir? Bebeğin duruşuna göre değişiklik gösterebilir. Ancak bebek hareketleri genellikle; alt karın, göbek deliği ve karnın sağ alt tarafında hissedilmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Önce kalp ve merkezi sinir sistemi gelişir
Embriyoda ilk gelişen yapılar kalp ve merkezi sinir sistemidir. Anne rahmine yerleşme sürecinde olan embriyonun büyümeye devam etmesi ve varlığını devam ettirebilmesi için kendine ait bir dolaşım sistemi oluşturarak anne dolaşımı ile entegre olması gereklidir.
Erkek çocuğa hamile olan anne adaylarının bebeğin hareketlerini, gebeliğin 15. haftasından itibaren hissetmeye başladıkları söyleniyor.
Gebelik testiniz pozitif çıktıysa artık gebelikte ilk doktor kontrolü için beklemeniz gereken başka bir durum yoktur.
“Gebelikte bebeğin hareketleri ne zaman hissedilir?” sorusuna en güzel yanıtı, bebek 18. haftadan itibaren verir.
Bu durumda yapılan testin türü etkili olacaktır. Klasik gebelik testleri ilişkiden yaklaşık iki hafta sonra, adet gecikmesinden sonra kullanım için uygundur. Eczanelerden kolaylıkla temin edilen erken gebelik testleri idrardaki Beta-HCG miktarını büyük bir hassasiyetle ölçtüğünden 3. haftada gebeliği tespit edebilir.
Karında damar atması: Fazla kilosu olmayan, zayıf yapılı kişilerde karın bölgesindeki yağ dokusu az olduğundan anevrizma belirli bir büyüklüğe geldiği zaman elle de fark edilebiliyor. Bu sinsi hastalık karında bir damar atma görüntüsü olarak kendini belli ediyor.
Gebeliğin üçüncü ayından itibaren iskelet gelişir ve genişler. Bu duruma bağlı olarak anne adayında karın sertleşmesi görülür. Bebek vücudundaki kemik gelişimi annenin karın bölgesinin sertleşmesine yol açar.
Saçları uzamış, ayva tüyleri vücudunu örtmüş, ayak tırnakları gözle görülebilir hale gelmiş ve deri altında oluşmaya başlayan yağ dokusunun etkisiyle cildindeki buruşuklukların çoğu kaybolmuştur. 26. haftaya gelindiğinde, annenin karnına kulak dayayarak bebeğin kalp atışlarını duyabiliriz.
Hamileliğinizin 7. Haftasından itibaren minik bebeğiniz hareket edebilmeye başlar. Ancak sizin bu hareketleri ortalama olarak hamileliğinizin 4. ayında hissetmeye başlarsınız.
Dokunma duyusu
Gelişen embriyonun ilk oluşan hissi; dokunma duyusudur. Gebeliğin 8'inci haftasında başlar. Dokunmanın ilk hissedildiği noktalar; ağız çevresi ve yanaklardır. Gebeliğin 12'nci haftasına doğru el ayaları ve genital bölgede dokunma hissini algılayan sinirler gelişir.
Gebelik sürecinde karın guruldamasının nedeni genellikle yemek yeme biçimidir. Anne adayları hızlı bir şekilde yemek yerken hava yutabilirler. Midede toplanan hava ise karın guruldaması yaratacaktır.
Anne karnındaki bebeğin hareketleri ortalama 17. ve 20. haftalar arasında hissedilmeye başlanır. Bu durum ilk gebelikte 20. haftadan sonra görülürken, 2. gebelikte 16. haftada da hissedilebilir. Hamileliğin 6. ayından itibaren de bebek hareketleri dışarıdan da görülebilir.
Plasenta rahmin sağında ise erkek, solunda ise kız bebek olacağı anlamına gelir. Bu da demek oluyor ki; Plasenta ultrasonda sağ tarafta belirdi ise embriyo XY kromozomlarına sahip olur. Yani bebek erkek olacak demektir.
Yine atalarımızdan öğrendiğimize göre kız bebek en geç 15. haftada belli olur. Gebeliğin ilk 2 haftasında sabah bulantıları, göğüslerde hassasiyet ve ağrı şikayeti olması kız bebeğin anlaşılma nedenlerinin başında. Yani "Kız bebek ne zaman belli olur?"
Gebeliğin ilk muayenesinde, hastalarca pek tercih edilmese de, jinekolojik muayene mutlaka yapılmalıdır. Bu muayenede vajinal enfeksiyon, rahim ağzı değerlendirmesi gibi birçok durum ortaya konulabilmektedir. Eğer son bir yıl içinde yapılmamış ise ilk gebelik muayenesinde pap-smear tetkiki de yapılmalıdır.
Herhangi bir risk faktörü olmayan anne adayı şikayeti olmasa bile ideal olarak 28. Gebelik haftasına kadar dörder haftalık, 28-36 haftalar arasında ikişer haftalık aralarla,36. haftadan doğuma kadar haftalık olarak doktor kontrolüne gelmelidir.
Beklenen adet tarihinin gecikmesi en önemli belirti olsa da, erken dönemlerde görülen bazı semptomlar da gebeliği düşündürebilir. Adet tarihinin gecikmesinden önce görülen en basit hamilelik belirtileri arasında; mide bulantısı, kusma, memelerde şişkinlik-ağrı ve yemek kokularına karşı hassasiyet yer alabilir.
Bunun yanı sıra anne karnında erkek bebekler kız bebeklere göre daha az hareket eder.
Daha az kilo alırlar, daha az terlerler, daha az aş erirler ve daha az hormonel değişiklik yaşarlar. - Erkek bebeğe hamile kadınların uyku kalitesi, kız gebeliğine göre daha iyidir. Uyku sorunları pek yaşanmaz ve anne adayları daha çok, sol tarafına yatarak uyumayı tercih ederler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri